Türkiye'nin demir çelik üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Hatay'ın İskenderun ilçesindeki fabrikalarda, deprem nedeniyle verilen aranın ardından yeniden üretime başlandı.
İskenderun'da Demir Çelik
İskenderun'dan dünyanın yaklaşık 90 ülkesine demir ihracatı gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında odamıza tasdik olunarak yapılan demir çelik ürünleri ihracatı 1 milyar doların üzerindedir.
Özelleştirme işlemleri hala tamamlanmayan İskenderun Demir Çelik'te (İSDEMİR) parasızlık nedeniyle inşaat demiri üretimi durdu.
1970 yılında üretime başlayan Türkiye'nin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek çelik üreticisi İsdemir, uluslararası kalite standartlarında sıcak haddelenmiş sac, levha ile uzun ürünler (kütük ve kangal) üretiyor.
(Erdemir) sahip olduğu 'ISDMR' paylarından 5,65 milyon lotluk kısmını BİST'te satmasının ardından Pazar değişikliği için BİST Yönetimine başvuran ve talebi uygun bulunan İsdemir'in payları 19 Nisan itibariyle Yıldız Pazar'da işleme açıldı.
İlgili 39 soru bulundu
İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 yılı araştırmasında 5'inci sırada yer alan İsdemir, kurulduğu günden bu yana faaliyet gösterdiği İskenderun kenti ve halkına fayda sunmak için var gücüyle çalışıyor.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. Uzun çelik üretmek üzere 3 Ekim 1970 tarihinde kurulan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., 1 Şubat 2002 tarihinde Erdemir Grubu bünyesine katılmıştır.
Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.
Deprem felaketinden bölgedeki sanayi kuruluşları da etkilendi. Bu kuruluşlardan bir tanesi de İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. oldu.
İsdemir dönemin özelleştirmeden sorumlu devlet bakanı Yüksel Yalova'nın özel çabasıyla Erdemir'e 50 milyon dolar karşılığında 1 Şubat 2002 tarihinde devredildi.
"İsdemir, yarattığı yüksek katma değer ile bölge ve ülke kalkınmasına öncülük etmeye devam ediyor. Ülkemiz çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İsdemir'de ayrıca kütük, kangal, slab, sıcak rulo, levha ve pik demir üretiliyor.
İskenderun; Hatay İlinin en büyük ilçesi olmasının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen en büyük ilçelerinden biri olup, özellikle ticaret, sanayi, deniz ticareti ve turizm alanında hızla gelişen güzide bir şehirdir.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
İlimizde kurulu 7 adet çelikhanenin çelik üretim kapasitesi, yaklaşık 12 milyon ton civarındadır. Yassı mamul üretimi ise gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda 6.5 milyon ton/yıl kapasitesine ulaşılmıştır.
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
İsdemir A.Ş.'nin hisseleri dün, ERDEMİR'e devir edildi. İSDEMİR ve ERDEMİR'in birleşmesini 'nikah' olarak niteleyen Mesut Yılmaz, bu nikah töreniyle Türk demirçelik sektörünün en önemli iki kuruluşunun kaderini birleştirdiğini belirtti.
21 Aralık 1959, Varto, Muş), Türk siyasetçidir. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Serbest eczacılık, Varto Belediye Başkanlığı, 2008-2010 tarihleri arasında Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanlığı, TBMM XXIV. Muş milletvekilliği yapmıştır.
Erdemir;i 4,4 milyon tonluk üretimi ile listenin 72'inci sırasında yer alan Habaş, 3,6 milyon tonluk üretimi ile listenin 76'ıncı sırasında yer alan İçdaş, 2,3 milyon tonluk üretimi ile listenin 108'inci sırasında yer alan Diler Grubu ve 2,1 milyon tonluk üretimi ile listenin 110'uncu sırasında yer alan Çolakoğlu ...
13 Mayıs 1955 tarih ve 6559 sayılı kanunla kurulan Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanmıştır. 1995'te özelleştirilen “fabrika kuran fabrika” olarak ünlenen fabrika bugün Türkiye'nin en büyük 26. sanayi kuruluşudur.
İskenderun Demir Çelik (İsdemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklama sonrası bugün yeniden işleme açıldı.
Erdemir'i 3 milyar 100 milyon dolara alan Oyak Grubu, satın alma sonrasında yassı çelik üretimi için İsdemir'e tam 3 milyar dolar harcadı. Oyak'ın yapmış olduğu yatırımı Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olarak nitelendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri