Işıklı oklar: Dönüşleri düzenler. Ok yönünde dönüş yapacak sürücüler, ışıklı okun yeşil yanmasını beklemek zorundadırlar. Işıklı okun kırmızı yanmasında ok istikametine gidecek sürücüler beklemek zorundadırlar. 7. Yaya figürlü kırmızı ışıkta: Yaya geçidinin yayalara kapalı olduğunu gösterir.
Işıklı Oklar : Dönüşleri düzenlemek maksadıyla tesis edilir. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler. Yaya Figürlü Yeşil Işık : Yolun yayalara açık olduğunu gösterir.
Işıklı işaret cihazı: Bu işaret levhası, ışıklı işaret cihazları ile kontrol edilen kavşaklara yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılarak yaklaşılmalı, ışıklı cihazlardan gelebilecek DUR uyarısına hazırlıklı olunmalıdır.
KIRMIZI OK
Kavşaktaki ana trafik ışığı yeşil yanmaktayken ışıklı ok kırmızı yanmakta ise, ok yönünde dönüş yapacak sürücüler beklemek zorundadır.
İlgili 38 soru bulundu
Trafik ışıkları yanında bir de ışıklı ok varsa ok yönündeki dönüş ışıklı ok yeşil yandığı zaman yapılır.
Kırmızı ışıktan sonra (veya birlikte) yanan sarı ışık sürücüye yolun trafiğe açılmakta olduğunu bildirir, sürücü harekete hazırlanmalıdır. Yeşil ışıktan sonra (veya birlikte) yanan sarı ışık sürücüye yolun trafiğe kapanmakta olduğunu bildirir, sürücü yavaşlayıp durmalıdır.
Sarı ışık: Uyarı ve ikaz anlamında olup, yanış sırasına göre yolun trafiğe açılmak veya kapanmak üzere olduğunu belirtir.
3. Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu bildirir, aksine bir işaret yoksa durmadan geçilir.
Bu yüzden geceleri yatak odalarında gece lambalarının solgun kırmızı ışık olması tercih edilmelidir. Çünkü bu ışık melatonin salgısını en az etkileyen dalga boyuna sahiptir” dedi.
şehir dışı yollarda; Kavşak kollarındaki toplam araç sayısı 500 araç/saat ise, veya Tali yoldaki araç sayısı 125 araç/saat ise, veya Yaklaşım hızı 50 km/saat olduğunda, tali yolda 50 araç/saat ise, ışıklı işaret cihazı kurulabilir.
Yayalar için kırmızı ışık yandığı zaman bu dur demektir. Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir. Araçlar için kırmızı ışık yandığı zaman yayalar için yeşil ışık yanmaktadır. Araçlar için yeşil ışık yandığında ise yayalar için kırmızı ışık yanar ve araçların geçmesini beklemeleri gerekir.
Bilgilendirme işareti: Yasak işareti, uyarı işareti, emredici işaret, acil çıkış ve ilkyardım işaretleri dışında bilgi veren diğer işaretlerdir. Ek bilgi levhası: Bir işaret levhası ile beraber kullanılan ve ek bilgi sağlayan levhadır.
"Sarı ışığın yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur."
İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüklerinin sorumluluğundadır.
Yanıp sönen tek kırmızı ışık, kavşağa gelince durularak geçilmesi, yanıp sönen tek sarı ışık ise, kavşağa gelince yavaşlayarak dikkatlice geçilmesi gerektiğini belirtir.
anlamı taşır. Görüldüğü yerde hız azaltılır, durulur, kavşak kontrol edilir müsait ise geçilir...
Çok geçmeden ikaz anlamında sarı lamba da ilave edildi ve uygulama bütün dünyaya süratle yayıldı. Aradan geçen yıllara rağmen sarı renk hala 'ikaz' anlamındadır ama günümüz sürücüleri onu 'geç' sinyali olarak algılıyorlar.
Büyük bir bölümü mavi renkte olan işaretler arasında hız sınırını belirten levhalar, dur ve yol ver uyarıları, girişi olmayan yol gibi levhalar en çok görülenlerden bazılarıdır.
Fasılalı Yanıp Sönen Kırmızı Işık: Mutlak duruş yapılmasını ve gidilecek yolun açık ve müsait olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir. Işıklı Oklar: Dönüşleri düzenler. Ok yönünde dönüş yapacak olan sürücülerin ışıklı okun yeşil yanmasını beklemelerini bildirir.
Power supply ışığı. 2 powerınız var ve birisi elektriğe bağlı değilse ya da hata verdiyse yanar.
Sarı ışık gözlerimizi daha az yorduğu gerekçesiyle birçok özel kullanım alanına sahiptir. Gözlerimizi daha az yorması ve insanlar üzerinde dinlendirici bir etkiye sahip olması sebebiyle çoğu zaman uyku getirir, insanların uykuya geçiş sürecini hızlandırır.
Yasal prosedür duramayacak kadar hızlı iseniz geçebilirsiniz yönündedir. Ancak kırmızı ışık yandığı anda ışık durma çizgisi ile 5-10 metre kala geçerlidir bu durum diğer durumlarda cezai işlem uygulanıyor.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı kesilir.
Araç sürücüleri kırmızı ışıkta durmak zorundadır. Trafik lambasındaki kırmızı ışıkta araç sürücüleri arabalarıyla beklerken aynı zamanda yayalara ve diğer yollardaki araçlara geçiş izni sağlanmaktadır. Sarı ışık hem araç sürücüsü hem de yayalar için bekle demektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri