Kış mevsimi, soğuk hava, kar ve buzla birlikte gelir. Ancak bazı kar taneleri, diğerlerinden farklıdır. Renkli kar olarak adlandırılan bu tür kar kristalleri, atmosferdeki çeşitli maddelerin etkisiyle oluşur. Renkli karın renkleri arasında kırmızı, mavi, sarı, yeşil ve hatta siyah gibi farklı tonlar bulunabilir.
Semti tamamen örten pembe renkli kar karşısında şaşkına dönen halkın, olayın aslını öğrenmesinden sonra ise şaşkınlıkları endişeye dönüştü. Çünkü yağan karın pembeye dönüşmesinin nedeni, görevliler tarafından yıkılan bir işletmeden yayılan toz bulutuydu.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Karın rengi, kristallerinin güneş ışığını tamamen yansıtmasından dolayı beyazdır. Atmosferde kirleticiler bulunuyorsa kar kirleticiler rengine; sarı veya kırmızıya dönüşebilir. Hava kütlelerinin sıcaklık ve mutlak nem oranlarına göre kar taneleri çeşitli şekillerde düşer.
ABD'nin New York eyaletindeki bir semt sakinleri geçtiğimiz günlerde pencereden dışarıya baktıklarında karşılarındaki manzaraya inanamadılar. Semti tamamen örten pembe renkli kar karşısında şaşkına dönen halkın, olayın aslını öğrenmesinden sonra ise şaşkınlıkları endişeye dönüştü.
İlgili 38 soru bulundu
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir.
Bölgede etkili olan kar yağışı sonrası ortaya güzel görüntüler çıktı. Hava sıcaklıklarının düştüğü Artvin'in Şavşat ilçesi Tepebaşı köyüne bağlı 2 bin 950 rakımlı Sakorya Yaylası'nın üst kesimleri de kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı.
Bunu en açık şekilde gösteren gelişmeyse kar yağışının yere siyah renkte düşmesi oldu... Karın havadaki kömür tozu nedeniyle siyah olarak yağdığı belirtildi..
Siyah renkli kar, çoğunlukla hava kirliliğinin bir sonucu olarak oluşur ve içinde bulunan partiküller, insan sağlığına zararlı olabilir.
Bilimsel olarak kar yağışının siyah renkte olması mümkün değildir. Ancak bunun temel nedeni renksiz olan kar tanelerinin bölgedeki kömür madeninden etkilenmesidir. 2019 yılının Şubat ayında görülen bu hadise öncesinde bölgedeki kömür madenlerinin hava kirliliğini zirveye çıkardığı raporlanmıştır.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
Havalar ısındıkça yeryüzünden atmosfere su buharı yükselir ve bazen bu su buharı hava akımları nedeniyle çok yükseklere, 12.000 metre civarına kadar çıkar. Atmosferin o bölümünde hava sıcaklığı -50 °C kadardır ve bu yüzden su buharı hemen buz kristallerine dönüşür.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Yerden yükselen su buharı, bulutların üstünde sıvı haline gelmeden buz kristali haline dönüşür. Buz kristalleri de birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar. Yer ile bulut arasındaki hava biraz ısınırsa, kar taneleri yere düşerken sıvı haline geçebilir. O zaman da karla karışık yağmur yağar.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
izzet altınmeşe'nin, diyarbakır yöresinden derlediği türküdür. sözleri de şöyledir.
Bulut ile yerin arasındaki hava sıcaklığı değerine göre yağış yağmur, kar veya karla karışık yağmur şeklinde yeryüzüne düşer. Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir.
Dağların zirvelerine yakın kısımlardaki karların oluşum sebebi bildiğimiz kar yağışı olayıyla benzerdir. Bu olayı özetleyecek olduğumuzda sıcaklık 0°C 'nin altında olduğu zaman su buharı buz kristalleri şeklide yoğunlaşır. Bu taneler birleşip irileşerek yere düşmeye başlarlar. Bu olaya kar yağışı denir.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk alması, bir optik olayla, ışığın yansımasıyla ilişkili.
Hiç kar yağmayan ülkeleri şu şekilde sayabiliriz: Dominik Cumhuriyeti. Malezya. Kamerun.
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekipler, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu yolu açmak için çalışma yürütüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri