Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
NASA'dan bir bilim insanı, Ay'ın güney kutbundaki karanlık kraterlerde mikrobiyal yaşamın olabileceğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklamayı NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden gezegen bilimci Prabal Saxena yaptı.
Ay yüzeyinde yaşam olabilmesi için bazı şartların bulunması gerekir. Ay'da Dünya'daki gibi yaşam olabilmesi için %21 oksijen içeren bir atmosfer, hayatı devam ettirmeye yetecek kadar su ve besin yetişmesine uygun toprak olmalı. Ayrıca insan hayatı için gerekli sıcaklık ortalaması da yaşam için şart.
Atmosfer yok: Ay'ın atmosferi yoktur. Atmosfer, Dünya'daki gibi yaşamı desteklemek için gerekli olan oksijen ve diğer gazları içerir. Su yok: Ay'da sıvı su yoktur. Su, Dünya'daki yaşamın temel bileşenlerinden biridir.
Ay'da olası yaşam formlarının varlığına dair bazı teoriler de var. Örneğin uzmanlar, organik moleküllerin göktaşları yoluyla uzayda seyahat ederek Ay'a ulaşmış olabileceğini düşünüyor. Ancak mikroskobik yaşam formlarının bu yolculuktan sağ çıkıp çıkamayacağının garantisi yok.
İlgili 25 soru bulundu
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos sürekli yerleşim olanaklarını araştırmak üzere Ay'a bir dizi sefer düzenlemeyi planlıyor. Fakat bu kolay bir iş değil. Ay'ın etrafında bir kez dönmesi yaklaşık 28 günde tamamlanıyor. Bu ise Ay'da gecenin 354 saat sürmesi demek, yani Dünya'nın 14 günü.
Hep aynı yüzü Dünya'ya dönük olarak yörüngesini turlayan Ay, kendi eksenindeki bir dönüşünü tam 29,5 günde tamamlardı. Yani Ay'da yaşıyor olsaydık, günler bitmek bilmezdi; tabii geceler de öyle! Bir yıl, yani Ay'ın Güneş çevresinde dolaşması da Dünya ile birlikte hareket ettiğinden yine bir yıl sürerdi.
Ay'da Dünya ve Güneş gibi küresel bir gök cismidir. Ay'ın ekvator çapı 3476 km'dir yani yaklaşık olarak Dünya'nın çapının dörtte biri kadardır. Ay'ın Dünya'ya uzaklığı yaklaşık olarak 384.000 km'dir.
Ay`ın çok ince bir atmosferi bulunur.Bundan dolayı Ay yüzeyinde yağmur, rüzgar, kar gibi hava olayları görülmez. Gündüz sıcaklığı 107 oC, gece sıcaklığı -153 oC olarak gerçekleşir. Atmosferin çok ince olması meteorların Ay yüzeyine çarpmasına sebep olmaktadır.
Aynı zamanda atmosferi olmadığı için Ay'da ses yayılmaz. Yani Ay'daki Astronotlar birbirlerinin sesleri duyamazlar. Tüm bu sebeplerden dolayı Ay'da yaşam mümkün değildir.
Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Güneş, gün boyunca batıya doğru ilerler, akşam olduğunda da batmaya başlar. Bu sefer doğduğu yerin tam aksinde aşağıya iner. Buna günbatımı denir. Gece, Ay ve yıldızlar olmadan gökyüzü karanlıktır, ta ki ertesi gün Güneş yeniden doğuncaya kadar.
Bilim insanları ayda koloni kurmak için uzun yıllardır plan yaparken, güncelliğini yitirmeyen bir sorunla karşı karşıyalar: Ayın dondurucu soğuğu. BBC Türkçe'de yer alan yazıya göre; ayda gece, 14 gün sürüyor ve bu süre boyunca sıcaklık -173 dereceye kadar düşebiliyor.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırma ekibi, artan Güneş radyasyonu nedeniyle Dünya'nın yaşam kaynağı oksijenin 1 milyar yıl sonra biteceği öngörüsünde bulundu.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Yüzey sularında çözünmüş oksijen, fotosentez ve suyun atmosferle etkileşimi sonucu sağlanır. Derin denizlerde ise her ikisi de bulunmadığı ve çürüme nedeniyle devamlı oksijen kullanıldığı için çözünmüş oksijen çok azdır. 500 metre civarındaki derinliklerde oksijen en az seviyededir.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
“Göklerde olan ve yerde bulunan her hareket sahibi canlı da o melekler de sadece Allah'a secde eder ki onlar büyüklük taslama(k şöyle dursun, bunun) arzusunda dahi bulunmazlar!”
ÇİN REKORU KIRDI! Çin hükümeti tarafından Shenzhou-16 insanlı uzay aracının gönderilmesiyle Dünya'nın yörüngesinde bulunan insan sayısında yeni bir rekor kırıldı. Şu anda yörüngede 17 insan bulunuyor.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Ay'ın Dünya'ya yansıttığı ışığın miktarı ise yıldızlardan ulaşan ışığın miktarından yaklaşık 100.000 kat daha fazladır. Bu nedenle Ay -her zaman olmasa bile- belirli konumlardayken gündüz vakti de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri