Islahat Fermanı Maddeleri
- Gayrimüslimlere devlet görevine girme, askerlik yapma, askeri okullara girme konularında Müslümanlarla aynı haklar tanınacaktır. - Vergi konusunda eşitlik sağlanacak, iltizam yönetimi ve cizye vergisi kaldırılacaktır. - Tüm dini gruplara din ve ibadet özgürlüğü sağlanacaktır.
Bu fermanın amacı, millet sistemini kaldırarak bütün din topluluklarının eşit vatandaşlık hakları sağlayarak Müslüman ve gayrimüslim Osmanlı tebaası arasında tam bir eşitlik sağlamaktır. Böylece Millet-i Rûm haricinde gayrimüslimlere de devlet kademelerine memur olma yolu açılmıştır.
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı'nın devamı niteliğinde bir belge olan Islahat Fermanı; Osmanlı tebaası içindeki gayrimüslim ve yabancı azınlıklara bir takım haklar tanıyan ve ırk, din, dil ayrımı gözetmeden bir Osmanlı toplumu yaratmayı amaçlayan bir fermandır.
İlgili 43 soru bulundu
18 Şubat 1856'da Bâbıâlî'de ilân edilen fermanın amacı, devletin güçlendirilmesi, yönetim nazarında, vatandaşlık temelinde mutlak bir eşitliğe mazhar bulunan bütün halkın her açıdan tam bir mutluluğa kavuşturulması ve ülkenin bayındır hâle getirilmesi şeklinde açıklanmıştır.
Islahat Fermanı neden ilan edilmiştir? İlan edilme sebebi, Tanzimat Fermanı ile benzerlik gösterir. Bu ferman da Avrupalı devletlerin desteğini almak ve Kırım Savaşı'nı sona erdirecek Paris Antlaşması'nda kazanımlar elde etmek amacıyla ilan edilmiştir.
Islahat Fermanı'nda eğitimden bahsedilmiştir. Fermana göre bütün milletler kendi okullarını açma hakkına sahiptiler. Padişah tarafından oluşturulacak olan “Meclis-i Maarif” bütün okulları denetleyecekti.
TDK'ya göre ıslahat kelimesi, düzeltme anlamındadır. Düzeltme olarak kullanılan ıslahat kelimesi, çok yaygın şekilde kullanılmıyor. Islahat kelimesinin kullanımı tamamen kişilere bağlı olarak gelişen bir durum oluyor.
Tanzimat Fermanı ile başlayan Türkiye'de anayasal hakların gelişme süreci Islahat Fermanı ile devam etmiştir. Bu dönemde Avrupa ülkelerinin birçoğunda halka tanınan haklar Osmanlı tebaasına da tanınmaya başlamıştır. Hukuk önünde eşitlik ilkesi demokrasinin en önemli kurallarından biridir.
Islahat Fermanı ile tekrardan verilen sözlerden anladığımız kadarıyla, Osmanlı'daki klasik millet sistemi değişmiş ve gayrimüslim tebaa ile devlet arasında yeni bir ilişki kurulmuştur. Zımmi olarak nitelendirilen tebaa, artık Müslüman tebaa ile eşit haklara sahip olmuştur.
Tanzimat Fermanı; yapılan ıslahatların kalıcı olması, devlet düzeninde meydana gelen bozulmaların önlenmesi ve devletin, yayılan milliyetçilik akımlarının yaratmış olduğu olumsuz etkilerden kurtarılmak istenmesi adına ilan edilmiş olan anayasal bir belgedir.
Dolayısıyla Osmanlı devletinde modernleşme çabalarıyla birlikte ortaya çıkan; Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanının tam anlamıyla birer anayasa olmayıp, anayasal nitelikte belge olduklarını söyleyebiliriz.
Bu sırada Rusya'nın hazırlamış olduğu Doğu Anadolu vilayetleriyle ilgili ıslahat projesi de, 26 Ocak 1330/8 Şubat 1914 tarihinde Sait Halim Paşa ile Rusya'nın İstanbul büyükelçisi Gulkeviç arasında İstanbul'da imzalandı.
Tanzimat fermanı, Sultan Abdülmecid döneminde, Sultanın izni ile Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan bu ferman, 3 Kasım 1839'da yine Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur.
Yabancı Türk Vatandaşı değilse; Türkiye'de kurum/okul açabilmesi için Bakanlar Kurulu izni alması gerekmektedir. Türk vatandaşlığı var ise, Bakanlar Kurulu onayına gerek yoktur.
Azınlık okulları (cemaat mektepleri, ekalliyet mektepleri), Osmanlı Devleti'nin idaresi altında yaşayan; aralarında dil, din, ırk farkı bulunan, özel anlaşmalarla verilen haklardan yararlanan başta Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler olmak üzere bazı grupların açtığı okullardır.
Tanzimat Fermanı da bir anayasa değil, anayasal belgedir. Sened-i İttifak gibi misak değil (iki yanlı bir işlem), tek yanlı bir işlem yani fermandır. Ferman usulünde hükümdar, tek taraflı olarak, kendi isteğiyle kendini sınırlandırmakta, tebaasına birtakım haklar bahşeder.
Islahat fermanı kaynağını ve ortaya çıkış nedenini yabancı devletlerden almıştır. Bu fermanın esasları, Fransa'nın ısrarı ile Avusturya, İngiltere ve Fransa tarafından belirlenmiştir. 1856 Islahat Fermanı, Osmanlı tebaası içerisinde yaşayan gayrimüslimlere yönelik bir takım hakların verilmesini içermektedir.
Islahat Fermanında özellikle Osmanlı Devletinde yaşayan Müslüman olmayan halklarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Hukuk önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık ilkelerine dayanır. Bu açıdan Türk anayasa tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. İlan edilmesinde Avrupa devletlerinin doğrudan etkisi vardır.
Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
Islahat Arapça, sulh kelimesinin çoğuludur. "Sulh" ıslah, iyileştirme, düzeltme, eksiklikleri tamam- lama, fenalığı giderip iyileştirme demektir. Islahat ıslah kelimesinin çoğulu olarak, düzeltmeler, iyileştirmeler, yoluna koymalar mana- larına gelir.
18 Şubat 1856'da Müslüman olmayan tebaanın haklarını korumak ve imti- yazlarını artırmak için ilan edilen Islahât Fermânı, Avrupa devletlerinin uzun yıllar süren baskıları sonucu Bâb-ı Âlî'nin kabul etmek zorunda kaldığı bir ıslahât programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri