Islak imzanın en önemli özelliği orijinal metin üzerine atılmış el ürünü imza olmasıdır. Yani herhangi bir fotokopi ya da suret üzerindeki imzayı ifade etmez. Başka bir anlatımla kişinin el ürünü olan imza; genellikle mavi renkli kalem kullanılarak orijinal belge üzerine atılan imzadır.
siyah ile atilan imza fotokopide sorun yaratabileceginden, kirmizi duzeltme/uyari rengi oldugundan, baska da pek bir renk olmadigindan imzanin mavi kalemle atilmasi uygundur. mavi kalemlerin hacılanma oranı daha yüksektir. askeri birliklerde siyah kalemle imza kesinlikle yasaktır.
Taslak yönetmeliğe, 'Islak imzalı belgelerde, imzanın kaybolmayacak şekilde kağıda işlenmesini sağlayan mavi renk mürekkepli kalemler kullanılır' ifadesi eklendi.
1. Her şeyden önce imza, mavi renkte tükenmez veya mavi mürekkepli kalemle atılmalıdır. Siyah tükenmez veya siyah mürekkepli kalemle imza atılması durumunda, bu imzanın fotokopi olduğu, ıslak imza olmadığı, imza sahibi tarafından sonradan iddia edilebilir.
Islak imza, bir kişinin el yazısı ile yaptığı imzadır. Bireysel ve ticari işlemlerde belge imzalamak için sıklıkla kullanılır. İmzalanacak belgenin çıktısı alınır, kişi el yazısı ile imzalar ve bu belge fiziksel olarak saklanır.
İlgili 40 soru bulundu
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
En güvenilir imza açılımı açık şekilde isim ve soyadınızın tamamını kısaltmadan bu ifadeleri içeren el yazınızla oluşturacağınız imza biçimidir. - İmza kullanmada atacağınız İmzanız en dikkatli şekilde ve bilinçli olarak kullanmanız gereken maddi değerinizdir. Nereye ve ne için harcadığınıza çok dikkat etmeniz gerekir.
Islak imzanın en önemli özelliği orijinal metin üzerine atılmış el ürünü imza olmasıdır. Yani herhangi bir fotokopi ya da suret üzerindeki imzayı ifade etmez. Başka bir anlatımla kişinin el ürünü olan imza; genellikle mavi renkli kalem kullanılarak orijinal belge üzerine atılan imzadır.
Kullanılan kalemin renginin bir hukuki sözleşmenin "yazılılık" unsuru yönünden bir önemi yoktur.
Yalnızca ismin veya soy ismin baş harfleriyle oluşan 'paraflar' yerine ad ve soyad yazılarak imza atılması gerektiğini öneren uzmanlar, imza atılan kalem kadar kullanılan mürekkebin, kağıt üzerinde oluşturulan el baskısının ve kaligrafik harflerin, kişilere güvenlik önlemi oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Islak imza ile hazırlanmış evrakın çıktısının alınarak, imzacı olarak kimler tanımlanmışsa imzalatılması ve kurum içinde eski usullerle (evrakın fiziksel iletimi), kurum dışında posta yoluyla iletilmesi gereklidir. E-imzalanmamış veya çıktısı alınarak ıslak imza atılmamış evrakların geçerliliği bulunmamaktadır.
Günümüzde ıslak imzayı her türlü kurum ve işletmelerde kullanabilirsiniz. Islak imza taklit edilemediği için ıslak imza tarama işleminde ise varsa bir sahtekarlık fark edilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine yeni düzenlemeler getirdi.
Ticari hayatta para yerine geçen senedin şekli şartı olmadığı göz önünde bulundurursak beyaza imzada boş kağıt senet haline getirilebilir. Bunun için de öncelikle bir imza veya imza yerine geçecek mühür ya da bir işaret olmalıdır. Bunlar olmazsa belgenin hiçbir hükmü yoktur.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Bildiğim kadarıyla sadece cumhurbaşkanı kırmızı ile imza atma yetkisine sahip.
İmza atılan kalemin rengi önemlidir
Evrak aslının önemli olduğu durumlarda, fotokopi ya da çeşitli kopyalama yöntemlerinden kaçınmak için mavi mürekkepli kalemle imza atmak daha iyidir. Özellikle avukatlar imza ve paraf işlerinde mavi mürekkepli kalemler tercih ederler.
Sözleşme ve Özel Evrakta Kırmızı Kalem Kullanma
Kullanılan kalemin renginin bir hukuki sözleşmenin “yazılılık” unsuru yönünden bir önemi yoktur.
İmza atmak amaçlı üretilen kalemlerin ucu 1.0 mm'dir. Sahip olduğu özel sistemler sayesinde mürekkebin akması önlenmektedir. Kalemler kağıtlarda istenmeyen lekelerin oluşmasının önüne geçeceği gibi cepte ve çantada güvenle taşınabilmektedir. İmza amaçlı kullanılan kalemler her türlü düşme ve darbeye karşı dayanıklıdır.
Boş Kağıda veya Senede Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası Boş kağıda veya senede atılan imzanın kötüye kullanılması, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesine göre bu suçun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Bir kimseye tarafların anlaştıkları gibi doldurulmak (yazılmak) üzere ve rilmiş, imza beyaza (açığa) imza olarak tanımlanmaktadır3. Tekinay ise, önceden yazılmış bir sözleşme metni olmaksızın, boş bir kâğıda imzasını koyarak bunu alacaklıya veya üçüncü kişiye verilmesini beyaza imza olarak tanımlamaktadır4.
Bu durum itibariyle uyuşmazlık itimadi muameleden doğduğu açıktır. Açığa imza atılmak suretiyle tanzim olunan senet anlaşmalara aykırı biçimde doldurulduğu usulen ve yasal delillerle kanıtlanmadığı takdirde hukuken geçerlidir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Üzerinde imza bulunan bir belge üzerine herhangi birine ait imza fotokopi ve dijital fotoğraf makinesi gibi cihazlar yardımı ile başka bir belge üzerine aktarılabilmekte ya da bir kişiye ait imza başka bir kişi tarafından taklit edilerek sahte imzalar oluşturulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri