Taze Kekik Nasıl Saklanır? Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır.
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Taze baharatlarınızı uzun süre saklayabilmenin bir diğer yolu da kilitli poşetten geçiyor. Biberiye, kekik gibi taze baharatları güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra kilitli poşetin içine koyun ve hava almayacak şekilde poşeti kapatın.
Kekiklerimizi kontrolden geçirerek suya alıp biraz bekletiyoruz. Sonrasında iyice yıkayıp kevgirde süzdürüyoruz. Süzülen kekiklerimizi genişçe bir kabın içine alıp limon suyu ve göz kararı attığımız tuzla karıştırıyoruz. Herhangi bir kavanoza elimizle sıkıca yerleştiriyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
Kekik; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve taze olarak salatalarda çokça kullanılır. Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir. Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar.
Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan kekikler süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi gerekir.
► Yıkadığınız kekikleri süzgece koyun. Biraz süzgeçte beklettikten sonra kağıt havlunu üzerine koyun ve kekiğin kurumasını sağlayın. ► Daha sonra temiz bir bez ya da tepsinin içinde aralıklı bir şekilde kekikleri dizin. Güneş görmeyen kapalı bir ortamda kurumaya bırakın.
Kuru kekik buzdolabında saklanır mı? "Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Bunun dışında taze ot ve baharatları derin dondurucuda, buz küpleri ile saklayabilirsiniz. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze şekilde kullanacaksanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizerek üzerlerine zeytinyağı döküp buzlukta saklayabilirsiniz.
Karın ağrılarını iyileştiren kekik suyunu hazırlamak için taze kekiği pazardan alınca önce gölgede açık havada 1-2 gün kurutun, elinize 10-12 tane kekik dalı alıp saplarıyla birlikte kaynayan suda haşlayın, süzün. Şeker ve tuzu ekleyip soğuyunca cam kavanoza koyup gölgede saklayın. Afiyet olsun.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Dana eti, kuzu eti, kümes hayvanları, kıyma, pişmiş et ve balık gibi etler derin dondurucuda saklamak için oldukça idealdir. Hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir saklama yöntemidir.
İşte mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatların raf ömürleri: Toz zencefil: 3-4 yıl. Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Günde 1-2 defa tüketebileceğiniz kekik çayını hazırlarken asla kaynatmayın. Kaynatıldığında içindeki etken maddeler kaybolur.
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
KEKİK TÜTSÜ:NEGATİF BÜYÜYE KARŞI KOYABİLMEK VE KÖTÜ OLANBÜTÜN ENERJİLERDEN KORUNABİLMEK İÇİNKULLANILIR.TÜTSÜNÜZÜ YAKMADAN ÖNCE BİR PARÇA KOPARIN VE CÜZDANINIZDA BİR PARÇAKEKİK DALI TAŞIYIN. BALMUMU:YAŞAM ALANINIZIN ENERJİSİNİ DENGELEYEREK HEM KÖTÜ ENERJİNİN KAYBOLMASINA HEM POZİTİF DÜŞÜNMENİZE YARDIMCI OLUR.
Cildin temiz ve ışıl ışıl görülmesine destek oluyor. Sivilcelere iyi geliyor, hem sivilcelerin oluşumunu engelliyor hem de sivilce lekelerinin görünümünü hafifletiyor. Harici olarak banyo suyuna eklenerek tüketildiğinde kekik suyunun saç derisi üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor.
Kekik çayı yapımı basit ve pratiktir. Kuru kekik çayı hazırlığında soğuk su içine kuru kekik eklenerek kaynatılır. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve içmeye hazır hale gelir.
Kekik, antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olup, soğuk algınlığı ve öksürük için mükemmel bir ilaçtır. Kekik ayrıca bronşit tedavisinde de kullanılır. Kekik yağı en güçlü doğal antimikrobiyallerden biridir, bu nedenle boğaz ağrısının tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Vitaminler yönünden oldukça zengin olan kekiği kaynatıp içmek de oldukça faydalıdır. Antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olan kekiği kaynatarak tükettiğimizde baş ağrısı, ateş ve öksürüğe iyi gelmektedir. Kaynatıp içilen kekik bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
Kekik çayı tüketimi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak metabolizma hızını artırır ve vücudu dinçleştirerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca Toksin atımı ve yağ yakımını da hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri