Olması gerekenden nemli bir hamur cam tepsiye yapışır. Daha katı bir hamur ise kekin sert olmasına neden olur.
Özellikle yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Çırpmak: İkinci püf noktası ise yumurta ve şekeri köpükleninceye kadar çırpmaktır. Şeker, yumurtanın içerisinde erimelidir. Islak kekin kıvamı, diğer kek harçlarına göre daha sıvı ve akışkan bir kıvamda olmalıdır.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Islak Kek Nasıl Saklanır? Kış mevsiminde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ama yazın buzdolabında saklayın mutlaka. Buzdolabı kokusu çekmemesi ve kurumaması için fırın kabını streç filmle kapatın.
1su bardağısüt(daha ıslak isterseniz süt miktarını arttırabilirsiniz) 4yemek kaşığıkakao. 1su bardağıtoz şeker. 1çay bardağısıvı yağ
Islak keklerde genellikle ilk olarak 20 dakika kapağı açılmamalıdır. Ortalama 30 dakika ya da 35 dakika kadar bir pişirme süreleri bulunmaktadır.
Yumuşacık Nişastalı Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır? ✨ Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpalım 7-8 dakika kadar. Sonra süt, sıvı yağ ve vanilyayı ekleyip karıştıralım. Unu, nişastayı, kakao ve kabartma tozunu eleyelim ve harcımıza ilave edip karıştıralım.
Çiğ sütü kaynatıp içebileceğiniz gibi evinizde yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ya da krema gibi süt ürünleri yapmak için kullanabilirsiniz. Çiğ sütü aynı zamanda lezzetli kekler ve kurabiyeleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Keke tuz neden konulur? Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın.
Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir. Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri