-Sıcak kekin her yerine hazırladığınız sosu dökerek yedirin ve sıcak fırına koyup çekmesini sağlayın. -Kek soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin.
Islak Kek Nasıl Saklanır? Kış mevsiminde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ama yazın buzdolabında saklayın mutlaka. Buzdolabı kokusu çekmemesi ve kurumaması için fırın kabını streç filmle kapatın. Üzerine bir tepsi örtmek hava girişini engellemeyeceği için bir etkisi olmayacaktır.
1 gün önceden yaparsak kıvamı daha da güzelleşiyor tam browni gibi ıpıslak oluyor.
Kekiniz zaten süngerimsi kıvamda olmalı. Üzerine kenara ayırdığınız kakaolu sosu dökün. Tamamını çekmesi için keki dinlenmeye bırakın. Sosu çekince 1 saat dolapta bekleyip servis edebilirsiniz.
Kek çıktıktan sonra ilk 5 dk kadar bekleyip kürdanla delikler açıp dilimleyip sıcak sosu üzerine dökünüz kek ve sosta sıcak olacak buna dikkat edin yoksa içine çekmez. Üzerini dilediniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz sosu çektikten sonra bozdolabında dinlendiriniz.
İlgili 32 soru bulundu
-170 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. -Ayırdığınız 1 su bardağı kakaolu sosa 1/2 su bardağı süt ilave edin ve çırpın. -Sıcak kekin her yerine hazırladığınız sosu dökerek yedirin ve sıcak fırına koyup çekmesini sağlayın. -Kek soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Islak kek başta olmak üzere iyi bir kek yapmanın sırrı aksi söylenmediği takdirde malzemeleri oda sıcaklığında kullanmaktan geçiyor. Özellikle yumurtayı oda sıcaklığında kullanmak şart. Bu malzeme kekinizin şahane kabarmasını sağlıyor.
Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür. Kek soğuyunca üzerine hindistan cevizi eklenir ve servis edilir.
Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.
Kekinizi pişirip soğuttuktan sonra, kilitli buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Kekin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız koyduğunuz kabın içine bir parça parşömen kağıdı serin ve kekinizi bununla kaplayın.
Kabarınca buzdolabına koyup bekletin. Bu arada kekinizi soğutun.
Islak kekimizin üstüne döküp 2 saat dinlendirin. Sonra dilerseniz servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Buzdolabında 1 haftaya kadar dayanıyor ve bekledikçe güzelleşiyor.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Derin Dondurucunuzda Yer Açın
Pasta ve kek gibi ürünleri dondurarak aylarca derin dondurucu içinde saklayabilirsiniz. Pişirilip soğutulduktan sonra donan bu tür yiyecekler çözüldükten sonra fırından çıkmış gibi taze ve lezzetli olma özelliğini sürdürür.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Keki ıslatmak için bir sos tenceresinde süt, toz şekeri aktarın. Sıvı yağı da ilave edin. Kakao ve bir tutam tuzu karıştırıp bir taşım kaynatın.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz.
* Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı dolaptan alıp direk kullanırsanız kekiniz kabarmaz. * Yumurta ve şeker iyice erimezse kek kabarmaz. *Daha büyük bir tepsi kullanacaksanız malzeme miktarını artırın kek ince olursa kabarmaz. *Keki önce dilimleyip sonra sosu dökelim.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler
1.5 su bardağı süt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri