" kaplam " anlamında kullanılan osmanlıca kökenli sözcük(müş).
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır.
شماریق - şımarık
ا زمش: شیماریق چوجق.
شاشقین - şaşkın
١ — . سرسم، الیق : شاشتمین ادم.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Aynur: Ay ışığı.
Sevi kelimesi aşk demektir.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
یاقشیقلی - Yakışıklı
قیا نك ٢ مناس مناسبتلی.
صیانة ] 1 - (مص م .) حفظ کردن . 2 - خویشتن نگاهداشتن . 3 - (اِمص .)
MAĞŞÛŞE. (ﻣﻐﺸﻮﺷﻪ) i. (Ar. maġşūş'tan maġşūşe) Osmanlı hazînesinin sıkıntılı zamanlarında çıkarılmış olan gümüşü çok az bakır para, içinde fazla bakır olan değeri düşük para: Delik mecîdiyeler (…) sonra bir çok çeşidi meçhul mağşûşe (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Şöyle ki: Osmanlı'nın son dönemine kadar günümüzde “Kuzey” tabiri yerine “Şimal”, “Güney” tabiri yerine de “Cenub” kullanılmıştır.
Eziyet - اذیت
[ اَ ذی یَ ] (ع مص، اِمص) آزار.
Botanik bilimiyle ilgili olan şükûfe-nâmeler, “çiçekler ve çiçek yetiştirenler hakkında bilgi veren resimli veya resimsiz eserler” olarak tanımlanabilir.
SÜFERÂ ( ﺳﻔﺮﺍ– ﺳﻔﺮﺍﺀ) i. (Ar. sefіr'in çoğul şekli suferā') Sefirler, elçiler: Meclis-i süferâda neler söyleniyor, neler düşünülüyor? (Cenap Şahâbeddin'den).
SÜFLÂ (ﺳﻔﻠﻰ) sıf. (Ar. esfel'in müennes şekli suflā) Çok (daha, en, pek) alçak, âdî, bayağı, sefil.
Parfüm, iyilik, güzel koku, esans. Az kullanılan anlamları ise şunlardır; hoşluk [cogul] طُيُوب güzel koku, ıtır, hoşluk, güzel lezzet, bolluk, genişlik, hoş koku, güzellik.
Osmanlıca bir sözcük olan zerrak iki yüzlü ve mürai ile eş anlamlıdır.
Hadislerde zevc, zevce ve ezvâc yukarıdaki anlamlarıyla yaygın biçimde geçmektedir (Wensinck, el-Muʿcem, “zvc” md.).
“Eş-Hanım” anlamındaki “Qatdïm=Qa'tïm” sözcüğünün aşağıdaki maddeleri, bilinmeyen bir kitaba ekli olan baskıdan alınmıştır: Qatdïm Qïtay [Tn]gri[m]ka “Eşim/Hanımım Qïtay [Tn]gri[m] için” Qatdïm Ütritmiš “Eşim/Hanımım Ütritmiš” Qat[dïm] Küsämiš-ka “Eşim/Hanımım Küsämiš için” [Qa]tdïm Qaqač Ïnal-qa “Eşim/Hanımım Qaqač ...
Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Sosyal anksiyete bozukluğu; bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda, mahcup olacağı ya da küçük düşeceği konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur.
12. yüzyılda literatüre giren ve günümüzde de sıklıkla kullanılan yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, kelimenin bir diğer anlamı nişanlıdır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı ise yakın ve hısımdır.
Görüldüğü üzere sâye kelimesi beyitte elbise anlamında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri