Fıkhi yorumlar, kendi içerisinde Hanefilik, Şafilik, Caferilik, Hanbelilik ve Malikilik olmak üzere beşe ayrılıyor. Tasavvufi yorumlar da Alevi-Bektaşilik, Yesevilik, Kadirilik, Mevlevilik ve Nakşibendilik olmak üzere grupta toplanır.
İslam düşüncesindeki yorum biçimleri üç farklı alanda ortaya çıkmıştır. Bunlar; inançla ilgili yorumlar, fıkhî yorumlar ve tasaavvufi yorumlardır.
Cevap: İslam düşüncesinde yorum biçimleri 3 e ayrılır.
Siyasi-itikadi yorumlar altında, Maturidilik, Eşarilik, Mutezile, Şiilik ve Haricilik; Ameli-Fıkhi yorumlar altında ise Hanefilik, Şa- fiilik, Hanbelilik, Malikilik ve Caferilik ele alınmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Tanımda yer alan aslî hükümler dinin inanç esaslarını, fer'î hükümler ise ibadetler ile insanlar arası münasebetleri hedef almaktadır. İman esaslarını konu edinen mezhepler itikadî, diğerleri de fıkhî mezhepler diye isimlendirilmiştir.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE İTİKADİ, SİYASİ VE FIKHİ YORUMLAR
İslam düşüncesinde inanç konularıyla ilgili olarak yapılan tartışmalar sonucunda ortaya çıkan ve en yaygın olarak bilinen itikadi siyasi mezhepler; Ehl-i Sünnet ve Şia'dır.
Cevap D) Maturidilik olmalıdır.
Böylece amelî-fıkhi mezhepler ortaya çıkmıştır. Hanefilik, Malikilik, Şafiilik, Hanbelilik ve Caferilik ameli-fıkhi mezheplerin başlıcalarıdır.
Zamanla bazı İslam bilginlerinin görüşleri, dinî konulardaki yorumları halk tarafından daha çok benimsendi ve taraftar buldu. Bu âlimlerin görüşleri, öğrencileri tarafından sistemleştirildi. Böylece amelî-fıkhi düşünce ekolleri ortaya çıktı. Hanefîlik, Şafilik, Malikîlik, Hanbelîlik amelî-fıkhi mezheplerdir.
Islam kültüründe ahlaki yorumların daha çok yapıldığı alan fıkıh tır. Fıkıhta; Kuran, Hadisler ve İslam'ın diğer kaynaklarından yola çıkarak, farklı durumlar için hukuki hükümler ve ahlaki yönergeler ortaya çıkartılır.
Kişinin nefsini terbiye etmesi, ıslah etmesi, varlıktan geçerek Allah'a kavuşması amacını güden tasavvuf, kaynağı Kur'an ve hadis olmakla beraber, ortaya çıktığı dönemdeki ilimlerden (hadis, fıkıh, kelam gibi) de etkilenen ve İslâm âleminde doğup gelişen rûhî ve mânevî hayat tarzıdır.
Matüridî, tasavvuf ve tasavvufun kurumsallaşmış teşkilatı olan tarikatlara mesafelidir. Bu, duygusal değil ilmî bir tavır alıştır.
İslam düşünce geleneğinde bu yorum farklılıkları zamanla ekolleşmiş, itikadi ve fıkhi yorum farklılıkları mezhep, tasavvufi yorum farklılıkları ise tarikat olarak anılmaya başlanmıştır.
islam dininde inanç esaslarının yanı sıra uygulamaya yönelik olan ilke ve öğütler de vardır.İşte fıkhi yorumlar, dinin ibadet boyutu ve günlük hayatla ilgili olan diğer konuları ele alır.Temel İslam bilimlerinden olan fıkıh, ibadetler hakkında açıklayıcı bilgiler verir.Namaz, oruç, hac ve zekat gibi ibadetlerin nasıl ...
İslam düşüncesinde farklı yorumlar, Hz. Muhammed'in vefatından sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Hz. Muhammed hayattayken, Müslümanlar arasında dini konularda herhangi bir görüş ayrılığı yoktu.
Doğrulanmış Cevap. Cevap : C şıkkı. İnançla ilgili yorumlar ; (aynı zamanda inanç- imanın dışında itikadi de denir.)
Din, Allah tarafından vahiy ile gelmiştir ve tektir. Din anlayışı, din alimlerinin yorumlarından oluşmaktadır. 2. Dine eleştiri yapılamaz ve değiştirilemez.
İslam tarihinde ortaya çıkan ilk siyasi-itikadi mezhep Haricîlik olmuştur. Hz. Ali ile Muaviye, Sıffin Savaşı esnasında, halifenin kim olacağının iki taraftan seçilecek hakemlerce belirlenmesi kararını almıştır.
Dini Yorum Biçimleri
Gördüğümüz üzere D şeçeneği fıkhi bir yorum değildir.
İslam dinindeki inançla ilgili yorumlara itikadi yorumlar da denilmektedir.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri