Bu kaynaklarlar yerli ve yabancı kaynaklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu felsefenin yerli kaynakları Kuran, hadis ve belki de bazı kelam ekolleri olarak tasnif edilebilirken yabancı kaynakları ise başlıca Antik Yunan ve Helenistik felsefe, İran, Hint ve çokça sınırlı olarak da Çin oluşturmaktadır.
İSLAM FELSEFESİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 1) Antik Yunan Felsefesinden etkilenmiştir. 2) Akıl, iman, inanç gibi konular tartışılmıştır. 3) Çeviri faaliyetleri yapılmıştır. 4) İslam felsefesinden önceki konular tartışılmıştır.
İslam felsefesi, İslam kültür coğrafyasında farklı uluslara mensup Müslüman düşünürlerce ortaya konulan kelam ve tasavvuf gibidini ilimlerle ilişki içerisinde gelişen felsefi düşüncenin ve bu düşünceyi inceleyenilmi disiplinin özel adıdır.
İslam felsefesi, Müslüman düşünürler tarafından ''kainat, yaratıcı, var oluş, düşünce, ruh'' gibi konuların ele alındığı felsefeye verilen genel addır. İlk Müslüman filozoflar, 8. yüzyılda ortaya çıkmış ve sadece İslam dünyasını değil Avrupa'yı da etkilemiştir.
İhvân-ı Safâ; 10. yüzyılda ortaya çıkmış önemli bir felsefî harekettir. İhvân-ı Safâ'ya İslam ansiklopedicileri adı verilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
İlk ve en büyük İslam filozofu olarak kabul edilen Ebu Yusuf ibn Yakub ibn İshak ibn Sabbah ibn İmran ibn İsmail ibn el-Eş'as ibn Kays Al-Kindi'nin (801-873) yaşadığı dönem, ilk on Abbasi halifesine denk düşer ve Bağdat'ın altın çağıdır. Kendisine, 'Arapların Filozofu' anlamına gelen Feylesufu'l-Arab da denir.
Farabi İslam dünyasının ilk filozofu, ilk ansiklopedi yazarıydı. Ortaçağ İslam felsefesinin kurucusuydu. Arapça'ya felsefe dili olma özelliğini kazandıran bilgindi. Farabi İslam Felsefesinin kurucusu olarak kabul edilir.
Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzlug El-Farabi, İslam felsefesinin kurucusu olarak ve aynı zamanda ortaya koyduğu fikirler ve eserler bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.
İslâm dünyasında ilk defa felsefeye dair eser yazan Kindî, bu alanda kendinden sonra gelen filozoflara öncülük yapmış ve Meşşâi felsefenin temellerini atmıştır. Bir Müslüman filozof olarak Kindî'nin şöhreti, felsefi ve bilimsel yazıları nedeniyle Latin Batı'ya kadar yayılmıştır.
Kindi (ö. 870), Fârâbî (ö. 950), Amiri (ö. 992) İbn Sînâ (ö. 1037), İbn Miskeveyh (ö. 1030), İbn Bacce (ö. 1138), İbn Tufeyl (ö. 1185) ve İbn Rüşd (ö. 1198) gibi klasik dönemin büyük filozofları İslâm felsefesinin başat akımı olan Meşşai/Peripatetik geleneğe mensuptur.
İslam düşünce tarihinde ortaya çıkmış olan 'selefi', 'kelami', 'sufi' ve 'felsefi' bütün ekoller mantıksal bir düzen içinde ortaya çıkmış olup hakikate giden yollardır (c.
İslâm felsefesi, Müslüman filozofların ortaya koydukları felsefî düşüncenin genel adıdır. Felsefî bir düşünce olma bakımından İslâm felsefesinin, diğer felsefelerden hiçbir farkı yoktur.
İslam kültüründeki felsefi düşünce geleneğini ifade için, kimileri “İslam Felsefesi”, kimileri “Arap Felsefesi”, kimileri de “İslam'da Felsefe” ve “Müslüman Felsefesi” tabirini tercih etmişlerdir.
Din felsefesinin temel soruları; Tanrının varlığı sorusu, evrenin yaratılıp yaratılmadığı sorusu, ruhun ölümsüzlüğü ve tanrının ne şekilde vahiy gönderebileceği soruları sorgulanmaktadır. Din felsefesinde kader ve insanın varoluşsallığı üzerine konularda sorgulanmaktadır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
İslam'a ait bir düşünce anlamıyla bir sıfat tamlaması olarak “İslam Düşüncesi”, İslam adına yapılan, İslam'ın temel kaynakları Kur'an ve Sünnet'e dayalı üretilen, Müslüman grupların ekseriyeti tarafından kabul gören düşüncedir.
İslam dünyası felsefeyle 8. yüzyıldan itibaren sistematik hale gelen Bağdat merkezli tercüme hareketiyle tanışmıştır. 3. yüzyılda Plotinos'un öncülük ettiği, Yeni Platonculuk adlı felsefi akımın Platon ve Aristoteles'i uzlaştırma çabaları İslam dünyasına aktarılan felsefenin temeli olmuştur.
Fârâbî Hayatı ve Şahsiyeti
Tam adı Ebu Nasr Muhammed b. Fârabî olan ve batıda 'Alfarabius' ve 'Abunaser' olarak tanınan filozofun Türkistan'ın Fârâb şehrinde (günümüzde Kazakistan sınırları içerisinde bulunan Otrar şehrinin bulunduğu bölge) 871 veya 872 yılında doğduğu tahmin edilmektedir.
Kindî veya tam adıyla Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî (Arapça: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي; d. 801, Basra - ö. 873, Bağdat), felsefe, tıp, matematik astronomi, ilahiyat, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser yazan Arap bilim insanı.
Onuncu akıl faal akıl adını alır. Feleklerin sonuncusu Ay küresidir. Her feleğin bir de nefsi vardır. Ay altı âlemdeki heyulaya felekler etki yapar.
İbn-i Haldun, esasen mantık alanındaki önemli çalışmaları dolayısıyla Farabi'ye ikinci öğretmen anlamında muallim-i sânî unvanı verildiğini belirtir.
Farabi, İslam felsefesinin en güçlü filozoflarındandır. "İlk Muallim" Aristoteles''den sonra, "İkinci Muallim" unvanıyla tanınmış; felsefe ve düşünce tarihinde böyle anılmıştır. Kazakistan, Çimkent Otrar sınırlarında eski Farab kentinde 870 yılında dünyaya gelen Farabi ayrıca, "İlk Türk Filozof" diye de bilinmiştir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
1.Aristoteles (MÖ. 384-322)
İlk 9 her zaman değişir ama listelerin başında genelde Aristoteles bulunur. Kıta felsefenin ulaştığı her yere ulaşmıştır. İslam ve hristiyanlık felsefeleri onun felsefesi üzerine kuruludur desek yanlış olmaz. Herkesin ortak bir paydada buluştuğu bir felsefe ortaya koymuştur.
İslam dünyasında felsefe alanında Mualim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Batı dünyasında "Alpharabius" olarak tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri