Sonuç olarak İslâm'da ahlâkın asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, "Müsâfirîn", 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
Bunlardan bir kısmı AKLA, bir kısmı CEMİYETE, bir kısmı da VİCDANA, DEVLET OTORİTESİ yahut- ta DİNÎ ve İLÂHθkaynaklara dayandırılmaktadır. İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
Cevap: islam ahlakı ile ilgili ilkelerin çıkarıldığı ilk kaynak Kuran-ı kerim dir.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
Bir kimsenin yapmakla yükümlü olduğu iş, ödev, ahlâk veya iş icabı yapılması gereken fiil, görev, yapılması bir kimseye ısmarlanan iş, memuriyet, bir kimsenin gördüğü hizmet, dinî yükümlülük, günlük yiyecek ve iş ücreti gibi mânalar için kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
a– Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak. b– İbadet vazifelerini yerine getirmek. c– Emirlerine uygun hareket edip yasak ettiği şeylerden sakınmak. d– Allah sevgisini her şeyden üstün tutmak.
Allah'a (c.c.) boyun eğmek, O'na gönülden bağlanmak ve sadece O'na kulluk etmektir. Allah'ın (c.c.) yücelik ve azametini kabul ve tasdik ederek O'nun karşısında saygılı ve edepli olmaktır. Ümitli olmak demektir. Müslüman, Allah'ın (c.c.) merhametinden, affından ve bağışlayıcılığından asla ümidini kesmez.
İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
Ahlakî değerler insan içindir, insanda başlar yine insanda tamamlanır. Bu değerler, bütün insanlar için bağlayıcıdır. Ahlakî değerler şartsız, kesin ve evrenseldir.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir. "Allah ve Resulü bir şeye hükmedince, artık mümin erkek ve kadınlara işlerinde bir seçme hakkı kalmaz. Her kim Allah ve Resulü'ne isyan ederse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur" (el-Ahzâb 33/36).
İslam ahlakının gâyesi, insanı, Allah'ın (c.c.) bütün yaratıklarına karşı merhametli olmak, hiçbir menfaat gözetmeksizin fedakarlıkta bulunmak, karşılıksız sevmek; insani ilişkilerde iyi niyetli, dürüst, güvenilir olmak ve kötü eğilimlerden uzak durmaya yöneltmektir.
Islam dininde Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci temel kaynak Hz. Pey- gamber'in sünnetidir.
En önemli temsilcileri İbn Bacce ile İbn Tufeyl'dir. İslam ahlakının konusunu, iyi ve kötünün bilgisi ve bu bilgiye dayalı hal, tutum ve davranışlar oluşturmakla birlikte İslam düşünürleri eserlerinde, psikolojiden din ve siyasete varıncaya kadar birçok konuyu ahlakla ilişkili olarak ele almışlardır.
İslâm Ahlâkının Kaynağı Kur'an ve Sünnet'tir
Din dişi kaynaklar, farkli filozoflar tarafindan kabul edilen akil, toplum ve vicdandir1. İslâm'a göre ahlâkin kaynaği ise vahiy (ilâhî buyruklar, yani Kur'ân-i Kerim) ve O'nun beyani olan Sünnet'dir.
Peygamber'in bütün davranışlarının örnek teşkil etmesinin en birinci sebebi de ahlakının bütünüyle Kur'ân olmasıdır. Bu şekilde meşhur olan tanımın kaynağı da Hz. Âişe'nin sözüdür. O, kendisine Peygamberimizin ahlakı sorulunca, “O'nun ahlakı Kur'an'dır.”1 diye cevap vermiştir.
İslam ahlak felsefesi Kur'an ve hadis kaynakları yanında Yunan ahlak felsefesinden de yararlan- dığı gibi Batı ahlak felsefesi de Tevrat ve İncil yanında aynı felsefi kaynak- lardan istifade etmiştir.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
Ahlâkın temel kavramlarını, ilkelerini ve kurallarını temellendiren düzenli ve tutarlı açıklamalara ahlâk teorisi denilir. Müslüman alimlerin bu çerçevedeki fikri eğilimlerine de İslam ahlâk teorisi denmektedir.
Allah'ın varlığını, birliğini ve dirliğini kabul etmek, Allah'ın emir ve yasaklarına uymak ve yerine getirmek, Allah'a ibadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz.
Kitabımızda değinilen başlıca kavramlar: ihlas, riya, takva, sabır ve kısımları, güvenilir olmak, ihsan, doğruluk, tevekkül, dua ve kısımlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri