İSLAM'IN İNANÇ ESASLARI KONU ANLATIMI Bu inanç ve esasların öğrenileceği tek kaynak Kur'anı Kerim'dir.
İslam inançları ve şeriatın ana kaynağı Kur'an'dır.
İslam temel esasları kurumlar ya da insanların baskı ve ya zorlaması ile de kabul edilemez. Bu nedenle İslam'ın inanç esasları da kişinin tamamen hür iradesi ile kabul edilir.
İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." Ayrıca Bakara Suresi'nin 177. ayeti ve Nisa Suresi'nin 136. ayeti bu konuyla alakalı olan ayetlerdir.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir.
Kur'an iman esaslarını Nisâ Sûresi 136. ayet ile Bakara Sûresi 177. ayette toplu olarak bir arada da zikretmiştir19 . Atay, Hüseyin, Kur'an'da İman Esasları, Ankara 1998, ss. 25-29.
Ehl-i Sünnet'e göre inanç esasları; Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe ve kadere îmândır. Kur'ân-ı Kerîm'de inanç esaslarını topluca ve ayrı ayrı bildiren çok sayıda âyet-i kerîme vardır. Husûsiyetle Allah'a îmânla ilgili âyetler Kur'ân'ın pek çok yerinde vardır.
Bir Müslüman'ın dinen inanıp kabul etmesi gereken bazı esaslar vardır. Bunlara “İslam'ın inanç esasları” ya da “imanın şartları” denir.
İslâm inancına göre dinin kaynağı Allah'tır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem'den son peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adı İslâm'dır.
Bu ilim dalının, inanç esaslarını tartışmaya girmeden izah eden bir alt koluna ise akaid denir.
İslâm dininin iman esasları ilmihal kitaplarında âmentü terimiyle ifade edilir. Arapça âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan âmentü, "inandım" demektir. Terim olarak, iman esaslarını kısa ve öz olarak ihtiva eden metni ifade etmek için kullanılır.
İslâm dininin Kur'an-ı Kerîm'de ve Hadis-i Şeriflerde yer alan inanç esaslarını inceler; bu dinin Allah-insan-kâinat münasebetine bakışını ve bunların değerlendirmesini konu edinir.
Cevap: Tenasüh, İslam inanç esaslarından biri değildir. Tenasüh, reenkarnasyon ya da ruh göçü şeklindeki farklı bir inanç sistemidir ve İslamiyet ile çelişmektedir.
KELAM; İslam inanç esaslarını akıl ve mantık esaslarına göre ispatlamayı ve açıklamayı amaçlayan bilim dalına kelam denir.
Amentü kelimesi Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçmektedir. Arapça'da amene fiilinin birinci tekil şahsından gelen Amentü duası Türkçe inandım anlamına gelir. Amentü Duası Kur'an'da geçen bir sure değildir. Ezberlemesi ve okuması oldukça faziletli dualardandır.
David'in (ö. 1198) gerçekleştirmesinden sonra bugün yahudilerin dua kitaplarında bulunan on üç maddelik âmentü Mûsâ b. Meymûn (ö. 1204) tarafından ortaya konuldu (bk. ERE, IV, 244-246).
İman, inanılacak hususlar açısından icmali ve tafsili iman olmak üzere ikiye ayrılır.
Sana indirilene ve senden önce indirilene inanırlar; ahirete de kesinlikle iman ederler. Ve onlar ki (Yâ Muhammed) sana indirilen şeye (kitâb ve dîne) ve senden evvel gönderilen şeylere (kitablara ve dinlere) îmân ider ve âhiret günlerine şübhesiz olarak inanırlar.
Kur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi doksan iki yerde geçmektedir; ayrıca üç âyette de (et-Tevbe 9/29; es-Sâffât 37/53; el-Vâkıa 56/86) değişik türevleri yer almıştır.
Sabii İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 62. ayet: Şüphesiz, iman edenler(le) Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sabiiler(den kim) Allah'a ve ahiret gününe iman eder ve salih amellerde bulunursa, artık onların Allah Katında ecirleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.
İslam'ın 5 şartı tüm Müslümanlar tarafından bilinmelidir. Bu 5 şartı Müslümanların yerine getirmesi beklenmektedir. Müslümanlar İslam şartlarını yerine getirmek durumundadır. Bu 5 şart Müslümanlar için farz kılınmıştır.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır.
Buhari'den aktarıldığı üzere imanın temel şartları, Cibril hadisinde ifade edilmiştir. Bu bağlamda imanın şartları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. - Allah'ın varlığına inanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri