Dolaptaki temiz çamaşırların kötü kokmasının en temel nedeni çamaşırların iyice kurutulmadan katlanıp dolaba yerleştirilmesidir. Çamaşırları iyice kuruduğundan emin olmadan askıdan toplamamalısınız.
Mis kokulu çamaşırlar için temiz hava şart
Çamaşırlarınızın taze bahar havası gibi kokması için, sadece makineden çıkarmanız yetmez. Giysilerinizi çamaşır sepetinde unutmak, nemi içlerinde hapsederek kötü kokmalarına neden olur. Uygun hava koşullarında çamaşırlarınızı açık havada kurutmaya özen gösterin.
Çamaşırların uzunca bir süre bekletilmesi sonucunda küflenme oluşur ve bu durum hem çamaşırlar hem de makine için olumsuzluğa sebep olur. - Çamaşır makinesinin gözle görülmeyen taraflarında birikmiş olan kirli su, kumaş parçaları, saç gibi durumlar, yıkanan çamaşırların kokmasına sebep olur.
Kokuya bakteriler ve küf mantarları neden oluyor
Çünkü çamaşır yıkama işlemi (ister elde ister makinede yapılsın) çamaşırların üzerindeki bakteri varlığını sona erdirir. Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur.
Peki, çamaşır makinesi kokusu nasıl gider? Bunun için öncelikle boş bir çalıştırma programı seçerek sıcak su kullanmanız gerekir. Ardından 1-2 bardak beyaz sirke veya limon suyu ekleyerek çamaşır makinesi içinde biriken kireç, deterjan kalıntılarının ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Nemli ve ıslak kıyafetler hem rutubete sebep olmakta hem de dolabınızın kokmasına yardımcı olmaktadır. Elbise dolabı duvara çok fazla yaklaştırılmamalı. Hava almayan duvarda rutubet ve küf oluşabilir. Bu problem ise direkt olarak dolabınızı etkileyerek elbiselerinizin kokmasını sebep olur.
Genellikle cilt pulları, vücut yağları ve çamaşır deterjanının birleşiminden küflü yağ maddesi oluşur ve çamaşırlarda kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Ayrıca sadece sıvı çamaşır deterjanı kullanmak ve düşük sıcaklıkta makineyi çalıştırmak da bu küfün oluşmasına neden olan sebeplerdendir.
Dolaptaki temiz çamaşırların kötü kokmasının en temel nedeni çamaşırların iyice kurutulmadan katlanıp dolaba yerleştirilmesidir. Çamaşırları iyice kuruduğundan emin olmadan askıdan toplamamalısınız.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı kokladığında onu daha da çok seveceksiniz. Tadını çıkarmak için bir kap portakal çiçeği suyunu doğrudan çamaşırlarınızla birlikte makinenizin tamburuna dökün. Bu yöntemi gül suyu ile de kullanabilirsiniz. Ancak, kokunun bozulmaması için kokusuz deterjan kullandığınızdan emin olun.
Deterjan ve yumuşatıcılar yüksek ısıda daha iyi çözülen kimyasallardır. Yıkama işlemini sürekli düşük ısılarda yapıyorsanız temizleyiciler tamamen çözülemiyor ve kalıntı bırakıyor olabilir. Deterjan ve yumuşatıcı haznesinde biriken kalıntılar zamanla küf ve bakteri oluşumuna neden olarak istenmeyen kokular yaratabilir.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Çünkü çamaşır yıkama işlemi çamaşırların üzerindeki bakteri varlığını sona erdirir. Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır.
Porçöz Çamaşır Makinesi Temizleyici çamaşır makinenizin içinde zamanla biriken kireç, deterjan artıkları ile deterjan gözü, makine lastiği gibi aksamlarındaki kir, artık ve küfü temizlemek üzere geliştirilmiştir. Özel formülü sayesinde çamaşır makinenizi ve aksamlarını temizler, kötü kokuları giderir ve hijyen sağlar.
Gıda Temizliği: Taze meyve ve sebzeleri kimyasal ilaçlardan, toz, böcek ve kirden arındırmak için beyaz sirke en ideal seçenektir. Sebzeleri ve meyveleri elde yıkadıktan sonra sirkeli suda yaklaşık 15 – 20 dakika bekletiniz. Kokulara Çözüm: Bunlara ek olarak beyaz sirkenin koku giderici özelliği de vardır.
* Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz. * Koku şişelerini ağzı açık şekilde dolabınıza koyarsanız dolabınız güzel kokacaktır. * Güzel kokulu sabunlardan alıp giysi aralarına yerleştirebilirsiniz. * Hazır gardrop kokuları alıp bunları dolabınıza yerleştirebilirsiniz.
YENİ YIKANAN GİYSİLER NEDEN NEM KOKAR? Kullanılan yumuşatıcının kokusu ne kadar güzel olursa olsun, rutubet kokusuna giysilerde sıkışan nem neden olur. Kuruduktan sonra bir miktar nem kalırsa, giysiler en sonunda tamamen kurusa bile nemli kokmaya devam eder.
Küçük bir kaba bir miktar karbonatı koyarak buzdolabınızın bir rafında bulundurursanız, oluşan kötü kokuları yok etmeye yardımcı olur. Kahve dünyanın en faydalı içeceklerinden biri. Kahvenin temizlikte de işe yaradığını söylesek. Örneğin kahve, buzdolabı kokusunun giderilmesini sağlıyor.
Dolabınızda kötü koku varsa tüm eşyaları çıkarın ve sirkeli suyla temizleyin. Ardından duralayarak bir süre havalandırın. Dolabınızın içine lavanta, okaliptüs, yasemin gibi kurutulmuş çiçek keseleri koyabilirsiniz. Boş sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz.
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
4) Bulaşık Makinesi Tableti
Bulaşık makinesi tabletiyle çamaşır makinesi temizleme de mümkün!
Çamaşır yıkama makinenize normal miktarda çamaşır makinesi deterjanı koyduktan sonra diğer göze bir tane bulaşık tableti ekleyin. Bu sayede geçmeyen sarı lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz. Renkli kıyafetlerinizde kesinlikle uygulamayın yoksa kıyafetinizin rengi atabilir.
Çamaşırların yumuşatılması için kullanılabilecek en etkili ve en doğal malzemelerin başında sirke ve karbonat gelir. Evde birçok yüzeyin temizliğinde etkili bir şekilde kullanılan bu malzemeler çamaşır dokularında birikerek sertleşmeye neden olan maddeleri çözerek dokulardan uzaklaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri