Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor. Mezheplere göre ise yine evlilik yaşının değişkenlik gösterildiği belirtiliyor.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Kerameti kendilerinden menkul bazı din uzmanlarının (!) “Yedi veya dokuz yaşında kız çocuğuna nikâh kıyılabilir” gibi akıl ve bilimdışı açıklamalarına Diyanet'in bir fetva ile destek vermesi, toplumda geniş tepkiye neden oldu.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Kısaca ergin kılınan veya 15 yaşını dolduran kişiler ne yazık ki evlenme imkanına sahip değildir. 15 Yaşını Dolduran Erkek/Kadın Evlenebilir mi ? Ülkemizde 15 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır. Mahkemelerce hiçbir şekilde bu yaştaki çocukların evlenme imkanı bulunmuyor.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Hamile Kalan 16 Yaşını Doldurmuş Kişi Evlenebilir mi? Yukarıda bahsedildiği üzere, 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi ancak hakimin izni ile mümkündür. Hamile kalmış kişinin evlenmesine izin verilmesi beklenir ancak hakim olayı tüm şartlarıyla değerlendirip, sonucuna göre karar verecektir.
Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
1-9 yaşlarında olmasının mahiyetiyle alakalı yazdıklarınız asılsızdır. Hz. Aişe validemiz buluğa ermeden efendimizle velisi vasıtasıyla nikah kıyılmış, buluğa erince de zifaf -düğün olmuştur. -İslam fıkhında buluğa ermemiş kız velisi tarafından uygun bulunan birisine nikahlanabilir.
İslam toplumlarında
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Demek on beş yaş öncesi çocukluk, on beş ile kırk yaşları arası gençlik, kırk yaşından sonra ise kemal ve ihtiyarlık dönemi başlıyor.
Peygamber hicret ettiği zaman Aişe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Aişe ile evlendiğine göre, demek ki evlendiği zaman Aişe en az 15 yaşındaydı. Ayrıca Aişe, Peygamber ile nişanlanmadan önce Cübeyr ibn Mut'im'e nişanlı veya sözlü idi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, "9 yaşındaki kız çocuğunun evlenebileceği ve çocuk doğurabileceği" yönünde açıklama yapıldığına yönelik iddiaların asılsız olduğunu duyurdu.
Bunu düşünmek bile büyük yanlıştır.” MEDENİ KANUN NE DİYOR?: Evlenme yaşı, Türk Medeni Kanunu'nun 124. maddesinde düzenleniyor. Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemiyor. Hâkim, olağanüstü durumlarda ve önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebiliyor.
Hutbede evlilik için asgari yaşın 18 olduğu belirtildi. Diyanet Vakfı tarafından daha önce yayınlanan 'İlmihal' kitabında ise evlilikte alt sınırın kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olduğu ifade edilmişti.
Hatice bint Hüveylid
Mekke'nin ticaretle uğraşan en varlıklı ailelerinden birine mensup olan Hatice Muhammed'e önce iş daha sonra da evlenme teklif etti. Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir. Hatice ölünceye kadar başka biriyle evlenmedi.
Türk Medeni Kanunu'na göre yasal evlilik yaşı 18'dir ve sadece yetkili görevliler tarafından yapılan resmi evlilik işlemleri yasal olarak tanınır. 18 yaşından önce evlilik ise yasa dışıdır. Ergin (reşit) olmayanların ve sınırlı yeteneğe sahip kişilerin evlenmek için yasal temsilcilerinin onayını almaları gerekir.
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.
Doğurganlık Yaşı Kaçtır? Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır. Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri