Hemoroidli olan bölgenin çok kaşınması kişilerde oldukça rahatsız edici bir durumdur. Hastaların o bölgeyi temizlemesi ve kaşıntının artması şikayetlerin artmasına sebep olur. Bu sebeple hemoroid olan kişiler kendileri hiç müdahale etmeden mutlaka doktora başvurmaları gerekir.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Hemoroid problemi olan hastalar ile genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Hemoroid teşhisi için muayene şarttır. Muayeneye gelmeden birkaç saat önce tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olmanız muayene sırasında size rahatlık sağlar. Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir.
Basur tedavisi Genel Cerrahi bölümü tarafından yapılmaktadır. Kanama, ağrı ve kaşıntı gibi şikayetlerde hastalar Genel Cerrahi bölümünden randevu alarak muayene olabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçmektedir. Dış basur memesi durumunda kişilerde herhangi bir şikayet yok ise herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır.
Bazı durumlarda anoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalının incelenmesi) ve rektoskopik (bir alet yardımı ile makat kanalı ile birlikte kalın bağırsağın son kısımlarının incelenmesi) muayene gerekebilir. Muayene hastanın utanmasına neden olmayacak bir ortamda yapılmalıdır.
Hemoroitlerin teşhis ve tedavisinde yardımcı olabilecek birkaç tıp uzmanı vardır. Bir aile hekimi (PCP), hemoroidleri erken evrelerinde teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Semptomları hafifletmek için yaşam tarzı değişiklikleri, reçetesiz satılan ilaçlar önerebilir veya reçeteli ilaçlar yazabilirler.
Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar.
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Genel olarak rektumun iç duvarında oluşan ve sol dış, sağ ön veya sağ arka lokasyonlarda görülen hemoroid yastıkçıkları, orta ve üst hemoroidal damarların uç noktalarıdır. Bu damarların genişlemesi sonucu iç hemoroid oluşur. Dış hemoroidler ise alt hemoroidal damar ağından kaynaklanır.
Hemoroid(basur) şikayeti olan bir kişi bir proktoloji doktoruna başvurmalıdır. Proktoloji, makat, rektum ve bağırsak gibi makat bölgesi hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp dalıdır.
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dış hemoroid memeleri çoğunlukla 1 haftalık süre içerisinde geçmesi gerekiyor.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Makat bölgesi (anal bölge) temizliği her tuvaletten sonra uygun olarak yapılmalıdır. Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Hemoroid kendi içinde evrelere ayrılan ve ilk evresinden son evresine kadar mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evresinde bir iyileşme kat edilmez ise hastalık bir sonraki evreye geçer ve geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.
Ndodhet 200 metra nga bypass i Apr 22, 2019 Travazol basurun yol açtığı yanma ve kaşıntıları azaltma etkisi vardır ama tam bir basur kremi değildir. Basur için özel üretilmiş kremler daha etkili olacaktır.
Hemoroid Tedavisi. Anal bölgede cerrahi veya medikal her ne patoloji varsa, tedavide birinci ilke, düzenli ılık su oturma banyosu sıcak torba uygulaması yapmaktır. Ağrı durumuna göre, yaklaşık bir hafta süre ile günde, 3 ila 6 kez 20 - 30 dk.
Krem ve Merhemler: Eczanelerde reçetesiz olarak satılan hemoroid kremleri ve merhemleri, ağrı, kaşıntı ve iltihaplanma gibi semptomları hafifletebilir. Ancak uzun süreli kullanımlarda doktorunuza danışmanız önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri