Ağızdan alınan gıdanın yutulamaması, yutma süresinin uzaması, belirli gıda kıvamlarının yutulmasında güçlük yaşanması yutma bozukluklarını oluşturur.
Oral safha : Yutkunmanın istemli safhasıdır. Dilucu, alt ve üst kesici dişlerin lingual ve palatinal yüzeylerine değerek yukarı kalkar ve bu arada yutulacak cisim dil sırtına taşınır. Bu sırada yumuşak damak yukarı kalkar, larenks ve hyoid ke mik yukarı doğru hareket eder.
6 yaş dişlerinin sürmesinden itibaren kapanış ilişkisi kilitlenir. Bundan sonra gerçekleşen dişlerin karşılıklı kapanış ilişkileri 6 yaş dişlerinin karşılıklı ilişkilerine göre şekillenir. Bu dönemde yapılan dil engelleyici plaklar ile atipik yutkunma alışkanlığı terk edilir.
Myofonksiyonel tedavi hastaların bozulmuş kas ve fonksiyonlarını normale getirerek ağız ve çene bölgelerinde oluşan problemleri çözen ortodontik tedavidir. Çiğneme, konuşma, solunum, yutkunma, çene eklemi ve yüz kaslarının fonksiyonları bu bölgede olan diş ve çene-yüz gelişimini etkilemektedir.
Bazı insanlarda ise dil itme olarak bilinen farklı bir refleks geliştirebilir. Bu durumda yutma sırasında dil ön dişlerde baskıya neden olur. Zaman içerisinde basınç bu dişleri ileriye doğru etmektedir. Sonuç olarak bu durum da boşlukların büyümesine neden olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Myobrace, çocuğun doğru diş alışkanlıklarını öğrenmesini sağlayarak dişlerin yanlış hizalanmasına neden olabilecek olan yanlış diş alışkanlıklarını düzeltmeyi amaçlayan ortodontik bir sistemdir.
Lip bumper apareyi alt keserler üzerindeki artmış kuvveti engeller ve dudağın üst keserlerin iç yüzeyinden uzaklaşarak yeniden konumlandırmasına yardımcı olur.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Her yutma güçlüğü kansere bağlı değildir. Yaşa ve hastalıklara göre değişebiliyor. Özellikle hafif olarak başlayan, giderek artma eğilimi gösteren, zayıflama ve iştahsızlığı olan kişilerin, mutlaka hastanelerin gastroenteroloji bölümüne başvurması gerekiyor. Çünkü erken teşhis hayat kurtarır.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Yutma güçlüğünün birçok sebebi vardır. Eğer inatçı bir yutma güçlüğünüz varsa bir Kulak Burun Boğaz uzmanına gitmeniz gerekmektedir.
Başucu yutma testi, disfajiniz olup olmadığını görmek için yapılan bir testtir. Disfajiniz olduğunda, yutma konusunda zorluk yaşarsınız. Disfaji bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir.
Psikolojik yutkunma güçlüğü olan bazı kişiler yemekle aralarına mesafe koymaya başlar. Bu süreç kimileri için yavaş yavaş sert yiyeceklerden kaçınma ile başlayıp tamamen sıvı beslenmeye geçiş ile tamamlanabilir. Kimileri ise yutkunma güçlüğü yaşadıktan sonra aniden katı yiyeceklerden uzaklaşır.
Aparey, en geniş tanımıyla alet anlamına gelir. Diş tedavisinde ortodontik apareyler yaygın olarak kullanılır. Ortodontik apareyler, ağızda meydana gelen pek çok sorunda kullanılabilen düzeneklerdir.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır.
Şeffaf aparey, dişlerde çapraşıklık, aralık ve dizilim bozukluğu problemlerinin tedavisinde kullanılan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir.
Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir? Çene geriliği olan kişilerin çene yapısında dışarıdan bakıldığında fark edilen, gözle görülür değişiklikler vardır. Çenesi geride olan bir kişiye yandan bakıldığında kavisli bir yüze sahip olduğu görülür. Bu kişilerde yüzün dikey yüksekliği düşüktür.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Alt çenenin üst çeneye göre daha önde olması çene yapısı ve diş yapısı ile gözle görülür olarak anlaşılır. Hastalarda yemek yeme ve konuşma ile ilgili sıkıntılar, çene ve çene eklemlerinde ağrı görülebilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri