Biat (Bey'at): Ulu'l emre bağlılık sözü vermenin adıdır. Resulullah, önemli dini-siyasi olaylar arefesinde veya İslamiyeti kabul eden kimselerle ilk defa görüştüğünde biat almıştır. Biat, genelde el sıkışma şeklinde olmuştur.
Fıkıhta biat, devlet başkanını seçme, belirleme ve İslam hukuku içerisinde ona bağlılık gösterme, bunu ifade ve temsil etmek için el ele tutuşup sözleşme yapmak demektir.
Biat ferdî olarak yapılabileceği gibi toplu olarak da akdedilebilir. Hz. Peygamber hem tek tek fertlerden,(10) hem de topluca cemaatlerden(11) biat almıştır.
Aşiret veya kabile şeklindeki örgütlenmelerde yaygın olan biat, çoğu kez rızaya dayansa da bazen zorla da söz konusu olabiliyor. Teba, tabiyet, tabi gibi sözcükler de aynı kökten gelir. Birisine biat eden ona tabi hale gelir ve onun tebası (biat edenleri) arasına girer.
Ebû Bekir'in halife seçilmesinden itibaren sonraki kullanışlarına esas olacak siyasî bir mahiyet kazanmış, bir devlet başkanını seçme yahut seçilmiş veya bu makama herhangi bir yolla gelmiş devlet başkanına bağlılık sunma anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Resulullah, önemli dini-siyasi olaylar arefesinde veya İslamiyeti kabul eden kimselerle ilk defa görüştüğünde biat almıştır. Biat, genelde el sıkışma şeklinde olmuştur. Biatta asıl olan, meşru devlet başkanını tanımak, kendini ona bağlı hissetmek ve bu hissi hayatının sonuna kadar korumaktır.
Peygamber'e ilk biat: Akabe biatı. Hazrec heyetinin görüşmesinden bir sene sonra, Bi'setin 11. senesinde Ensâr, Mekke-i Mükerreme'ye geldi ve 1. Akabe Bey'ati gerçekleşti.
Muhammed'in peygamberliğine iman edip İslam'ı seçen kişiler ise sahabe ve mümin olarak adlandırılır. Hz. Muhammed'in, Allah katından gelen vahiyleri tebliğ ettiğine inanması ve onun izinden gitmesine ise biat denir.
Dilimizde biat etmek olarak kullanılır. Biat etmek demek bir kişinin egemenliğini, yönetimini tanıma ve kabul etme anlamına gelir. Tarihte ise Osmanlı Devleti döneminde bu terime rastlanır. Ölen padişahın yerine geçen oğlunun devlet yönetimi tarafından kabul edilmesi anlamını taşır.
Ebubekir'e biat eden ilk kişi oldu. Hz. Ömer'den sonra Hz. Ebubekir'e ilk biat eden kişi Sa'd bin Ubade'nin amcazadesi Beşir bin Sa'd oldu.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
İbn Sa'd'ın kaydettiği bir vesikadan anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber (asm), başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) uykudan uyanınca dişlerini misvakla temizler, elini ve yüzünü yıkardı. Bu şekilde uygulamak tıbben cilt sağlığımız ve beynimiz için oldukça faydaları olduğu tespit edilmiştir.
Biat, İslami bir terim. Her ne kadar, Peygamber'e bağlılık gibi açıklansa da, anlamı sebebiyle (beyat) satmak ve satın almaktan geliyor.
Cevap: Dinde bidat; Eshâb-ı kiram ve tâbiin zamanından sonra, Resûlullah efendimizin izni olmadan, dinde yapılan eklemeler ve noksanlıklar, yani ibadet olarak yapılan, sevap olduğu düşünülen değişiklikler demektir. Dinde reform, değişiklik yapmak da, dinde bidat demektir.
Biat, Kur'ân ve sünnet kaynaklı bir terim olup kısaca, “itaat etmek üzere sözleşme yapmak” anlamındadır. Bu sözleşme, aslı itibariyle Allah ile kul arasında yapılır fakat onu Allah adına peygamberi veya peygamberin halifesi gerçekleştirir.
Tebaa, bir devletin hükümranlığı altında bulunan kimseleri tarif eder. Fakat doğrusu bir devlete değil daha çok kral, sultan ya da bir şekilde tek başına monarşik bir biçimde egemenliğini sürdüren kimseye bağlı olarak yaşayan halk kesimini anlatır.
Biat, kelime olarak karşılıklı anlaşmak ve yapılan anlaşmaya bağlı kalmak anlamlarına gelmektedir.3 Siyasî bir kavram olarak ise biat, seçilen devlet başkanına itaat etmeye söz vermektir.
- Bir işi sonuna kadar götürmek, bu hususta direnmek anlamlarına gelmektedir. Örnek: Tıp alanında başarılı bir hekim olmak için hedeflerini belirleyerek, zor koşullar karşısında "sebat etmek" zorundasın. - Bir işi sonuna değin sürdürme, direşme şeklinde ifade edilmektedir.
TDK'ya göre biat 1. anlamı : Bir kimsenin egemenliğini tanıma. TDK'ya göre biat 2. anlamı : Osmanlı Devleti'nde padişah öldüğünde tahta geçecek oğlunun devlet yönetimindeki etkili gruplarca kabul edilip onaylanması.
"Biat" ve "itaat etmek," genellikle yönetim, liderlik, otorite ve inanç sistemleri bağlamında kullanılan terimlerdir. Biat: Biat, Arapça kökenli bir terimdir ve "bağlılık," "itaat," "teslim olma" gibi anlamlara gelir.
I. Akabe Biatı nübüvvetin 12. yılında II. Akabe Biatı ise I. Akabe Biatı‟ndan bir yıl sonra gerçekleşmiştir. Evs ve Hazrec kabilelerinden yetmiş beş kişilik bir grup, Mekke‟ye gelerek Hz. Peygamber ile I. Akabe biatinde görüşmüşlerdir.
Büyük Akabe Biatı olarak bilinen bu ikinci biat, katılanlar arasında Nuseybe Binti Ka'b ve Esma Binti Amr b. Adiy olmak üzere iki de kadın bulunuyordu. Buna karşılık, Akabe'de gerçekleşen ilk biat “Kadınlar Biatı” olarak biliniyor.
Peygamber'e söz verdiler ve ona biat ettiler. Nübüvvetin on ikinci senesi (621) Zilhicce ayında Akabe'de yapılan bu biata Birinci Akabe Biatı denir. Birinci Akabe Biatı, savaşla ilgili hususları ihtiva etmediği için Bey'atü'n-nisâ adıyla da anılmıştır. Hz.
Hicretin 6. yılında ashabın Hudeybiye'de Hz. Peygamber'le yaptıkları biat. Mekkeli müşriklerin Medine İslâm Devleti'ni resmen tanıdıklarını gösteren belgeyi imzaladıkları barış antlaşması (6/628).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri