İslâmiyet'te haftalık toplu ibadetin yapıldığı cuma gününe çok önem verilmesine ve bugünün müslümanlar için bir bayram olduğunun belirtilmesine rağmen (bk. CUMA) gerek Kur'ân-ı Kerîm'de gerekse hadislerde cuma müslümanlar için bir tatil günü olarak tayin edilmemiştir.
Ancak Batı'yla artan "ticari ilişkilerde zarardan kaçınmak" ve "modernleşmek" kılıfıyla, 27 Nisan 1935 tarihinde çıkarılan yasayla, hafta tatili Cuma'dan pazara alındı. 1 Haziran 1935'te de resmi olarak ilk pazar günü tatili uygulandı.
“Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.” hükmü yer almaktadır. Cuma gününe denk gelen resmi tatil günlerinde Cumartesi gününü de tatil yapılması gerektiği açıkça düzenlenmiştir.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinden Katar 2003 yılında, Bahreyn 2006 yılında, Kuveyt 2007 yılında, Umman 2013 yılında Suudi Arabistan'dan bir ay önce tatil günlerini Cuma ve Cumartesi günlerine taşımıştı. Bunun dışında pek çok Arap ülkesinde daha Cuma ve Cumartesi günleri tatil olarak idrak ediliyor.
Hz. Peygamber, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Yüce Allah, cuma suresi 9, 10, 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur.
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir.
İsrail'de hafta sonu resmi tatil günleri Cuma ve Cumartesi günleridir. Pazar günü haftanın ilk iş günüdür. “Şabat” nedeniyle resmi daireler ve çoğu şirketler Cuma ve Cumartesi günleri kapalıdır.
Yurt dışında uzun bir süre kalacak birisi, eğer orada cami yoksa cuma namazını nasıl kılacak?.. Değerli kardeşimiz, Cuma namazı dârülharpte farz değildir. Cuma namazı kadınlara ve misafirlere farz olmadığı halde, camiye gidip kılsalar, öğle namazı yerine geçer.
Günlük çalışma saati 8 saat, haftalık çalışma saati 48 saattir. Ramazan ayında müslümanlar için günlük 6, haftalık 36 saat çalışma programı uygulanır. İşçi sürekli olarak 5 saatten fazla dinlendirilmeden çalıştırılmaz. Cuma günleri haftalık tatildir.
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır..” hükmü yer almaktadır.
a) Bayram günü cuma gününe tevafuk ederse, Şafii mezhebindeki en sahih görüşe göre, cuma namazı belde halkından sakıt olmaz, kılmaları gerekir. Fakat köylerden beldeye gelenlere farziyeti düşer. İsteyen cuma namazını beklemeden ve kılmadan gidebilir.
1900'lerde oldukça uzun olan çalışma saatleri, o zamanlar için normal olarak karşılanıyordu. Ancak Henry Ford, kelimenin tam anlamıyla devrim yaratarak hem çalışma saatlerini düşürdü hem de hafta sonunu tatil etti. İşte, detaylar...
İmamlar, kanunen kendilerine verilmiş bir hak olan haftasonu tatilini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellemesinden dolayı kullanamıyor. Diyanet son olarak, Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr Ali Bardakoğlu'nun imzasıyla yayınladığı bir yönergeyle zorunlu olmadıkça imamların haftasonu tatili kullanamayacağını belirtti.
Cuma günü, yalnız resmî devlet dairelerinde çalışan Müslümanlar için hafta tatili olarak kabul edilmişti. Bu arada Hristiyan memurlar pazar günü, Yahudiler ise, cumartesi günü tatil yapıyordu.
1. Resulullah hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke'de cumayı kılmaya kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti.
Genel inanca göre Cum'a Sûresi'nin inmesi ile hicret sırasında Müslümanlara farz kılınmış olan bir ibadettir. Muhammed, Medine'ye yakın bir yer olan Salim bin Avf yurdundaki Ranuna denilen vadi içerisinde Beni Salim Mescidi'nde ilk cuma hutbesini okumuş ve ilk cuma namazını kıldırmıştır.
Sultan Alparslan'ın Anadolu'yu fethetmesiyle Anadolu topraklarında ilk cuma namazının kılındığı mabed, ibadethane Fethiye Camisi'dir. Cuma namazı cemaatle Sultan Alparslan'ın imamlığında burada kılınıyor. Caminin şu andaki adı ise Fethiye Camisi'dir."
Rapora göre; resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Onu 15'er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor.
HAFTALIK TATİL GÜNLERİ FARKLI OLAN ÜLKELER
İran'da hafta tatili perşembe ve cuma günü… Katar, Libya, Umman, Kuveyt ve Suudi Arabistan'da haftalık tatil günü cuma olarak devam ediyor.
Hollanda'daki kariyer şirketi Resume.io tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlarla ülkelerin resmi verilerinden derlenerek hazırlanan rapora göre, yılda ortalama 53 gün izin yapılan İran, çalışanların en çok dinlendiği ülke.
Bir hadis-i şerifte, (Bir kimse, mani yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler) buyuruldu. Yani, iyilik yapmaz olur, gafil olur. Tevbe eder Cumalara giderse, üstündeki gaflet kalkar. Bu hadis-i şerif, İslamiyet'le idare edilen yerler içindir.
(Müslim, Cum'a, 40 [865]); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 93 [1125]). Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur.
Cuma Sûresi. Medine döneminde nâzil olmuştur. 11 âyettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri