Peygamberimiz (asm)'in hayatı da bir rehber bir mürşiddir. Kur'an bir mürşiddir. İlla insanlardan bir lider aramaya gerek yoktur. İnsanlardan bir rehber edinmek elbette faydalı olabilr.
Çağımızda mürşit var mıdır? Elbette şarttır. Allah'ın cennete kabul etme şartı da budur zaten. O mürşid, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemdir.
Bütün ilimlerde olduğu gibi genel olarak dinde ve özel olarak da tasavvufta mürşidin bir icazet silsilesiyle gelmiş olması önemlidir ve işin sağlam devam edebilmesi için teknik anlamda zorunludur. Ama bu şer"i bir şart değildir. Böyle olmadan da insanlar mürşit olabilirler.
İnsanın illa da bir tarikata bir cemaate girmesi, bir şeyhe intisap etmesi şart değildir. "Bir tarikat şeyhine veya cemaate bağlı değilse, İslamiyeti yaşayamaz." diye iddiada bulunmak doğru değildir.
Risale-i Nurlar hakkı ile mürşid-i kamil kapsamı içindedir, ille de bir şahsa veya tarikat şeyhine bağlanmak gerekli değildir. Lakin hem Nur talebesi olmak hem de eski mürşidini kaybetmek istemiyorsa, her ikisi ile de bağlı kalabilir, bunun Risale-i Nurlar açısından bir sakıncası yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Türkçe'de er, eren ve ermiş kelimeleri de “şeyh” mânasına gelir. Şeyh kelimesi Kur'an'da (Hûd 11/72; Yûsuf 12/78; el-Kasas 28/23; el-Mü'min 40/67) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “şeyḫ” md.) sözlük anlamıyla geçmektedir.
Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım, görüyorsunuz ki mürşid bir şirk değildir, bir yedek ilâh değildir, tam aksine Allah'ın farz kıldığı bir muhteşem müessesedir. Ve unutmayın ki bütün sahâbe mürşidlerdi.
Tarikatlar ve cemaatlar, İslami sıfatını kullanarak kendilerini İslam içinde konumlandırmak, meşrulaştırmak ve nüfuz alanlarını oluşturmak isterler. İslam, hiçbir tarikat veya cemaatin kurulmasını İslami gereklilik olarak görmemiştir.
Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi.
En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
Mürşit, insanı hayra sevk eden kişi demektir. Mürşidin erkek veya bayan olması değil, irşadı hakkıyla yapıp yapmaması önemlidir. Yalnız bir erkeğin bir bayandan bu tür uygulaması erkek/kadın ilişkileri açısından risk taşıyabilecek irşat desteği alması doğru değildir.
Kâmil bir mürşide intisap etmek gereklidir. Zira insan kendiliğinden yetişmez. Kuşeyrî (Rahimehullâh) bu hususu şöyle dile getirir: “Mürid, terbiyesini kâmil bir şeyhten almalı, ondan öğrenmelidir.
Mürşit, mürid için terbiye etmede üstlendiği rolden dolayı manevi baba sayılır. Hatta mürşide baba şeklinde de hitap edilir.
- Mealciler yani tasavvuf, tarikat, şeyh, evliya, mezhep bunları kabul etmeyenler, Enam suresi 153. ayeti örnek veriyorlar.
"2 Ayet-i keri mesi de, velilik nurunun ve cesaret sırrının sahibi Hazret-i Ali bin Ebi Talib'e dayanan "Zikr-i Cehri" (açık zikir) erbabının dayandığı Kur'an hükmüdür. Hal böyle olunca, tarikatların, İslâm dini içinde yer almış müessese olduğu kabul edilir.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
Şeyh, Halife: Şeyh: Arapçada ihtiyar demektir.
Tasavvuf ıstılahında ise tarikata giren kimseleri, o tarikatın seyr-ü sülûk esaslarına göre yetiştirme, onları denetleme yetkisine sahip olan şahsiyettir. Şeyhe mürşid de denir.
Allah'a ulaşmayı dileyen kişide, mutlaka mürşid sevgisini Allahû Tealâ oluşturacaktır. Allahû Tealâ tarafından o kişinin kalbine, mürşidi Allah'tan talep etme ve talebi gerçekleştirme isteği verilir. Kim Allah'a kul olmayı dilerse Allah, onun kalbine mürşide ulaşma konusunda bir istek koyar.
Sûfîlere göre rabıta, kalbi, dünyevi düşüncelerden temizlemek ve koru- mak, mürşidin ruhaniyyetinden feyiz almak ve onun vasıtası ile Allah'ı hatırlamak, gıyabında mürşidle manevi beraberlik ve muhabbet tesis etmek amacıyla icra edilir; bunların en önemlisi muhabbettir.
Mürid kendi iradesiyle tasavvufî hayata yönelir ve mürşidini seçer.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
677 sayılı kanuna göre “cami ve mescit dışındaki”, tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Tarikatlar ile şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, muskacılık gibi san ve sıfatların kullanılması yasaklandı.
Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir: Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır. Veli olması yeterli değildir, aynı zamanda mürşid olmalıdır. Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyr ü süluk) tamamlamış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri