1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı.
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Peygamber'in küçük ve büyük tuvaletini nasıl yaptığını anlatan Hüseyin Çevik, sosyal medyada gündem oldu. Çevik, peygamberin küçük tuvaletini yaparken, sol böbreğini sıktığını sağ kulağını da kapadığını söyledi. Çevik sözlerinin devamında ise Peygamber'in büyük tuvaletini yaparken de şakaklarına bastırdığını söyledi.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Tuvalete girerken erkeklerin başlarının takke gibi bir şeyle örtülü olmasının tuvalet adabı olduğunu belirten bilgiler vardır. Buna göre erkeklerin başı açık dolaşmasının ayıplanmadığı yerlerde, başı açık olarak dolaşmanın ya da tuvalete girmenin bir sakıncası yoktur.
İlgili 21 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133). Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekânlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyolarda, necaset bulunmadığı için abdest almak veya banyo yapmakta sakınca yoktur.
Kaka yaparken doğru tuvalet pozisyonu şu şekilde olmalıdır: Klozete oturduğunda ayaklarının altına yüksek bir tabure konulmalı, dizler kalçadan yukarıda olmalıdır. Sırtı düz pozisyonda iken dirsekler dizlerin üzerine dayanmalıdır.Bu şekilde kakaların biriktiği rektum kası daha gevşer ve kakanın çıkması kolaylaşır.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Su ile temizliğin İslam toplumlarının en belirgin özelliklerinden birisi olduğunun altını çizen Diyanet, “Taharet için su bulunmadığında, diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir. Necaset mahallinin su ile iyice temizlendikten sonra kurulanması en uygun olanıdır.
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır. Sual: (Banyoda çıplak yıkanmak mekruhtur) deniyor.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk. Gazalî, İhya, 1/136; V. Zuhaylî, 1/203).
Klozet kültürü ilahiyatçı ve modernist kültürüdür. Mendille temizlendim demek su varken caiz olmaz. Tuvaletten sonra ihtiyaca göre kadın ve erkeklerin avretlerini suyla temizlemeleri ayrıca istinca ve istibra etmeleri temizlik adabındandır.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
- Bu kadar kir namaza mâni midir? Değerli kardeşimiz, Bir damla dahi olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar.
3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi
Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Beslenme sonrasında kalın bağırsağa (kolona) gelen sindirilmiş gıda artıkları (kimüs), kolonda ilerler ve yavaş yavaş dışkı formuna dönüşür. Bu dönüşüm süreci, beslenme sıklığına, miktarına, türüne ve yaşam şekline bağlı olarak 24 ila 72 saat arasında değişir.
İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir. Ancak zaten bu kadar sürede idrar keseniz dolacak ve çişinizi yapmak zorunda kalacaksınızdır.
Tuvalette açıkta necaset yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu? Hayır, mekruh olmaz. Sual: Klozeti olan banyoya abdest için girerken sağ ayakla, abdest bozmak için girersek sol ayakla girmek gerekiyor.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri