İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
Kur'an'da bütün iyi ve temiz şeylerin helâl kılındığı ifade edildikten sonra eğitilmiş avcı hayvanlar kullanılarak yakalanan avların helâl olduğuna temas edilmekte (el-Mâide 5/4), İslâm bilginleri de köpeğin avcı hayvan olarak kullanılmasının câiz olduğunda görüş birliği içinde bulunmaktadırlar.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. meleğin girmediği eve şeytanlar dolar. şeytanların bulunduğu yerde fesat ve huzursuzluk hâkim olur. köpek beslenen evde biri ölürse, onun canını almak için azrail bile o eve gelmez.
İlgili 18 soru bulundu
Bir öğretim üyesi, 'Köpek beslenen eve, Cebrail de dahil hiçbir melek giremez. Melek girmeyen eve şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur... Peygamber efendimiz böyle buyuruyor' demiş.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Muhammed'den şöyle buyurdu(ğunu işittim), dediği rivayet olunmuştur. “Her kim koyun ve av köpeği olmayarak (eğlence nevinden) köpek edinir (evinde muhafaza eder)se, o kimsenin her gün işlediği hayrın sevabından iki kırat eksilir” (Sahîh-i Buhârî, 1876. hadis).
"Suudi Krallığı 2008'de kedi ve köpeklerin evcil hayvan olarak satışını veya yürüyüşe çıkarılmasını, cinsiyetler arası flörtü teşvik ettiği için yasakladı."
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir. Cennet'e gideceğine inanılan hayvanlardan biridir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır.
Köpeğe dokunmak insanın elinin, elbisesinin ya da dokunan yerinin kirlenmesine neden olmamaktadır. Ancak Hanefi mezhebine göre köpek salyası pis olarak değerlendirilmektedir. Maliki mezhebine göre ise köpek salyası da temiz sayılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de eğitilmiş köpeğin tuttuğu hayvandan yiyiniz ayeti bulunur.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Kehf / 22. Ayet
İnsanlar, bu kıssanın verdiği dersler üzerinde düşünecek yerde: “Onlar üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler. “Beş kişidir, altıncıları köpekleridir” diyecekler. Bunların yaptıkları gaybı taşlamaktan ibarettir. Bir grup da: “Onlar yedi kişidir, sekizincileri köpekleridir” diyecekler.
Köpeklerin sahipleriyle iletişimi incelendiği zaman genel anlamda sahipleri köpeklerini kendi çocukları gibi görür. Bu durum köpekler için de değişiklik göstermemektedir. Nasıl ki insanlar köpeklerini kendi çocukları gibi görüyor ise köpekler de sahiplerini anneleri ya da babaları olarak görürler.
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır.
Nebiler, havarileriyle/arkadaşlarıyla bir yerden geçerken köpek leşine rastlarlar. Havariler, "bu leş ne kadar pis kokuyor" diye burunlarını kapatırken, Peygamberler köpeğin dişlerini göstererek, 'Ne kadar da güzel dişleri var! ' derler.
Bilim insanlarının yaptığı genetik çalışmalar, köpeğin evcilleştirilmesinin Orta Asya, Doğu Asya veya Batı Avrupa'da gerçekleşmiş olabileceğini ve bunun en az 15.000 yıl önce, ancak muhtemelen 40.000 yıl kadar öncesine dayandığını öne sürüyor.
İç hatlarda kedi, köpek ve kuş; dış hatlarda (KKTC dahil) ise sadece kedi ve köpek taşınmaktadır. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gidişte canlı hayvan kabul edilmez.
Köpek beslenen eve meleklerin girmeyeceği yönünde bir hüküm vermek ise çok yanlış. ' Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, Prof. Çeker'in bu açıklamasıyla toplumu yanlış yönlendirdiğini belirterek şunları söyledi: 'Bir profesörün böyle bir açıklama yapması büyük talihsizlik.
- Hz. Musa'yı Cenab-ı Hak bir köpekle imtihan etmiş. Bana en değersiz varlığı getir deyince o da bir köpeği getirirken sonra tasmayı kendi boynuna takıp, en değersiz benim ya Rabbi demiş. Cenab-ı Hak da o köpeği bana getirseydin helak olmuştun ey Musa buyurmuş.
Evcil Hayvan Beslemenin Kanıtlanmış Faydaları
Evcil hayvan besleyenlerin tansiyonu daha düzenli olur ve stresli durumlarda daha sakin kalabilirler. Hayvanlarla oyun oynamak serotonin ve dopamin salgılatarak, rahatlamanızı ve sakinleşmenizi sağlar.
Tasavvuf kültüründe genellikle “nefsine uyarak dünyalık peşinde koşan, hakîkatten habersiz câhil kişi” şeklinde değerlendirilen köpek, Mesnevî'de “bâtıl inanç, zâlim, kötülük, dünyaya düşkünlük, ruh-beden farklılığı, şeytan, nefs, nefse uymak, arzu ve istekler, câhillik, câhillerden yüz çevirmek, kâfir, münâfıklık, iki ...
Bu satıştan kazanılan para helal midir? Değerli kardeşimiz, Köpek satışı caizdir.
“Birinizin kabını köpek yaladığında, o kabın temizliği, birincisi toprakla olmak şartıyla onu yedi defa yıkamasıdır.” Hadis-i şerifteki 'yedi' ifadesi, bizzat 'yedi' defayı ifade ettiği gibi, çokluktan kinaye de olabilir. Bu sebeple, Hanefî fukahâsı, üç defa yıkamayı yeterli görmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri