Darboğaz direkt olarak fps ve performansı etkiliyor. İşlemci / ram drop/ ekran kartı / hatta yetersiz psu da drop ve fpsyi etkiler.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
İşlemci, bilgisayar sisteminin kalbi niteliğindedir ve sistemin hızını belirleyen ana unsurdur. Özellikle oyun sistemlerinde işlemcinin içeriği sistemin performans kalitesini belirleyen en büyük detaydır.
Oyunlarda işlemcinin de FPS'e çok çok faydası olmaz. En önemli etmen, Ekran kartıdır. Ancak takılmalar, donmalar, kasmalar azalabilir.
Peki, FPS kaç olmalıdır? Oyunlar için genellikle istenen FPS değeri 30'dur. Bilimsel verilere göre insan gözü saniyede 10 ila 12 görüntüyü gerekli yere işleyebilir. Sinemada izlenilen filmler ise daha çok 24 FPS şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle oyun ve izleme deneyimi açısından performansı belirleyici olmaktadır. Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Eğer bir oyun oynarken arka planda çalışan uygulamalar RAM, işlemci ve ekran kartı gibi donanımları yüksek ayarlarda kullanıyorsa bu FPS drop'a neden olacaktır. Örneğin FPS oyunu oynadığınızda arka planda tarayıcı ya da tasarım programları açıksa bu FPS kaybına neden olacaktır.
Çevrim içi bilgisayar oyunlarında RAM belleğinin iyi bir kapasiteye sahip olması önemlidir. Ancak RAM, FPS üzerinde işlemci ya da ekran kartı kadar etkili değildir. Ancak hızlı bir RAM, FPS'nin iyileşmesinde rol oynar. Bellek ne kadar iyi olursa oyun içi FPS değeri o kadar yüksek olur.
Hiç fps artışı olmaz.
SSD ile birlikte daha hızlı okuma yapılacağı için daha iyi bir oyun performansı sunulmaktadır. Daha az gecikme ile birlikte oyun arasındaki bekleme süreleri de kısalmaktadır. SSD ile birlikte FPS iyileştirmesi yaşanılacağı düşünülse de bu durum geçerli değildir.
FPS değeri neye bağlı? FPS değerinin düşmesinde veya yükselmesinde ekran kartı başta olmak üzere RAM ve işlemci gibi bilgisayarda bulunan tüm donanım sisteminin etkisi vardır. Bu donanım sistemleri arasında en etkilisi ise ekran kartıdır. FPS değeri öncelikli olarak ekran kartının gücüne bağlıdır.
İşlemcinin içeriği ve hızı oyun bilgisayarlarında sistemin performans kalitesini belirleyen en önemli kriterlerden birisidir. Bilgisayarın en önemli performans araçlarından birisi olarak gösterilen işlemci; saniyeler içerisinde birden fazla bilgiyi alarak çok hızlı bir şekilde işleyebilir.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Aynı zamanda oyunun programlanış şekli de işlemciyi daha önemli kılabilir. Dolayısıyla her ikisi de önemlidir. Ancak rekabetçi hafif grafikli oyunlar için işlemci biraz daha önemli ya da ağır grafikler için ekran kartı daha önemli denilebilir.
İşlemcinin performansı, telefonun hızını, oyun performansını, kullanıcı deneyimini ve pil verimliliğini doğrudan etkiler.
RAM çok önemli mi ❓
Rastgele Erişimli Hafıza olarak da bilinen RAM, işlemcinin halihazırda kullanmakta olduğu verilerin depolandığı, bilgisayarın kısa süreli belleğidir.
Render Distance, Texture Quality, Shadow Depth gibi ayarları arayın. Bunları düşürerek FPS'i artırmanız olasıdır. Oyunu daha düşük çözünürlükte çalıştırma da FPS'i artırır. Çözünürlüğü düşürerek, daha yüksek kalitede FPS seviyesine odaklanabilirsiniz.
Normalde 60 FPS alıyorsan bir oyunda 12 GB RAM sonrası 65 FPS falan olur.
Hızlandırmaktan kastınız FPS ise disklerin FPS'e bir etkisi olmayacaktır. Ama donma gibi durumları SSD engelleyebilir. RAM için ise biraz daha farklı. Eğer oyunu oynarken RAM darboğazı oluyorsa FPS artacaktır.
8 GB bellek: Temel kullanım senaryosunda fiziki belleğin %70-85'i doluyor. 16 GB bellek: %40-50 arası doluyor. 32GB bellek: %20-25 arası doluyor. 64GB bellek: %10-12 arası doluyor.
Yapılan testler sonucunda genel olarak, 16 GB RAM'in yeterli olmayacağı birkaç oyun var. Ancak 16 GB RAM'in yetersiz kalacağı oyun sayısı önümüzdeki yıllarda daha da artacak gibi görünüyor. Özellikle 2023 yılında çıkacak olan oyunlarda stabil bir performans için 32 GB RAM'i tercih etmeniz gerekebilir.
Windows 11; FPS düşürür ve sürekli FPS drop da yaşatır. Sistem performansı da düşürür. Pil ömrünü azaltır.
Evet düşer. Tıpkı CSGO oyuncularının ekran çözünürlüğünü en düşüğe alıp FPS arttırması gibi.
Oyunlarda çok fazla grafik bulunmaktadır. Bu grafikler, ekran kartının sığasını zorlar. Kapasitesi zorlanan ekran kartı, Ram, işlemci vb. donanımlar FPS düşmesine sebep olabilir. Bu da oyunlarda 25-30 arası bir FPS değerine sahip olmasına ve oynanan oyunun takılmasına ya da donmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri