Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
(Etli/Kıymalı Pide) Ev dışında yapılan mahallî bir börek türü. Etli ekmek, ilk defa Konya'da üretilmiş, ardından Anadolu'nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya'da yapılanıdır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla Konya'da düzenlenen “Konya Etliekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi" töreni gerçekleşti. Etli ekmeğinin tescil alması ile birlikte coğrafi işaret sayımız 209'a ulaştı.
1923 yılında kebapçılar içi denilen yerde Halepli (Arap) ismiyle anılan Hasan Gülseren Konya'ya etliekmeği ilk getiren kişi olarak bilinmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Konya'daki etli ekmek kuzu etinden yapılırken, Sivas'ta ise etli ekmek dana etinden yapılıyor. Lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakan etli ekmek için Konya'nın 2017 yılında coğrafi işaret belgesi alarak etli ekmeği tescillediği biliniyor.
Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor. Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor. Bu nefis yemek tarifini evde denemenin tam sırası!
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Etli ekmeğin Konya'da özelleşmesi, 1940 yılını bulmuştur. Etli ekmeğe olan yoğun talep, bu alanda özelleşme yapılmasına neden olmuştur. Girişimciler bu talebe karşılık vermek için etli ekmek lokantaları açmaya başlamışlardır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
MÖ. 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar. Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı.
Bugün bilinen fırın, zamanla çok fazla gelişti. İlk fırınlar Orta Avrupa'da bulundu ve 29.000 BCE'ye ulaştı. Bu "fırınlar" aslında eski insanların yiyecek yerleştirdiği, çoğunlukla yapraklara sarılı ve toprakla kaplı olduğu ve daha yaygın olarak ocaklar olarak bilinen çukurlar gibiydi.
Modern dünya gelişirken, ekmek yapımı da endüstrileşmiş ve en önemli buluşlardan biri olarak kabul edilen dilimlenmiş ekmek, 1912'de Amerikalı mucit ve mühendis Otto Frederick Rohwedder tarafından geliştirilen bir ekmek dilimleme makinası ile insanlığın günlük hayatına girmiştir.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Etli ekmek başta olmak üzere bamya çorbası, mevlana böreği, yağ somonu ve Konya pilavı gibi yöresel lezzetleri var.
1 Porsiyon Sivas Etli Ekmekte yaklaşık olarak 225 gr etli ekmek içerir. Bir porsiyon etli ekmek fiyatı 16,80 TL'dir.
TDK' ye göre ayrı yazılır yani Etli ekmek diye.....
Etli ekmeğe, katmere ve çöreğe zam yapıldı. 8 Temmuz 2021'de 1,5 liradan satılan pide yüzde 33 zam ile birlikte 2 liradan satılmaya başlanmıştı. o dönem 3,75 liradan satılan katmer ve çörek ise o tarihte yapılan zamla birlikte 4,5 lira olmuştu. Etli ekmek döktürmenin fiyatı da 2.5 liraya yükseltilmişti.
konya'da popüler bir hakaret. daha çok konya'dan hayatı boyunca çıkmamış, yaşadığı yeri dünyanın başkenti sansa da mevlana müzesini bile hala ziyaret etmemiş, devamlı etliekmek yemekten beyni hamur bacakları gut olmuş kişilere söylenir. edlekmek gafalı şeklinde telaffuz edilir.
Kalori Bilgisi Etli Ekmek Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 188 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Etli Ekmek 282 kalori bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri