-İİBF mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği alanlarda öğretmenlik yapabilirler.
İŞLETME, MALİYE VE İKTİSAT MEZUNLARI BAŞVURU YAPAMIYOR? Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır.
Muhasebe öğretmeni olmak için lisans programları arasında yer alan İktisat veya İşletme Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler, formasyon eğitimi alarak muhasebe öğretmeni olarak görev yapabilir. Muhasebe öğretmeni olmak isteyen kişilerin 5 yıllık bir eğitim alması gerekmektedir.
Bu nedenle, yüksek öğretim kurumlarının İktisat, İşletme ve Maliye Bölümleri mezunlarının Muhasebe Grubu Öğretmenliğine atamaları mümkün olamamaktadır. Ücretli öğretmenlik yapabilirsin. Ücretli öğretmenlik yapabilirsin.
Resmi verilere göre 117 bin 403'e ulaşan öğretmen açığını ücretli istihdam modeliyle kapatmaya çalışan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ücretli öğretmenlik atamaları kapsamında; ilahiyat, işletme ve mobilya bölümleri mezunları sınıf öğretmeni olarak görevlendirildi.
İlgili 24 soru bulundu
Bu bölümler; İşletme, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye ve Yönetim Bilişim Sistemleridir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Pedogojik Formasyon Eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler. İİBF'nin sıraladığım bölümleri dışında kalan bölümlerinin mezunlarının maalesef formasyon alma hakkı yoktur.
Buna göre, okulların başına gelecek kişiler kamu yönetimi, işletme veya iktisat bölümleri mezunları arasından seçilebilecek.
İşletme bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yard. Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler. Sınava hazırlanan herkese başarılar dileriz.
Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
İşletme Bölümü Mezunları Nerede Çalışır? İşletme mezunları, büyük şirketlerde yönetici, pazarlama, insan kaynakları, finans, muhasebe gibi çeşitli departmanlarda çalışabilirler. Büyük şirketler, genellikle işletme mezunlarına yönetim ve strateji konularında fırsatlar sunar.
İşletme bölümü mezunları, BELEDİYE BAŞKANLIĞI kurumunda MEMUR olarak çalışabilirler. İşletme bölümü mezunları, ÜNİVERSİTE kurumunda MEMUR olarak çalışabilirler. İşletme bölümü mezunları, ÜNİVERSİTE kurumunda BİLGİSAYAR İŞLETMENİ olarak çalışabilirler.
Yani, Türkiye'deki herhangi bir üniversitenin yabancı dilde eğitim yapan herhangi bir bölümünden mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler İngilizce öğretmenliğine atanabilecektir.
İşletme mezunları bir şirketin hemen her departmanında, çeşitli görevlerinde çalışabilirler: Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, pazarlama, yönetim, muhasebe, reklam, Ar-Ge… Kendilerini geliştirdikleri ya da geliştirmek istedikleri sektöre göre de alanlarını seçebilirler.
Merkez Bankası Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi Kamu Kurum ve kuruluşlarında da İşletme Bölümü mezunları çalışabilmektedir. İşletme Bölümü mezunları kamuda çalışmak istiyorsa KPSS'ye girerek yeterli puan almaları gerekmektedir.
Madde 6 - Öğretmenler, ek çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla bu alanların karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilir. Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır.
KPSS A Sınavına Kimler Başvurabilir? KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Sonuç olarak, Türkiye'de öğretmen olarak atanabilmek için formasyon eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Dolayısıyla yukarıda yapılan açıklamalar neticesinde, 5393 sayılı Kanun çerçevesinde; Fakulte veya en az dört yıllık yüksek okulların ekonomi, iktisat, işletme maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olanlar sözleşmeli ekonomist olarak çalıştırılabilecektir.
Özel sektörde işe yeni başlayan işletme mezunu asgari ücret alır. Zaman geçtikçe maaşı da yükselir. Devlette memur olarak uzman ya da müfettiş kadrosunda işe başladığında yaklaşık 2021 yılı için 4400 TL maaş alır.
Okullar dışındaki kurumlarda lisans mezunu olmak.
Örneğin bir işletme fakültesi mezunu bir anaokulunda müdürlük yapamaz. Zaten başlıktaki açıklama da okul dışındaki kurumlar diyor. Yani örgün öğretim vermeyen ama Milli Eğitim bakanlığına Bağlı kurum veya kuruluşlar için geçerli olan bir durum.
Türkiye'de bir okul müdürünün ortalama aylık maaşı, ilkokul, ortaokul veya lise müdürleri için 20.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri