Ses kaynağından gelecek olan ses dalgalarının bir yüzeye çarparak tekrar geri dönmesine yankı denir. Yankının oluşması için sesin kaynağından dolayı gideceği hedefe doğru ilerleyerek yüzeye çarpması gerekmektedir. Ses kaynağı ile yüzey arasındaki mesafe çok büyük olmaması gerekmektedir.
Ses kaynağı ile sesin son bulacağı kısma kadar var olan bölgede oluşan yankıyı ileten bir cisim sayesinde yankı oluşursa bu cisimden yansıyan ses azaltılabilmektedir. Bu durum içinse sesi soğurucu, kısaca ses emici köpük tarzı karışımları bir araya getirilerek kullanılabilir.
Sesin kaynağıyla sesin enerjisinin biteceği yere kadar olan bölgede yankıyı ileten bir cisim sayesinde yankı oluşursa o cisimden yansıyan ses azaltılabilir. Bunun için sesi soğurucu yani ses emici köpük gibi bu iş için bir araya getirilen karışımlar kullanılabilir.
Yankı ya da eko, akustikte bir sesin belli bir süre sonra duyulan yansıması. Yankının tipik örnekleri bir kuyunun içinden, bir binadan ya da boş bir odanın duvarlarından gelen yansıma sesidir. Gerçek yankı, bir ses için alınan bir tek yansımadan oluşur.
Yankı olayının gerçekleştiğinin anlaşılabilmesi için ses kaynağı ile sesin çarptığı engel arasındaki uzaklık hava ortamında en az 17 m olmalıdır. Ses kaynağından yayılan ses dalgaları hem doğrudan hem de bir yüzeyde yansıma yani yankılanma sonucu kulağa gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Yankının oluşması için sesin kaynağından dolayı gideceği hedefe doğru ilerleyerek yüzeye çarpması gerekmektedir. Ses kaynağı ile yüzey arasındaki mesafe çok büyük olmaması gerekmektedir. Ses ile yüzey arasında en az 17 metre mesafe olup yankının oluşmasını sağlar.
Yankı (echo) ve Tınlama (reverb) konularını keşfedelim.
Ses dalgaları yumuşak nesnelere çarptığında büyük oranda emilir; az bir bölümü geri yansır. Sert nesnelerse, kendilerine çarpan ses dalgalarının büyük bölümünü yansıtır.
Arama esnasında yankı duyuyorsanız
Yerel ağınızda veya karşı tarafın ağında bir sorun olabilir. Aramayı tekrar yapın veya sinyalin daha iyi olduğu bir yere gidin. Karşı tarafın telefonunun yankıları işleme yönteminde bir sorun olabilir. Karşı taraftan Hoparlör modunu etkinleştirmesi veya devre dışı bırakmasını isteyin.
Kapalı alanlardaki yankı probleminin çözülmesi için yapılması gereken, iç mekana akustik ses yalıtımı uygulanmasıdır. İç mekana akustik ses yalıtımı uygulanan kapalı alanlarda yankı ve eko problemleri yüksek oranda çözülmektedir.
Sesin Yansıması
Ses kaynağından çıkan ses dalgalarının bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine denir. Sesin yansımasıyla geri dönen sese yankı denir. Tam bir yankı oluşması için ses kaynağı ile engel arasında en az 17 metre olması gerekir.
Yankıyı azaltmak için hoparlörlerinizin sesini kısın. Mikrofon veya ses cihazınız bir duvarın veya sesi emmeyen başka bir yansıtıcı yüzeyin yanındaysa, olası yankıları azaltmak için mikrofonun yerini veya yönünü yansıtıcı yüzeyden uzağa alabilirsiniz.
Yankı süresi (reverberation time) akustikte kaynaktaki ses bittikten sonra yankılanan sesin süresidir. Kaynaktaki ses bittikten sonra çevredeki nesnelerden yansıyan ses bir süre daha zayıflayarak devam eder. Şayet bölmenin duvar ve nesneleri yansıtan özellikteyse bu süre uzun, ses emen özellikteyse kısadır.
Ancak, evlerde de kullanılabilecek ve ortamdaki ses seviyesini önemli ölçüde azaltacak bir yöntemdir. Sonuç olarak, asma tavan ses yalıtımı, konforlu ve huzurlu bir ortam yaratmak için tercih edilen etkili bir yöntemdir. Hem ses yalıtımı sağlar hem de dekoratif bir özellik sunar.
Akustik sünger; rahatsız edici gürültülerin ortadan kalkması, hapsedilmesi ve yalıtılması için kullanılan bir malzemedir. Stüdyo, Müzik odası, Kayıt Odası vs. alanlarda kullanılan süngerler, farklı tip ve seçeneklere sahiptirler.
Duvar ve Tavan Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler
Ses geçişlerini önlemek için kullanılan ses yalıtım malzemeleridir. Epdm ses bariyeri, bariyerli süngerpan, bondex süngerpan, taş yünü, heraklite ahşap yünü, ses yalıtımı bandı gibi malzemeler doğru uygulaama yapılır ise sesi %90 kesmektedir.
Sesimiz telefonda ses hızı ile gitmez. Telefonun ağız kısmı denilen mikrofona konuştuğumuzda, ses burada elektrik akımına çevrilir. Karşı tarafın telefonunda tekrar sese çevrilene kadar yolculuğunu elektrik akımı olarak yapar. Bilindiği gibi elektriğin hızı ışık hızı ile aynıdır.
Bir akıllı cep telefonunda karşı tarafa ses gitmemesinin iki sebebi bulunmaktadır. Bunlardan ilki mikrofonun içi kir, toz, elbise pamuğu ve benzeri partiküller ile tıkanmasıdır. Mikrofon soketi temizliği yapılarak giderilebilir. İkinci sebep ise mikrofon soketinin arızalanmasıdır.
Ses sorunları; yazılımsal problemlerden veya hoparlör ve mikrofon soketine toz kaçmasından kaynaklanabilmektedir. Ses sorunlarını giderebilmek için cihaz sahiplerinin kargo ile veya servisimize gelerek cihazlarını teslim etmeleri gerekmektedir.
- Tını: Sese katılan hafif yankıya “tını” veya diğer adıyla “rezonans” adı verilir.
Tını: Sese katılan hafif yankıya “tını” veya diğer adıyla “rezonans” adı verilir. • Tiz ses: İnsan kulağına ince ve keskin bir şekilde yansıyan seslerdir. Pes ses: İnsan kulağına alçak, aşağı, hafif, yavaş ve kalın bir şekilde yansıyan seslerdir.
Ses kaynağından çıkıp yayılan ses dalgaları sert bir yüzeye çarptığında doğrultusunu ve yönünü değiştirir.bu olaya ses yansıması denir. Yansıma olayında sesin hızı değişmez fakat yönü değişir.
Yüksek frekanslı ses ince ses olarak duyulurken, düşük. frekanslı ses kalın ses olarak duyulur. Farklı büyüklükteki diyapazonlara vurduğumuzda çıkan. seslerin incelik ve kalınlığının farklı olduğunu görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri