Evet işletme mezunu işsiz kalır.
Özellikle tercih döneminde önü açık olan bölümlerden olan işletme yönetimi bölümü Türkiye'de ki önde gelen üniversitelerde de eğitimi verilen bir bölümdür.
İşletme mezunları bir şirketin hemen her departmanında, çeşitli görevlerinde çalışabilirler: Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, pazarlama, yönetim, muhasebe, reklam, Ar-Ge… Kendilerini geliştirdikleri ya da geliştirmek istedikleri sektöre göre de alanlarını seçebilirler.
Hem özel sektörde talebi çoktur hem de kamuda. Ancak, mezunu da çoktur ve rekabet fazladır. İşletme okuyan sayısının fazlalığına rağmen yine de en kolay iş bulunabilecek bölümdür.
Programın mezunları pazarlama, satış, muhasebe, finans, denetim ve insan kaynakları gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Öğrencilerimizi geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de İşletme Yönetimi Önlisans Programının amaçları arasındadır.
İlgili 36 soru bulundu
Genel olarak zor değil ama bazı derslere biraz göz gezdirmek zorundasın. Hukuk, iktisat, muhasebe, istatistik, matematik bunları çalışmak yada bilmek lazım. Eskiden millet çıkmış soru ile 50-60 alıp geçiyordu ama yeni sistemde bu mümkün değil. Aşırı kasmasanda biraz üzerinde durarak yıl kaybetmeden bitirebilirsin.
Her bölümün zorluk seviyesi soran kişiye bağlıdır, fakat genel olarak İşletme zor bir bölüm değil. Dersler zor olmasa da bölümde sivrilmek ve başarılı olmak çok kolay değil çünkü uygulama teorilerin çok önüne geçiyor.
Türkiye'de işletmeci maaşları, başlangıç seviyesinde yaklaşık 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişirken, deneyimli bir işletmecinin maaşı ortalama 50.000 TL ile 100.000 TL arasında olabilir. İşletmecilerin maaşları, çalıştıkları sektöre ve işletmenin büyüklüğüne göre de değişebilir.
İşletme mezunu olan kişiler pek çok kurumsal firmada finans, yönetim, üretim, insan kaynakları, halkla ilişkiler, pazarlama ve çeşitli departmanlarda iş bulabilmektedir. Aynı zamanda kendileri hem ticaret hem de online iş pazarı oluşturarak kendi işini kedileri yönetebilmektedir.
Kimler Bu Bölümü Okuyabilir? İktisadi ve idari bilimlere ait bir bölüm olduğu için idari eğitimlerden dolayı yönetim becerileri olması gerekir. İktisadi yorumlama yeteneği gerekir. Analitik düşünme, sayısal yetenek ve ikna kabiliyetleri yeteneğine sahip olanlar okuyabilir.
İşletme Yönetimi Bölümü mezunu kişiler hem kamuda hem de özel sektörde iş imkanına sahiptir.
Aynı Yönetmeliğin 9/l (a) maddesinde ise ekonomist kadrolarına atanabilmek için; Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ekonomi, iktisat, işletme, maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olmak, özel şart olarak belirlenmiştir.
İşletme bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Üniversitelerin iki yıllık ya da dört yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler bankacı olarak çalışabilirler. Bankacı görevi bankalardaki bütün müşteri işlemlerini gerçekleştirir ve bankanın idari süreçlerinde etkin rol oynar.
İşletme bölümü mezunlarının KPSS ile kamu kurumlarına atanabilmeleri için yüksek puan almaları gerekmektedir. Aldıkları puan ile kamu kurumlarının açmış olduğu sınavlara hak kazanmış olurlar. Bu sınavdan da başarılı oldukları takdirde atamaları gerçekleşir ve iş hayatına başlamış olurlar.
İşletme; iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür.
KPSS A Sınavına Kimler Başvurabilir? KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır.
CEO Ne Kadar Maaş Alır? CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
İşletmecilerin maaşları, çalıştıkları kurumun büyüklüğüne, konumuna, sektöre ve deneyimlerine göre değişebilir. Yeni mezun bir işletme mezunu, genellikle ortalama olarak 12.000 TL ila 16.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli işletmecilerin maaşları ise 15.500 TL ile 30.000 TL arasında değişebilir.
Mezun sayıları incelendiğinde her sene örgün öğretimden yaklaşık 13 bin, açıköğretimden ise 81 bin işletmeci mezun oluyor. Sayının bu kadar yüksek olmasından çıkarılması gereken tek ders ise; işletme mezunu olarak kendinizi farklılaştıracak şekilde yetiştirmek.
Sorunların belirlenememesi dolayısıyla çözümlenememesi, işletmelerin başarısızlıklarının temel nedeni olur. Bir işletmenin başarısızlığı, işletmenin kısıtla- yıcıları karşısında finansal yükümlülükle- rini karşılayamamasından iflas etmesine kadar uzanan durumları içeren geniş bir süreçtir.
Buna göre, 2.6 milyon kişiyle en fazla iş ve yönetim (işletme, iktisat, kamu yönetimi vs) bölümü mezunu kişi bulunuyor. Bu bölüm mezunlarının 308 bini işsiz ve işsizlik oranı yüzde 12.0, yani Türkiye ortalamasında seyrediyor.
Az biraz gerekli. İşletmenin matematiği zorlayıcı değil ama kesinlikle kolay. Hiç ama hiç matematikle ilgim yok diyorsan tm değil de sözelden hazırlanıp tercih yapmanı öneririm tabiki hem daha yüksek puan yaparsın sınavda hem de kolay okursun sözelin iyiyse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri