- Şirketin başka birine devri için çıkarılan envantere "Devir Envanteri", - Şirketin kapatılması amacıyla düzenlenen envantere “Tasfiye Envanteri", - İflasın sonunda (Şirketin batması) düzenlenen envantere "İflas Envanteri" denmektedir.
Ticari işletmenin devri, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda iki veya daha fazla ticaret şirketinin birbiri ile birleşerek yeni bir şirket kurmaları, yani ticaret şirketlerinin birleşmesi veya bir ya da daha fazla ticaret şirketinin mevcut diğer bir ticaret şirketine katılması, devralma düzenlenmiştir.
Ticari işletmeyi devreden, TBK m . 202/2 uyarınca, muaccel borçlar için devrin alacaklılara duyurulmasından itibaren iki yıl süreyle işletmenin borçlarından müteselsil olarak sorumlu tutulacağı kuralı konulmuştur .
Ticari işletmelerin devri, yazılı bir devir sözleşmesi marifetiyle gerçekleştirilir. Devir sözleşmesinin; duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
İlgili 27 soru bulundu
Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
Ticari işletmenin devri TTK'nın 11/3 maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hüküm; ''Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir.
Tescil ve ilanın niteliği TSY m. 133'te “Ticari İşletmenin Devri” başlığı altında düzenlenir. TSY m. 133/3 uyarınca “Ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin tümünün tescili ile hüküm ifade eder”.Hüküm iki önemli vurgu yapar: devir sözleşmesinin tümü tescil edilmelidir ve tescilin kurucu bir etkisi vardır.
Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir. Ticaret unvanı, ticari işletmenin zorunlu bir unsuru olup, işletmeden ayrı olarak devir edilemez(Tasarı m.49). Ticaret unvanı ile ilgili olarak bazı sistemler öngörülmüştür.
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan YTTK m. 13/III uyarınca: “Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu olan tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün halinde devredilebilir ve diğer işlemlere konu olabilir.
Devir halinde, devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan, devreden ve devralan işveren müteselsil sorumludur. Ancak devreden işverenin bu yükümlülüğü devir tarihinden itibaren 2 yıl ile sınırlıdır20.
Borçlardan Devredenle Devralanın Birlikte Sorumluluğu İlkesi. TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir.
Devir Sözleşmesinde Yazılı Şekil Şartı
Yazılı şeklin geçerlilik şartı olduğu bu sözleşme aynı zamanda tasarruf işlemi niteliğindedir. Ticari işletmenin devrini düzenleyen bu yazılı sözleşme ticaret siciline tescil olunduktan sonra devir işlemi tescille hüküm ifade edecektir.
Buna göre işyerinin bütün olarak veya bir bölümünün hukuki işlem ile başka birisine devri mümkündür. Devir halinde, başkaca bir işleme gerek olmadan işyerinde veya bir bölümünde devir anına dek var olan iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile birlikte devralan kişiye geçer.
Bu hükümler arasında ticaret unvanının devrini düzenleyen 49. madde yer almamaktadır. Dolayısıyla işletme adları, ticaret unvanından farklı olarak, işletmeden bağımsız bir şekilde devredilebilir. Bir başka deyimle, işletme adının, ticari işletmeden ayrı olarak devri mümkündür.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Devir alan kişinin Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından veya Noterden düzenlenmiş unvan altında imza beyannamesi (1 asıl-1 fotokopi) (İmza Beyanını Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
Bir ortağın ortaklık payını diğer ortakların rızası ile bir başkasına devri, işveren tüzel kişi- liğinde bir değişiklik meydana getirmediği için, işyeri devri olarak nitelendirilmemektedir.
Devir sözleşmesi; sözleşmeden çıkan (ayrı- lan), devralma iradesine sahip olan devralan (katılan) ve kalan taraf arasın- da yapılan ve temel sözleşmedeki taraf değişikliği sonucunu doğuran söz- leşmedir.
TTK'nın 11/3 maddesi uyarınca ticari işletmenin devri yazılı olarak yapılır ve ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Yazılılık şartı TTK'nın yanında, 27 Ocak 2013 tarih ve 28541 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde (“TSY”) de açıkça düzenlenmiştir.
İşyeri devri; işyeri veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak devredilmesidir. Devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. İşyeri devrinde işçinin rızası aranmamaktadır. Oysa iş sözleşmesinin devrinde işçinin rızası aranır.
Satış sözleşmesi, TBK m. 207 uyarınca satıcının, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Örneğin artık bir şahıs şirketinin sermaye şirketine dönüşmesi söz konusu olabildiği gibi, sermaye şirketinin şahıs şirketine dönüşmesi de söz konusu olabilmekte; her iki gruptaki şirketler, diğer gruptaki şirketi devir alabilmektedir. Hatta şahıs işletmeleri açısından bile söz konusu işlemler gerçekleştirebilmektedir.
DEVREDEN İŞVERENİN SORUMLULUĞU SINIRSIZ SÜRELİ BİR SORUMLULUK MUDUR? Devreden işverenin sorumluluğu kıdem tazminatı dışındaki alacaklar yönünden devir tarihinden itibaren iki yıl süre ile sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri