daha çok kişilerin beyninden atamadığı olumsuz düşüncelerdir. bunlara özellikle de değeriz olduğuna, dünyada hiç bir işe yaramadığına dair inançlar örnek verilebilir. akıllarında sadece bu düşünceler vardır ve tekrarlayıp dururlar. bu düşünceler insanın hayatına egemen olabilmekte ve kişiyi işlevsiz kılan bazı ...
İşlevsel olmayan tutumlar, depresif bireylerin gerçekliği çarpıtmasıyla beslenen genelleştirilmiş katı inançlar ve varsayımlardır. Bu tutumlar sert, aşırı ve işlevsiz yargı ölçütleri ve kuralları olarak kendini göstermektedir (Parim vd., 2020).
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Otomatik düşünceler ve Alternatif Düşünceler; Alternatif düşünce, 'o olay/durum ile ilgili olarak aklımıza başka hangi düşünceler gelebilirdi ?', sorusunun karşılığında ortaya çıkan, yeni düşünce-fikir-yorumlardır. İlk başlarda genellikle inandırıcı gelmezler; ancak, kişi.
En sık yapılan düşünce hataları; “ya hep ya hiç” tarzı düşünme, kişiselleştirme ve suçlama, felaketleştirme, duygusal mantık yürütme, “-meli/malı” ifadeleri, zihinsel filtre, olumluyu yok sayma, aşırı genelleme, etiketleme, sonuca atlama(akıl okuma ve geleceği okuma).
İlgili 34 soru bulundu
Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.
Düşünme, yüklem, yani iş, eylem, oluştur. Düşünce ise, nesne, yani öznenin yaptığı iş, eylemden etkilenen öğedir. Başka deyişle, düşünme yüklemi geçişli fiil olan, yani nesne alabilen cümlelerde bulunur. Bu nedenle düşünürken, kendi kendimizle konuşur, kendimize sorar ve söyleriz.
Otomatik düşünceler; anlık ve bilinçli olmayan düşüncelerdir. Çok iyi öğrenilmiş olan bu düşünceler rutin(leşmiş) düşünceler olarak da adlandırılabilir1. Hayatımızın birçok alanına yayılıp yerleşmesi mümkün olan bu düşünceler, sanki bir merkez tarafından otomatiğe alınmış gibidir.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Bu düşünceler bilişsel süreç içerisinde yer alan çarpıtmalar sonucu oluşurlar. Otomatik düşünceler, bilişsel çarpıtmalar olarak da adlandırılır. Otomatik düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar, kişiye normal görünür ve olumsuz duygulanımla ilişkilidir.
“İrrasyonel” ya da “mantıksız”, “gerçekdışı” terimleri, düşünceleri ya da düşünce biçimlerini “yargılamak” için kullanılan ifadeler değildir. Akıl ve mantığa dayalı olmayan, sağlıksız düşünceleri tanımlamak için kullanılır.
namı diğer hatalı düşünce. kısaca, temeli olmayan (olsa bile o kadar da olmayan) düşüncelere saplanıp yanlış duygulara/buhranlara kapılmaya neden olan düşüncelere deniyor.
Düşüncelerimizi sorgulamadan onlara yüzde yüz inanırsak, düşündüklerimizin duygu durumumuz üzerinde olumsuz etki yaratma tehlikesi ile karşılaşırız. Unutmamalıyız ki düşünceler duygulardan daha kolay değişir ve düşünceler değişince duygularımız da değişir.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Düşünce hataları, refleks gibi otomatik ve hızlı şekilde zihnimize gelen ve doğru olduğuna o an tamamen inandığımız, olumsuz duygulara neden olan çarpıtılmış varsayım ve düşüncelerdir.
Bilişsel Çarpıtmaların Tanımı
Bu durum, bireyin içsel dünyasında çatışmalı duygusal deneyimlere olayları, durumları veya kendisini değerlendirirken yaptığı yanılgıları ifade eder. Bu hatalar, genellikle objektif gerçeklikten sapmaları ve olumsuz düşünce kalıplarını içerir.
Çaresizlik temel inancı; güçsüzüm, olaylar kontrolüm dışında, yetersizim, başarısızım gibi alt inançları içerirken, sevilmeme temel inancı değersizim, çekici değilim, istenmeyen birisiyim, terkedileceğim gibi inançları içermektedir.
Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır. İnanışlarında ise kamlığa (Şamanlık) dayalı unsurlar yatar. Tapınma derecesine varmadan eski kültürden getirilen unsurları İslamiyet açısından mahsur teşkil etmeyecek şekilde yaşatma, İslamiyet'te “bid'ad” kavramı içerisinde yer alır.
-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
' 'Eğer ben bu işi tamamlamazsam, beni kovacak! ' Duygusal çıkarsama: Kişi hayatındaki kanıtları es geçer ve olayları duygularının filitresinden değerlendirir.
Bilişsel Çarpıtma Nedir? Bazı durumlarda sahip olunan birtakım düşünceler kendinizi iyi hissetmenizin önünde engel olabilir. Buna bilişsel çarpıtmalar, ya da hatalar diyoruz.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Düşünce Gücü Nedir? Düşünce gücünün kullanımı, bilinçaltı yönetme öğrenimi ile başlar. Bilinçaltı yönetmek için temel etken hayal gücüdür. Düşünce gücü ile yaratılan etkiyi deneyimleyenler, mutluluğa ulaşmanın yollarının herkesin içinde var olduğuna inanırlar.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri