İsli Çerkez peyniri, adından da anlayacağınız üzere Çerkez aileler tarafından Düzce ve Adapazarı gibi bölgelerde inek veya koyun sütünün işlenmesi ile üretilen yöresel peynir çeşididir.
Çerkes peyniri tüm Kuzey Kafkasya'da yapılır ve aynı zamanda diğer ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından da bilinir. Özellikle Türkiye, Suriye, Irak, Mısır, Ürdün ve Avrupa'da yaygın olarak tüketilir..
Çerkez peynirinin odun ateşinde füme edilmesi ile üretilen isli peynir, özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelir. İsli Çerkez peyniri Çerkez aileler tarafından Düzce ve Adapazarı gibi bölgelerde inek veya koyun sütünün işlenmesi ile üretilir.
Bu sebeple peynirin içi gibi dışı da rahatlıkla yenebilir. İsli peynirin kabuğu yenir mi öğrendikten sonra sizler de bu lezzetli malzemeyi pek çok tarifte kullanabilirsiniz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
İlgili 20 soru bulundu
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
İspanya'da düzenlenen açık artırmada Cabrales mavi peynirinin 2.2 kilogramlık bir parçası 30 bin Euro'ya (880 bin TL) alıcı buldu. Kilosu 400 bin TL'ye gelen peynir “dünyanın en pahalı peyniri” unvanını kazandı.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. İsli peynir düzenli tüketildiğinde özellikle meme kanseri, prostat kanseri ve mide kanserine karşı koruma sağlar. Vücutta kötü huylu tümörlerin oluşumunu ve gelişimini engelleyici özelliği bulunmaktadır. Vücuttaki kan basıncını düzenli hale getirmektedir.
Fındık kabukları ya da odun ateşinde fırınlanarak islendirilen Çerkez Peyniri, az tuzlu yapısını korumaktadır.
gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Dilim (İnce) Çerkez Peyniri 64,40 kaloridir. Çerkez Peyniri içeriğinde 0,34 Karbonhidrat(g), 5,40 Protein(g), 4,60 yağ(g), 160,00 Sodyum(mg), 140,00 Kalsiyum(mg), barındırır. Çerkez Peyniri kalorisi ve besin değerleri…
Çerkez Peyniri olarak da bilinen isli peynir, özellikle Düzce ve Adapazarı bölgelerinden Çerkez aileler tarafından üretilmektedir. Adını da buradan almıştır. İsli peynirin kokusu ve aroması kendine özgüdür ve Türkiye'de en çok tüketilen peynirlerin başında gelmektedir.
Çerkez ailelerinin yaptığı isli Çerkez peynirinin Adapazarı yöresinde bilinirliliği yüksektir. “İsli Çerkez peyniri nasıl yenir?” sorusunun cevabı kişiye göre değişse de genellikle kahvaltılar yerine, özel davetlerin olduğu akşam yemeklerinde özel bir peynir olarak tüketilmesini önerebiliriz.
Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.
Çeçil peyniri olarak da bilinen Erzurum civil peyniri; tel tel ayrılması ve düşük yağ oranı ile sofra ve kahvaltılarınızın vazgeçilmez çeşitlerindendir. Tuzlu suda salamura edilerek ya da ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilmektedir.
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Orta Doğu menşeli sürülebilir bir peynir çeşidi olan labne; ülkeden ülkeye; labni, labneh, lebneh ve labaneh gibi değişen isimlerle adlandırılır. Labne kelimesi, Arapça'da süt anlamına gelen "laban" kelimesinden türer. Labne, bazı yabancı kaynaklarda "yoğurt" olarak da tanımlanır.
Oldukça farklı tatlarda üretilebilen tuzsuz peynir çeşitleri veya tuzsuz peynir isimleri denildiğinde akla öncelikle lor peyniri, çeçil (tel) peyniri, Edremit sepet peyniri, örgü peyniri, isli peynir gibi peynirler gelir. Bunun yanında tuzsuz dil, kaşar peyniri ve tuzsuz Ezine peyniri bu sıralama içerisinde yer alır.
100 g içinde 333 kadar kalori mevcut.
Çerkez peyniri, ağızda eriyen tadı ile böreklere ve kahvaltı sofralarına lezzet katan az tuzlu bir peynir çeşididir.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Beyaz peynir, keçi peyniri, Ezine peyniri, lor peyniri ve sağlık açısından tamamen katkısız ve doğal olan Ekremoğlu peynirleridir. Ekremoğlu peynirlerinin coğrafi açıdan işaret tescili olması da tüm peynirlerinin sağlık açısından güvenle tüketilmesini sağlamaktadır.
Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır. Aynı zamanda 100 gram peynir içerisinde 422 gram kalsiyum bulunması, peyniri kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri ile bilinen önemli bir kalsiyum kaynağı haline getirir.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Genellikle kıl keçisi derisinden üretilen tulumların içerisine konulan peynirler, nem oranı oldukça yüksek olan mağaraların içerisinde yaklaşık olarak iki ya da üç ay kadar bekletilmektedir. Ülke içerisinde yörelere göre farklı şekillerde üretilen bu lezzetli peynirlerin en meşhur olanı ise Erzincan'da üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri