Dijitalden veya ATM üzerinden EFT işlemi yapmak için; 'Para transferleri' ekranından 'EFT' seçildikten sonra alıcı ismi ile hesap bilgileri ve transfer edilecek tutar girilir. Bir sonraki ekranda EFT işlemi için alınacak ücret belirtilir ve onay istenir.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN'ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır.
EFT işlemine dair sorgulama numaraları dekontlarda ya da mobil uygulamadan transfer yapılması halinde ekranda yapılan kodlar olarak tabir edilmektedir. Bu numaralar bazı bankalar içerisinde EFT sorgu no, bazılarında ise referans numarası ya da referans kodu olarak tabir edilmektedir.
EFT'nin açılımı Elektronik Fon Transferi olup, yurt içindeki bankalar arasında gerçekleştirilen TL para transferlerine verilen genel isimdir. Bir bankanın kendi şubeleri ve hesapları arasında gerçekleştirilen para transferlerine ise havale adı verilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
EFT, alıcının banka hesap numarası veya IBAN numarası ile kullanılabilir.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
Edit: IBAN'a para transferi işlemlerinizde isim soyisim bilgileriniz açıklama kısmında görünür banka farketmeksiniz. Fakat bu ayar, IBAN ile dışarıya para gönderimi konusunda isim görünmesini kapatmayacaktır.
Hak sahipleri adına yapılan ödemeler, e-Devlet sisteminde "PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma" hizmeti aracılığıyla PTT hesaplarına ya da başka banka hesaplarına EFT yapılabiliyor. "Hesabıma Aktar" hizmeti ile EFT yapılırken hak sahibinin ismi ve EFT yapılacak IBAN numarasına ait ismin ...
EFT ve FAST Merkez Bankası sahipliğinde ve Merkez Bankası tarafından işletilen farklı platformlarda çalışan iki bağımsız sistemdir. EFT Sistemi, iş günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında çalışmakta, FAST ise 7/24 çalışmaktadır.
EFT ne demek? EFT'nin açılımı Elektronik Fon Transferi'dir ve bankalar arası transferi ifade eder. Kısaca A bankasındaki bir hesapta bulunan paranın, B bankasındaki bir hesaba gönderilmesidir.
Alıcının, cebe havale sonucu gelen parayı çekebilmesi için; gönderenin cep telefonu numarası, kendi cep telefonu numarası, kendi kimlik numarasını, gönderilen paranın tam olarak tutar bilgisini ve kendisine iletilen tek kullanımlık şifre bilgisini ATM'e girmesi gerekmektedir.
MADDE 11 – (1) Hak sahiplerine ödenmek üzere bekletilen havaleler ödeme yerlerince geliş tarihinden itibaren bir ay, postrestant işaretli havalelerde geliş tarihinden itibaren iki ay süre ile alıcının başvurması için bekletilir.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Fibabanka, Halk Bankası, İş bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş bankası, VakıfBank , Albaraka Türk.
Eğer EFT işlemi sırasında alıcı taraf hakkında doğru olmayan bilgiler girdiyseniz, EFT işlemi banka tarafından iptal edilmekte olup paranız hesabınıza geri yatırılır. Bu yüzden EFT işlemi yaparken karşı tarafın isim ve soyad gibi bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olmanız gerekmektedir.
EFT Saat Kaça Kadar Hesaba Geçer? Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri vardır. Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
İnternet şubesi bireysel müşteri yoluyla yapılan EFT işlemlerinde ise Bin TL'ye kadar 1.14 TL, 50 Bin TL'ye kadar 2.29 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 28.65 TL işlem ücreti alınmaktadır.
SWIFT işlemleri girişinizi saat 17.00'den önce yaparsanız transferiniz iki iş günü içinde, 17.00'den sonra yaparsanız 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesaba ulaşır.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
EFT ve havale farkı
EFT işlemlerinde paranızı kendi bankanızdaki bir hesaba değil, farklı bir bankanın hesabına gönderiyorsunuz. Havale ise aynı banka içinde yapılan para transferidir. Bu noktada “Farklı bankalar arası havale mi EFT mi?” diye sorduğunuzda cevap EFT olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri