Çorbayı koyulaştırmak için kullanılabilecek son malzeme ise süt ürünleridir. Süt, yoğurt, krema vb. ürünlerin hepsi çorbalara şahane bir kıvam kazandırmaya yardımcı olur.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Kremayı çorbaya eklerken çok hızlı bir şekilde karıştırın. Aksi halde çorbanız kesilir.Ya da kremanıza, çorbanın suyundan bir kepçe ilave edip, karıştırarak kremayı çorbanıza aktarabilirsiniz. Hazırladığınız kremalı tavuk çorbasını kaselere dökün. Tereyağı ile pulbiberini kızdırın.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kremayı, çorba piştikten sonra ekliyoruz. Çünkü krema, çok fazla kaynatılır ya da pişerse, yemeklere ve çorbaya vereceği yumuşak yapıyı kaybedip, sıvılaşmaya başlar ve istediğimiz dokuyu elde edemeyiz. Bu yüzden çorba çok az soğuduktan sonra içerisine ilave ediyoruz, lezzeti asla kaybetmiyoruz.
Kaynamaya başlayan çorbanın altını bir miktar kısarak ve yine karıştırarak, yavaşça krema ilavesini yapın ve 5 dakika kadar krema ile bütünleşmesini sağladıktan sonra, altını kapatın. Son aşamada damak zevkinize göre tuzunu ve dereotunu da ekleyerek, homojen dağılana kadar karıştırın.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür. Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbanızın cıvık olduğu durumlarda durumu olumlu yöne çevirebilirsiniz. Genellikle çorbaların içine atacağınız bulgur, prinç ve makarna gibi gıdalar çorbanızın koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında unu ve tereyağını tavada kavurarak yavaş yavaş çorbaya ilave edebilirsiniz.
Blenderı kızdırmaya gelmez: Çorba gibi çok sıcak sıvılar
Zira çok sıcak bir sıvıyı blender içine hapsedip "çalıştır" düğmesine bastığınızda makinenin içindeki baskı ve buhar kapağın açılmasına ve sıvının mutfağın her yerine dağılmasına sebep olacaktır.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Kaynamadan tuz eklerseniz çorbayı kestirirsiniz onun da dönüşü olmaz. Unutmayın çorbanız kaynayınca tuz ekleyeceksiniz. Bu aşamada ( kaynadıktan sonra) tuz ile bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz bulyon eklerseniz çorbanız daha lezzetli olacaktır.
Tencereye tereyağı ve un ilave edilerek kavrulur. Hafif kokusu çıkmaya başladığında domates püresi eklenir. Salça da ilave edilip sıcak su dökülür. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, tuzu ve yarım kutu krema ilave edilir. 5 dakikada bu şekilde kısık ateşte kaynıyacak.
Kaynamaya başladığı noktada şehriyeyi ve tuzu ilave edin. Altını kısıp şehriyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbanın altını kapatıp kremayı ilave edin. Güzelce karıştırdıktan sonra çorbanız hazır.
Süt kreması, börek ve poğaça gibi hamur işlerinde de hafif yağlı yapısı ve süt tadı ile kullanılabilen bir malzemedir. Çok da başarılı sonuçlar ortaya çıkarır. Pastane lezzetinde poğaçalar, kruvasan lezzetinde börekler gibi…
Bu tarifte krema yerine süt kullanabilirsiniz. Hatta çorbalarda ben genellikle krema yerine sütü tercih ederim. Krema çorba için fazla yağlı geliyor bana. Ama makarna veya tatlılarda süt, kremanın yerini tutmaz.
Nasıl Yapılır
Su, süt ve kremayı ekleyip iyice karıştırın. Gerekirse su ilavesi yapın. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş havuç, rendelenmiş kabak, küp doğranmış biber, brokoliyi ilave edip karıştırın. Tuz ile tatlandırıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Kremalı çorba ısıtılır mı? Kremalı yemekler de mikroorganizmalar açısından yüksek derecede risk taşıyor. Bu yüzden tıpkı balık ve et içeren yemeklerde olduğu gibi krema içeren yemekleri de pişirdiğiniz sıcaklıkta ve bir kereden fazla olmamak şartıyla ısıtmalısınız.
Eğer düdüklü tencereniz yoksa tencereye 1400 ml su ekleyip 13-14 dk orta ateşte de pişirebilirsiniz. Makarnayı biraz sulu bırakın ki siz yiyene kadar makarna kendi kıvamını bulsun. İsterseniz tabağın üzerine bir kaç dal taze kekik ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri