sıcak herhangi bir maddeye sogutulursa hasar alır ama emin olsun o su ile sogumasından bir zarar gelmez.
Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur. Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir.
Sıcak diskin üstüne doğrudan su tutmadıkça sorun olmaz.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Isınan diskler hassaslaşacağı için özellikle tazyikli suyla temasında deforme olabilirler. Frenlemenin sık olduğu bir kullanımın ardından araçların yıkanması bu yüzden tehlikelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Otomobillerin fren balataları ya da fren pabuçları gibi aksamlarında oluşan kir ve özellikle de yağ birikintisi su ile yıkamayla temizlenememektedir. Fren balata temizleme spreyi; fren sistemleri üzerinde oluşan kir, toz ve yağ birikintilerinde temizlenmesinde etkili bir işlev sunar.
Aracınızı Ilık Suyla Yıkamalısınız
Arabanızı yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Arabayı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamak doğru değildir, araba yıkamada en ideali ılık su kullanmaktır.
Herhangi bir ciddi sıcaklık artışı, diskin farklı yerlerindeki disk metalinin bozulmasına neden olabilir. Bu sıcak noktalar balata ile disk arasında aralıklı bir temasa neden olur. Bu da titreşimle sonuçlanır.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Balata yanar mı? : Balata ateşe attığınızda alev alıp yanmaz. Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir.
Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Fren diskinin yamulması ve eğilmesi aşağı yukarı aynı sebeplerden ötürüdür. Disklere aşırı bir baskı uygulandığından dolayı burada yoğun bir ısınma söz konusudur. Eğer fren balataları gibi sistem parçaları yanlış monte edilirse burada daha fazla ısınma oluşur.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
zaten baskı balata bir süre sonra aşırı sıyırmadan ısınınca şişiyor. öyle olunca da kaçırmaya başlıyor, soğuyana kadar. aynı fren balataları gibi. soğuyunca düzelir.
Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu
Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek.
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında, hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.
Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur. Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir. Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz. Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Rahat olun ısınması gayet normal. Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş. Eğer diskler dokunabileceğiniz kadar sıcaksa çok normal, ben elimi yaktığımı bilirim. Ani frenlemelerden sonra su birikintilerinden geçmemeye özen gösterin.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Bir araç için ortalama 200 litre su tüketilir. Basınçlı sistemlerde de araç için ortalama 60 litre ila 80 litre miktarında su tüketilir. Çalışan, suyu aracın üzerine yöneltmekle sorumludur. Temizlik su ile yapılır.
Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri