ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
İsofix koltuk çeşitleri hazırlanmış herhangi bir araba modeli için geçerli olan evrensel bir montaj sistemine sahiptir. 2006 yılından sonra üretilen tüm araçlar isofix eklentileriyle hazırlanmaktadır.
Buna göre bir aracın üretim yılına bakılarak isofix sistemine sahip olup olmadığı anlaşılabilir. 2013 yılından sonra üretilen tüm araçlarda, zorunlu olarak isofix bulunuyor.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Takılır hiç bir problem olmaz.
Geliştirilen yapısı ve uluslararası standartlara uygunluğu ile çıktığı yıldan sonra üretilen araçlarda isofix donanımın zorunlu hale getirilmesi önemli bir adımdır. İsofix genel olarak bebek koltuklarının araç içerisine montajı olarak adlandırılabilir.
Bebek oto koltuklarını isofix donanımıyla veya emniyet kemeriyle araca bağlamak mümkün.
Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
İsofix aparatı koltuğun güvenli bir şekilde olmasına olanak sağlamak için oluşturulan standarttır. Aracın gövdesine kolay bir şekilde entegre edebileceğiniz bu aparatlar, çift bağlantı noktalarından oluşur. Bu bağlantı noktaları, araçta bulunan koltuğun sırt kısmı ile oturak kısmının kesiştiği noktalardır.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
İsofiks arka koltukta olduğu gibi ön koltukta da olabilir. Bu model, versiyonla alakalı. Emniyet kemeri de önemli olan emniyet kemerinin aractakini korumasıdır. Bunun için çocuğun boyu ve ağırlığı önemli.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler.
2013 yılından sonra üretilen bütün arabalarda bebek oto koltuğu bulunması zorunludur. 2013 öncesinde üretilen bir araca sahip olanlar ise oto koltuğunu emniyet kemeriyle de sabitleyebilir. Tabii isofix emniyet kemerinden daha ileride bir güvenlik hizmeti sunar.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
Otobüs, minibüs ve taksilerde “çocuk bağlama sistemleri” zorunlu hale getirildi. Bu araçlarda tüm yolcular emniyet kemeri takmadan harekete izin verilmeyecek.
ECE R44/04 Standardında boy en fazla 135 cm'ye kadar test edilebilirken, i-Size (ECE R129-03) Standartlarında 150 cm'ye kadar yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak i-Size, bebeğinizin emniyeti ve güvenliği ile ilgili şu an yürürlükte olan en güncel oto koltuğu standardıdır.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
Bebek oto koltuğu kullanımı karayolları Trafik Yönetmeliğine göre zorunlu. Boyu 150 cm'den küçük ve 36 kilodan aşağı çocuklar ve bebekler için kullanılması gerekiyor. Boyu 135 ten uzun çocuklarınız için ise yükseltici de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri