İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır.
İsot kelimesi, isli ottan türemiş. Tadım notları: İsot biberi tütsülü, tatlı, topraksı aromalar barındıran acı ve ısıtıcı bir lezzete sahip. Acısı biraz aldatıcı olabiliyor çünkü damakta ilk önce tatlımsılığı ve hafif acı tadı hissediliyor.
Eski yöntemde isot tokmakla dövülerek öğütülürken; şu an isot çekme makineleri aracılığıyla daha kolay ve daha verimli bir isot elde edilmektedir. Şanlıurfa isotunun en büyük özelliği yakıcı acı olmamasıdır. Doğal olduğu için önce ağza tatlı bir tat gelir, bir müddet sonra acı gelip geçicidir.
Kırmızı pul biber, acı bir tada sahipken, isot pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Ağızda tat ve aroma bırakan bir acılığı vardır. Pul biberde kullanılan biberler, tavada veya fırında pişirildikten sonra çektirilir. Bu sayede pul biber elde edilir.
Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen acı biberin kurutulmuş haline isot denir. Aşırı acı olan isotun kanseri de bitirdiği yapılan araştırmalarda kanıtlandı. Haberin detayında isota dair merak edilenleri bulabilirsiniz. İlkbaharda ekilmeye başlanan biber, yaz aylarına doğru kırmızı, mor ve siyah gibi renkler alır.
İlgili 37 soru bulundu
İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir.
Şanlıurfa ile özdeşleşen acı bir baharat olan İsot, zayıflamaya yardımcı olması ve sağlığa olan faydaları ile gündem de. Uzmanlar, isotun yağ yakımını hızlandırdığını, bununla beraber fazla kilolardan kurtulmanızı sağladığını söylüyor.
Gramaj seçenekleri: 80 gr361,25 TL/kg. 250 gr275,60 TL/kg. 500 gr238,00 TL/kg.
İsot Sıkça Sorulan Sorular
%13 indirimle Sadıcım Özel Yaprak ( Mor) İsot 500 Gr 99 TL'ye, %6 indirimle Sadıcım İsot Biber 1 Kg 149 TL'ye, %12 indirimle İsot Acı Pul Biber 500 gr (Siyah) 105 TL'ye, %11 indirimle İsot Acı Pul Biber 1000 gr (Siyah) 1 kg 185 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vücutta biriken ürik asidin çoğalmasını engeller. Bu sayede vücudun kemik, kas gibi gruplarında oluşabilecek ödemlerin önüne geçer.
Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir. Çiğ köftenin yanı sıra lahmacun, çorba ve bir takım sulu yemeklere (kuru fasulye) de acı ve renk verici olarak eklenmektedir.
İsot, kebap, lahmacun, çiğ köfte, kısır, kuru fasulye, çorbalar ve salatalarda acı tat ve renk vermesi için kullanılır. Özellikle çiğ köftenin vazgeçilmez bileşeni isottur. Bazı yemeklere pul biber yerine isot da kullanılabilir fakat isotun pul biber kadar acı olmadığını bilmelisiniz.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
Biberin toplanıp, çöplerinden arındırılıp kurutulup, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tuz ve zeytinyağı ile karıştırılarak isot elde ediliyor. Kendine has aroması ve kokusu ile isotun diğer biberlerden ayırt edilmesinin kolay olduğunu anlatan satıcılar, "İsotun acı bir kokusu vardır ve hemen bunu hissedersiniz.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
İsot yemeklere tat vermenin yanı sıra hastalıklara şifa için de tüketilir. Özellikle yoğurt ile beraber tüketilmesi tavsiye edilen isot, sindirim sistemini düzenler. İçerdiği alkaloit maddesi sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak kanser riskini azaltır.
Güneşte kızardıkça acı oranı daha da artan isot güneşte kurutulduktan sonra dövülür. Bu isot özellikle çiğ köftelerin içinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendiren isot aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Kemik gelişimini sağlayan isot vücuttan da ödem atılmasını sağlar.
Sumak bizim mutfağımızda özellikle salatalarda, yoğurtlu soslarda ve soğana eklenerek çok kullanılır.
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür.
Scoville Heat Units'in Winthrop Üniversitesinin yaptığı testlere göre bu biberin acılık seviyesi yaklaşık olarak 1,569,300 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bazı verilere göre ise acılık seviyesinin 2.300.000'lere kadar ulaştığı da görülmüştür.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri