Kendine özel taze çam ve odunsu tadı vardır. Çiçek balından daha az tatlı olup genzi yanmaz.
Çam balı acımsı bir tada sahiptir. Hakiki çam balının en önemli özelliklerinin başında bozulmadan ve donmadan yıllarca muhafaza edilebiliyor olması gelir. Çam balını çiçek balından ayıran özelliklerden birisi renginin çiçek ballarına göre daha koyu olmasıdır.
Çam Balının Özellikleri
3) Aromatik bir kokuya sahiptir, çam reçinesi ve odunumsu kokusu ile hemen farkedilir.
Çam balında bulunan doğal fruktoz, çiçek balından daha az miktardadır. Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir.
İlgili 24 soru bulundu
Çiçek Balı arıların bitkilerin mevsimine göre açan çiçeklerinden aldığı nektarla ürettiği baldır. Çam Balı ise çam ağacında yaşayan Basra böceğinin çamın özsuyunu alarak bıraktığı salgıdan arıların bal üretmesiyle elde edilir. Çam balı çiçek balından daha koyu renkli, daha keskin kokulu ve daha asitlidir.
Bu noktada belirtebiliriz ki, bal çeşitlerinin en popülerleri olan çiçek balları en çabuk kristalleşen bal türünü oluşturuyor. Yüksek glikoz ve fruktoz oranına sahip olan bu bal çeşitleri süreç içerisinde daha çabuk şekerlenebilirken; çam balı ise daha geç şekerlenmeye uğraması ile biliniyor.
Bu durum Kasapoğlu tarafından şu şekilde açıklanmaktadır: Balın mayalanması veya bozulması anlamına gelir. Su oranı yüksek olan ballarda şekere dayanıklı mayalar şekeri parçalayarak alkol ve karbondioksit oluşturur ve bal köpürür.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Kansızlığa doğal bir çözüm olarak görülen çam balı kahvaltılarda da mutlaka tüketilebiliyor. Damar tıkanıklığını da önleyen çam balı sindirim sistemini rahatlatıyor. Sağlık açısından çam balı genel olarak tüketilmelidir.
1) Yorgunluğa İyi Gelir
Çam balı da yorgunluğa oldukça iyi gelen bir doğal gıdadır. Bundan dolayı çam balı yorgunluğa karşı günde 2 kaşık olmak üzere tüketilebilir. Düzenli olarak çam balı tüketildiği durumlarda yorgunluk ve bitkinlik gibi şikayetlerinizin ortadan kalktığını göreceksiniz.
En iyi çam balı markasını sorarsanız cevabımız çok basit: balparmak! Ege Bölgesi'ndeki çam ağaçlarından üretilen Balparmak Çıtkapak Çam Balı, tadı ve zengin içeriği ile kalpleri kazanır.
Rengi çiçek ballarının çoğundan daha koyudur. Çam balı tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına ve bu nedenle önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Koyu bulanık kahverengi renkte olan çam balı tadı ve kokusuyla kendine özgü bir özelliğe sahiptir.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Çam balı, kızılçam, karaçam gibi ağaçlardan elde edilir. Bu ağaçlar üzerinde yaşayan basra böceği, çamın öz suyunu emer ve artanını tatlı bir madde olarak ağacın üzerinde bırakır. Bırakılan bu tatlı salgı arı tarafından toplanır ve bala dönüştürülür.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Çam Balının Zararları
İçeriğinde bulunan glikoz ve früktoz oranı nedeniyle şeker hastalarının fazla tüketmemesi gerekmektedir. Şeker hastalarının çam balını fazla tüketmesi halinde şeker yükselmesi görülür. Bu da bu hastalığa sahip bireyler için zararlı olmaktadır.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Peki balın son kullanma tarihi olur mu? Balın son kullanma tarihi aslında olmaz. Çünkü bala su değmedikçe bal orijinal bir balsa bozulmayacağından bir tarih vermek doğru olmayacaktır. Yinede günümüzde satılan ballarda 2 yıl gibi bir süre konulmaktadır.
Çam balı üretimi, Ağustos ayının ilk günlerinde başlayarak sahillerde Nisan sonuna, rakımı yüksek bölgelerde ise 15 Mayıs'a kadar devam eder. Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yoğun çam balı üretimi gerçekleştirilir. Dolayısıyla kış döneminde dahi bal akımı devam etmektedir.
Bal günümüzde birçok boğaz pastilinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerde hafif boğaz enfeksiyonlarının erken safhasında bal tavsiye edilen bir üründür. Kısacası bal, herhangi bir ekstra neden olmaksızın pastilimsi yani boğaz yakar bir besindir.
Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir. Bu sebeple akciğer hastalarının tedavisinde kullanılması uzmanlar tarafından önerilir.
Doğal ve gerçek çam balı; Çiçek balından daha koyudur. Kıvamı bozulmadan, uzun süre kristalleşmeden saklanabilmektedir. Rengi koyu kahverengi tonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri