Demir yönünden zengin bir besin maddesi olan ıspanağın yoğurtla birlikte tüketilmesinin, içeriğindeki demirin vücutta emilimini artırdığı bildirildi.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Pembeeşen soğanların üzerine ıspanağı koyup hafifçe kavurun. Ispanağı bir kaseye alın, içine haşladığınız buğdayı koyun. karıştırın. Yoğurdu, arzu ettiğiniz kadar tuzu, ezdiğiniz sarımsağı ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın.
Öte yandan bilinenin aksine ıspanağı yoğurt veya sütle tüketmek de vitaminlerini öldürmüyor, lütein salımına yardımcı oluyor. Araştırmacılardan Dr. Rosanna Chung, "En iyisi ıspanağın hiç ısıyla temas etmemesi. Hatta daha da iyisi ıspanağı smoothie yapıp süt ve süt ürünleriyle karıştırarak tüketmek.
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
İlgili 29 soru bulundu
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, enginar, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli. Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.
ISPANAĞI YOĞURTLA YEMEK DEMİR EMİLİMİNİ AZALTIR
6 aylık bir bebeğin günlük demir ihtiyacı da 10 mg'dır. Oysa yarım kilo ıspanak yemek pek mümkün değildir. Ispanak zengin bir kalsiyum kaynağı. Yoğurtlu ıspanak da kalsiyum alımını artırır.
Yoğurtlu Ispanak Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 42 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 327 gramlık miktarında Yoğurtlu Ispanak 138 kalori bulunmaktadır. Yoğurtlu Ispanak besini veritabanımızda bulunan besinlerin ortalamasından; %88 daha az kalori.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
✅Özetleyecek olursak sağlıklı kişilerin ıspanak ve yoğurdu bir arada tüketmesinde bir sakınca yoktur, bu kadar düşük dozlardaki etkileşim önemsenmeyecek kadar küçüktür.
Ispanak sevmeyenlerin en fazla şikayet ettiği konu ıspanağı yedikten sonra ağızda bıraktığı o kekremsi, o buruk tattır. Ancak bunu engellemenin aslında çok basit bir yolu var. Tek yapmanız gereken ıspanak pişerken içine bir ya da iki adet küp şeker atmak. Artık ağzınıza o kekremsi tat gelmeyecek.
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Aynı zamanda içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık sorununun yaşanma riskini azaltır. Ancak uzmanlar gün içerisinde belli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde fazla tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.
Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır. Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.
Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağı, yumurta ile beraber tüketmeye çalışın. Her derde deva olan ıspanak, yumurta ile bir araya geldiğinde faydalarını iki katına çıkarıyor. Ispanak yumurta ile beraber tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demiri fazlası ile karşılar.
Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin. Artık yerken dişlerde bıraktığı o kumlu tadı hissetmeyeceksiniz. Ayrıca son bir püf noktası daha verelim; ıspanağı yoğurtlu yediğiniz takdirde de bu nahoş hissi en aza indirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Diyetteyseniz ya da nefis bir ıspanak püresi için haşlanmış ıspanağa ihtiyacınız varsa yapacağınız şey çok basit; yıkayıp ayıkladığınız yarım kilo ıspanağı tencerenize koyun ve üzerine bir çay bardağı su ilave edin. Ispanaklar buharın etkisiyle kendilerini salacak ve ortalama 5-6 dakika içerisinde hazır olacaklar.
Ispanağı yumurtalı ya da kıymalı tüketin, zeytinyağlı etsiz tüketiyorsanız üzerine limon sıkın. Böylece demir eksikliği anemisini önlemek üzere doğru bir adım atmış olursunuz.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri