Dogma; aklın, bilimin süzgecinden geçmemiş, analizine uğramamış, doğruluğu sorgulanmadan kabul edilmiş herhangi bir görüş, inanış, teori veya bilgiye denir. Bu bilgiye, sorgulamadan inanıp ittiba edenlerin yaptığı ise dogmatikliktir.
Dogmatizm, dini ve politik sistemlerle alakalı bir kişilik özelliğidir. Dogmatikler boyun eğmez,uzlaşmaz ve sert bir stile sahiptirler. Belirli bir düşünce veya inanç sistemine körü körüne bağlanırlar.
Örnek vermek gerekirse, dogmatizm, masum kişinin ateşe atılsa bile yanmayacağı inancına varmış, bundan da ateşe atılınca yanan kişinin suçlu olduğu sonucu çıkarılmıştır. Dogmatik kişi kuşkuya (şüpheye) karşı tahammülsüzdür.
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Sonuç olarak İslam, "teslimiyet" anlamına gelirken, Müslüman da "teslim olan" anlamına gelir. Burada teslim olunan, tek Tanrı olduğu kabul edilen Allah'tır. Sözlükte "kurtuluşa ermek, boyun eğmek, teslim olmak, barış yapmak" anlamlarındaki selm kökünden türemiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Tanım. İslam, Peygamber Muhammed bin Abdullah'ın öğretilerine dayanan İbrahimî-tek tanrılı bir dindir (1. MS 570-632, isminden sonra Müslümanlar geleneksel olarak ''sallallahu aleyhi ve sellem'' ya da yazılı olarak, SAV eklemiştir).
İslâm kelimesinin kökü “s-l-m” ( س -ل -م ) harflerinden oluşup, selâm, müslüman, es-Selâm, teslim, vb. kelimeler de aynı kökten türemiştir. Bu kök son ilahî dine ismini vermekle kalmayıp, diğer türevleriyle birlikte Kur'ân-ı Kerîm'in anlam haritasında merkezi bir konumda yer tutmuştur.
İslâmın, yani, Kur'ân ve Sünnet-i Seniyyenin getirdiği iman esasları doğmatik değildir. Zira, iman, mutaassıbane, körü körüne bir taklit değil, mutlaka aklî, mantıkî, ilmî bürhan, delil, ve belgelerle tahkikî olarak kabul edilmelidir.
Dogmatik kelimesine Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman, 'Felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı biri yolla ortaya konuluşu' biçiminde ifade etmek mümkün. Özellikle deney bilgisini ve kanıtları bir kenara bırakmak suretiyle, onları hiçe sayarak inanç öğretileri çıkaran bir düşünce yapısıdır.
Dogmatik düşünce, herhangi bir fikre ve inanca hiçbir sebep sorgulamadan inanma düşüncesidir.
A1) Dogmatikler : Bilginin imkan dahilinde olduğunu kabul eden filozoflar dogmatik bilgi kuramcıları adı verilir. Verili 'bilgi' örnekleri üzerinden bu olanaklılığı eleştirel olarak ele almamaları ve doğru bilgiyi temel varsayım olarak kabul etmelerinden ötürü dogmatik olarak konumlanırlar.
Dogmatizm, var olan herhangi bir fikir ile inanca sebepsiz bir şekilde sorgulamadan inanma düşüncesidir. Dogmatizmin felsefede de önemli bir yeri bulunmaktadır. Dogmatizm Nedir? Dogmatizm yani dogmatik düşünce herhangi bir fikir ile inanca hiçbir sebep ortada yokken inanma düşüncesidir.
DOGMATİK TDK KELİME ANLAMI
TDK'ya göre dogmatik, "değişmez ve sorgulanamaz kabul edilen düşüncelere bağlılık gösteren, katı ve değişmez görüşlere sahip olan kişi veya düşünce" şeklinde tanımlanmaktadır.
Kur'ân'ı Kerime göre insan bütün özgürlüğü elinden alınmış rüzgârın önünde savrulan yaprak gibi varlık değildir. Allah, ona irade hürriyetini dolayısıyla iyilik ve kötülük yapma kabiliyetini vermiştir.
İmansız, İslam olamaz. İslam olmayınca, iman da yoktur. İman eden, Allahü teâlânın emirlerine teslim olur, yani Müslüman olur. Kısacası, her mümin Müslümandır; her Müslüman, mümindir.
Bugünlerde gerek "pragmatik" gerekse "dogmatik" sözcüğü olumsuz çağrışımlara açık. Pragmatik kişi koşullara göre farklı davranan, dogmatik kişiyse kendi bildiği doğruları incelemeden karşıt görüşleri kestirip atan olarak anlaşılıyor.
Dogma kelimesi, bir otorite tarafından ortaya konulan her türlü araştırma ve incelemeye kapalı olarak kabul ettirilmeye çalışılan her türlü görüş ve inanış olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre dogma kelimesi, bir görüş için sorgulanması ve tartışılması mümkün olmayan gerçek olarak açıklanmaktadır.
Metafizik öğretiler ve unsurlar deney alanının dışında kalır, test edilemez ve doğruluğu ispatlanamaz. Bu nedenle metafizik öğretilerin tamamı inakçı yani dogmatik kabul edilir.
İslam alimleri tarafından yapılan tariflerin ortak yönleri dikkate alındığında din; Allah (c.c.) tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilen, akıl sahiplerini kendi istek ve hür iradeleriyle hayırlı olan şeylere sevk eden ilahî kurallar bütünü şeklinde tarif edilmektedir.
Felsefe, siyaset, ekonomi, din ve hukuk sahaları da dogmatizmin etki alanının dışında değildir ve kalamaz.
Hz.Hatice annemiz aynı zamanda İslam'a giren ilk insan olmuş, asalet, dürüstlük, üstün ahlak ve fedakarlığı ile Haticetül-Kübra (Büyük Hatice) lakabını da almıştır.
Bazı değerlendirmelere göre de, Türk valilerince Mısır, Azerbaycan bölgesinde kurulan ve yarı bağımsız Müslüman- Türk devletlerinden sonra kurulan ilk Müslüman-Türk devletidir. Bu özelliğiyle, ilk Müslüman-Türk devleti olarak kabul edilen Karahanlılar'dan önce gelmektedir.
İslam kelime kökeni Arapça olan bir kelimedir.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri