Ispanaksız yaşayabileceğini sanmayanlardan bile olsanız, sırf temizleme işi gözünüzde büyüdüğü için ayıklanıp dondurulmuş ıspanak almayı tercih ediyor olabilirsiniz. O halde çok şey kaçırıyorsunuz! Zira ıspanağın kök ve sap kısımları da en az yaprakları kadar leziz ve şifalı.
Almış olduğunuz ıspanakların kök kısmındaki bölümleri keserek işe başlayabilirsiniz. Ispanak köklerinde vitamin çok az derecede bulunur bu nedenle birçok insan ıspanağın köklerini kullanmaz ve atar. Ispanakları yıkamadan önce köklerinden ayırmanız gerekiyor. Bu işlem için her bir ıspanak demetini kökünden ayırın.
Tam da ıspanak çıkmışken yapılacak en güzel yemeklerden. Tavsiye ederim, özellikle üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyiniz. Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?
Ispanağın yaprakları kadar kökü de faydalıdır.
Ispanak diğer yeşil sebzelerdeki lif miktarının 2 katına sahiptir. Bu sayede kilo vermek isteyenlere destek olur ve muhteşem bir antioksidandır.
Ispanak pişirilmeden yenir mi? Yapılan araştırmalarda ıspanağın piştikçe içeriğindeki antioksidanların kaybolduğu belirlenmiştir. Ispanağı tüketme konusunda en sağlıklı ve doğru yöntemin çiğ olarak tüketilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
Hem çiğ olarak, hem de pişirerek yemek ve tatlılarınızda kullanabileceğiniz ıspanağı salatalarınıza katarak da yiyebilirsiniz. 100 gram ıspanak yaklaşık olarak 25 kaloridir. Ispanak, protein açısından zengin bir besindir. 100 gram ıspanak 2.5 gram protein içerir.
Ispanak kökü yemeği, ıspanak köklerini değerlendirebileceğiniz lezzetli ve hafif bir sebze yemeğidir. Ispanak kökü yemeğinin içine nohut, havuç, bulgur ve ya pirinç katıp yapabileceğiniz gibi etli ve tavuklu olarak da yapabilirsiniz.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristal- lerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Eğer sizde de ıspanak yediğinizde benzer durumlar oluşuyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız çok basit bir püf noktasıyla ıspanağın yarattığı diş kamaşması hissini en aza indirebilirsiniz. Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Sirkeli veya karbonatlı su kumun kolayca dibe çökmesini ve ıspanağın kimyasallardan arınmasını sağlayacaktır. Ardından ıspanakları yıkama suyundan çıkarın ve bir diğer kapta temiz su içinde 10 dakika daha bekletin.
Pişirilen ıspanak yemeğinin tekrar ısıtılması sakıncalıdır. İçerdiği nitrat maddesinin tekrar ısınmasıyla nitrite ve nitrozaminlere dönüşmesi ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
Ispanakların köklerini keselim ve güzelce sirkeli suda bekletelim. İki üç su yıkayalım ve derin bir tencerede 10 dk haşlayıp süzelim, servis tabağına alalım. Diğer tarafta, kalan bütün sos malzemelerini iyice çırpalım ve salatamızın üzerine gezdirerek, dökelim.
Ispanak tarladan söküldükten sonra soğuk ortamları seven bir bitkidir. Bu sebeple ıspanak kısa süreli olarak buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir. Diğer bir yöntem ise ıspanağı yemek olarak pişirerek kavanoza koyup buzdolabında saklamaktır. Bu yöntem oldukça pratik bir yöntemdir.
Ispanak sarmalarımızı bir tencereye diziyoruz, salçalı suyu yüze çıkana kadar ekliyoruz (üstüne tabak koymayı unutmayın). Kısık ateşte yarım saat pişiriyoruz. Servis edeceğimiz zaman sarımsaklı yoğurdumuz döküyoruz, arzuya göre kızdırılmış tereyağını üstlerine gezdiriyoruz.
Ispanağın zengin demir kaynağı olması efsanesinden bir başka efsane de ıspanağın yoğurtla yenmemesi gerektiğidir. Sırf bu nedenle ıspanağı yoğurtla yenmeyen birçok kişi var. Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir…
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin. · Daha sonra bir süzgece boşaltarak suyundan arındırın.
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri