Pygmalion etkisi veya Rosenthal etkisi, yüksek beklentilerin belirli bir alanda daha iyi performansa yol açtığına inanılan psikolojik bir olgudur. Efekt, kendi yaptığı bir heykele âşık olan bir heykeltıraş olan Yunan efsanesi Pygmalion'dan veya alternatif olarak psikolog Robert Rosenthal'dan almıştır.
"Kendini gerçekleştiren kehanet" ya da "Pygmalion etkisi" olarak da adlandırılan bu olgu; kişinin, bir süre sonra başkalarının (özellikle herhangi bir yanıyla kendinden üstün gördüğü insanların) ona ilişkin beklentilerine denk düşen davranışlar sergilemesi şeklinde açıklanabilir.
Örnek olarak bir öğretmenin düşük beklenti içerisinde olduğu öğrenci ile daha az iletişim kurması gösterilebilir. Pygmalion etkisinde olumlu beklentileri olan bir kişi çoşkulu ve sabırlıdır. Açık iletişime sahiptir. Kişi daima hayallerini gerçekleştirmek için yüksek beklenti içerisindedir.
Halo etkisi, kişinin olumlu bir özelliğinden dolayı onunla ilgili genel bir olumlu düşünceye sahip olunması iken Horn etkisi ise tam tersi kişinin olumsuz bir özelliğinden dolayı kendisi ile ilgili genel bir olumsuz düşünceye sahip olunmasıdır.
Hawthorne Etkisi, insanların bir deneye katıldıkları ve izlendikleri zaman daha çok çalışma ve daha iyi performans gösterme eğilimini ifade eden bir terimdir. Bireylerin davranışlarını bağımsız değişkenlerin manipülasyonundan ziyade gözlemcilerden aldıkları dikkat nedeniyle değiştirebileceklerini öne sürüyor.
İlgili 36 soru bulundu
Hawthorne Elektrik Fabrikası'nda yapılan araştırmada sadece deney grubuna seçildikleri için üretimi artıran işçiler bu duruma klasik bir örnektir. Hawthorne etkisi olarak da bilinen bu olay, deneysel bulguların genellenebilirliğini zedeleyen bir etmendir.
Zeigarnik Etkisi, tamamlanmamış işlerin veya durumların, tamamlanmış olanlardan daha iyi hatırlandığını ifade eder. Bu, insan beyninin tamamlanmamış işlere karşı bir seçiciliğe sahip olduğunu ve bu durumların daha kolay hatırlandığını gösterir.
Hale, hare, ayla etkisi; baskın özellik etkisi, genelleme hatası, hareleme hatası gibi isimlerle de anılan “halo etkisi”; İngilizce ışık çemberi ve hale anlamlarına gelen “halo” kelimesinden türemiştir ve bir özneyle ilgili olumlu veya olumsuz ilk izlenimin, o öznenin bütün özelliklerine genellenmesi eğilimi olarak ...
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Koşullu Uyarıcı: Organizma için başlangıçta hiçbir şey ifade etmeyen uyarıcının koşulsuz bir uyarıcı ile eşleştirildikten sonra koşulsuz uyarıcının organizmada meydana getirdiği doğal ve otomatik tepkiyi tek başına verildiğinde de meydana getiren uyarıcıdır.
Pygmalion etkisinin negatif görünümüne “Golem etkisi” denmektedir. Bir bakıma golem etkisi, düşük beklentilerin davranışları olumsuz yönde etkilemesi durumudur. Örnek olarak bir öğretmenin düşük beklenti içerisinde olduğu öğrenciyle daha az iletişim kurması gösterilebilir.
Pygmalion, Yunan mitolojisinde Kıbrıs'ta geçen bir söylencenin kahramanı olan yontu sanatçısı. Mitoloji sözlüklerinde "Pygmalion" adında bir Fenike kralı da bulunduğundan bazı kaynaklarda mitoloji kahramanı Pygmalion, "yontucu-kral" olarak da anılır.
Rosenthal-Jacobson çalışması olarak bilinen bir çalışma, California'da bir ilkokulda, IQ testi uygulanılan ve bu testin sonucunda, bir sınıftaki öğrencilerin diğer öğrencilere göre üstün zekalı olduğunu, sınıfta derse girecek öğretmenin ise özel olarak seçildiğini anlatır.
Pygmalion etkisi veya Rosenthal etkisi, yüksek beklentilerin belirli bir alanda daha iyi performansa yol açtığına inanılan psikolojik bir olgudur. Efekt, kendi yaptığı bir heykele âşık olan bir heykeltıraş olan Yunan efsanesi Pygmalion'dan veya alternatif olarak psikolog Robert Rosenthal'dan almıştır.
Galatea etkisi, Pygmalion etkisi ile ilişkili bir kavram olup kişinin kendi yeteneklerine olan inancının gücünü ifade etmektedir. Galatea etkisi, bireyin yüksek öz beklentilerinin kişiyi motive etmesi sonucunda performans artışının meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır (Orhan ve Mendi, 2019).
Pygmalion, (Edebi eser)Pygmalion (oyun) Bernard Shaw'un 1912 yılında yazmış olduğu bir oyun. Yukarıdaki Yunan mitolojisine dayanmaktadır.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Danışan, yoğun duygularını, aslında ifade etmek istediği kişinin yerine koyarak psikolojik danışmana aktarır. İşte bu aktarım sonunda meydana gelen duygusal boşalım anına katarsis denir.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Halo etkisi genellikle bir bireyin yeterince bilgi sahibi olmadığı kişi, nesne, kurum vb. gibi öznelerle ilgili bir yargıda bulunması veya bir karar vermesi gerektiği durumlarda ortaya çıkar. Sahip olunan bilgiden yola çıkılarak sahip olunmayanlar hakkında fikir yürütme çabası olduğu için bir tür yordama şeklidir.
“Kişinin diğer kişi, kurum, marka ve ürünler hakkındaki genel görüşünün, bunlarla ilk karşılaşmasında edindiği duygu ve düşünceleri doğrultusunda oluşmasına Hale Etkisi denir.
Adayın görüşmeciyi bazı açılardan olumlu yönde etkilemesi ve bu durumun tüm görüşmeye yansımasına "hâle etkisi" denir. "İzlenim yönetimi" kavramından haberdar olan bir aday, görüşmeciye iltifatlar ederek veya kendisinin olumlu özelliklerine odaklanılmasını sağlayarak "hâle etkisi" yaratabilir.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir.
Tam olarak tanımını yapmak gerekirse “bir kişinin tükettiği ve tükettikten sonra fizyolojik olarak rahatsız olduğu yiyecekten kaçınması. Garcia etkisi sadece beslenme ile ilgili kullanılan bir terim değildir bu durumun direkt beslenme ile olan ilişkisi taste aversion yani olumsuz tat koşullanmasıdır.
Plasebodan farklı olarak düşünülmesi gereken plasebo etkisi, ilacın farmakolojik etkilerinden veya prosedürün spesifik etkilerinden ve psikolojik bir etkki beklentisinden bağımsız olarak tedavi amacı ile uygulanan herhangi bir ilacın veya prosedürün, psikolojik, fizyolojik veya psikofizyolojik etkisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri