Öte yandan bilinenin aksine ıspanağı yoğurt veya sütle tüketmek de vitaminlerini öldürmüyor, lütein salımına yardımcı oluyor. Araştırmacılardan Dr. Rosanna Chung, "En iyisi ıspanağın hiç ısıyla temas etmemesi. Hatta daha da iyisi ıspanağı smoothie yapıp süt ve süt ürünleriyle karıştırarak tüketmek.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır. Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilir. Şişkinlik, gaz, kramp gibi sorunların oluşmasına neden olur.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
Faydaları saymakla bitmeyen ıspanağı, yumurta ile beraber tüketmeye çalışın. Her derde deva olan ıspanak, yumurta ile bir araya geldiğinde faydalarını iki katına çıkarıyor. Ispanak yumurta ile beraber tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demiri fazlası ile karşılar.
Kolay sindirimi sayesinde gaz yapmamaktadır. Üstelik şişkinliği önleyici yapısı bulunmaktadır.
Dr. Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanağı yumurtalı ya da kıymalı tüketin, zeytinyağlı etsiz tüketiyorsanız üzerine limon sıkın. Böylece demir eksikliği anemisini önlemek üzere doğru bir adım atmış olursunuz.”
Ispanak, pazı, karalahana lif içeriklerinin yanı sıra bağırsaklarınızı hareketlendirmek için gerekli besinler içerirler: magnezyum (bağırsak kaslarının kasılmasına yardım eder), potasyum (sıvı dengesi ve kaslar için).
-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Koyu yapraklı yeşillikler, özellikle de ıspanak, adeta demir deposudur. Üç bardak ıspanak yaklaşık 18 mg. demir içerir. Ispanak ve yeşillikten zengin bir salatayla günlük demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Brokoli demir, K vitamini ve magnezyum açısından zengin bir besindir.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Toprakla oldukça iç içe ıspanak eğer iyi temizlenmezse, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Ispanak lif açısından yüksektir ve sindirilmesi zaman alır, bu da ishale, karın ağrısına ve hatta ateşe neden olabilir.
Ispanak ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler
Fitoöstrojenler de süt miktarını artırır. Ayrıca koyu yeşil yapraklı bu sebzeler süt kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içeriği bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri