Ispanak en hafif olan besin türlerinden biridir. Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir.
Ispanak tüketimi bazı insanlarda gaz oluşumu ve şişkinliğe neden olabilir. Ispanak vücut için oldukça zengin bir lif kaynağıdır. Lifler; vücuttan atıklarını atılmasını sağlar. Dolayısıyla ıspanak fazla tüketilirse rahatsızlık verecek düzeyde gaza yapabilir.
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Ispanak lif açısından yüksektir ve sindirilmesi zaman alır, bu da ishale, karın ağrısına ve hatta ateşe neden olabilir.
Ispanak, pazı, karalahana lif içeriklerinin yanı sıra bağırsaklarınızı hareketlendirmek için gerekli besinler içerirler: magnezyum (bağırsak kaslarının kasılmasına yardım eder), potasyum (sıvı dengesi ve kaslar için).
İlgili 34 soru bulundu
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Aynı zamanda içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık sorununun yaşanma riskini azaltır. Ancak uzmanlar gün içerisinde belli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde fazla tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.
4. Sebzeler Pırasa, salatalık, ıspanak gibi sebzeler şişkinliği hafifletebilir. 5.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilmektedir.
Ispanak taze şekilde tüketildiğinde zehirlemeyen hatta sağlık için çok faydalı olan bir sebzedir. Demir ve antioksidan maddeleri bakımından zengin olan ıspanak, piştikten sonra yeniden ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme ihtimali yüksek olan bir besin haline geliyor. Ispanağın yapısında nitrat maddesi bulunuyor.
Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürür. Her iki durumun da kilo vermede etkisi vardır. Çiğ olarak salatalarda tüketilen ıspanak zengin lif kaynağıdır.
Sindirimi kolaylaştırır ve idrar sökücüdür. Hemoroit, yara ve yanıkların tedavisinde etkilidir. Kolesterolü dengeler ve şeker hastalıklarına iyi gelir. Ispanak diğer sebzelerle karıştırıldığında ve tüketildiğinde daha faydalı hale gelir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
- Et, tavuk ve protein açısından zengin ürünler gaz yapmayacaktır.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur. Bu küçük kristaller suda iyi çözünmediği için ağzımızda serbestçe dolaşarak dişlerimize yapışır ve kısmen rahatsız edici olabilen kamaşma hissine yol açar.
Ayrıca hızlı bir şekilde su içerseniz, çok fazla hava yutar ve yine şişkin hissedersiniz. Çok tuzlu yemeklerin ardından bol bol su içmek ödem yapar. Vucüttaki sodyum oranı yükseldiği zaman su içeriz ve bu da özellikle ael ve ayakların su toplamasına neden olur.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter) Hassas barsak sendromu (Irritable kolon) Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)
Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir. Ispanak sindirimi hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanak, kalori açısından diyet menülerinize girmek için oldukça uygun bir besindir. Ispanak diyet menünüzde yer alıyorsa ıspanağı haşlayarak sofranıza taşımak ise diyetiniz için en uygun tüketme yöntemidir. Pişmiş ıspanağın bir porsiyonunda yaklaşık 29 kalori bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri