Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
İlgili 41 soru bulundu
Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın. Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın. Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
Tencere Yemekleri Tuzlu Olduysa…
Bunun için akla gelen ilk kurtarıcı patatestir. Tencere yemeklerinin birçoğuna patates oldukça yakıştığı için pek sorun yaşamaz, patatesi ister bütün olarak isterseniz de küp küp doğrayarak tencereye atar fazla tuz sorununu çözersiniz.
Eğer sizde de ıspanak yediğinizde benzer durumlar oluşuyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız çok basit bir püf noktasıyla ıspanağın yarattığı diş kamaşması hissini en aza indirebilirsiniz. Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Haşlanmış Ispanak Tarifi:
· Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin. · Daha sonra bir süzgece boşaltarak suyundan arındırın. · Tercihen limon suyu, tuz, biber ekleyin.
Ayrıca ıspanak yapraklarını tuzla ovma işleminden de uzak durmalısınız. Zira bu işlem ıspanağın tüm vitaminlerini öldürecektir. Ayrıca ıspanağı daha pratik olsun diye bulaşık makinesinde yıkayanlar da uzun vadede makinelerine zarar vereceklerdir, aman diyelim.
Ispanaklara ekleyeceğiniz sirke, ıspanakta bulunan tozun ve kumların dibe çökmesini sağlayacaktır. Dilerseniz üzüm sirkesi, elma sirkesi ya da beyaz sirke ekleyebilirsiniz. 10 dakika boyunca ıspanaklar sirkeli suyun içinde kalmalı.
Ben ıspanak da dahil tüm yapraklı sebzeleri akan suyun altında yıkamayı daha hijyenik buluyorum. Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette.
Kırıkkale'de yerin 20 metre altından çıkan doğal kaynak tuzu maden ocağında incelemelerde bulunan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Dünyanın en iyi tuzunu üretiyoruz” dedi.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Sirke Yöntemi
Pantolonun tuz lekesi olan bölgesini soğuk suyla yıkayın. Suyun çözemediği tuz kalıntıları için fırçayı kullanın. Pantolonunuzu normal deterjan ile normal programda makinede yıkayın. Pantolon yıkandıktan sonra 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırın ve lekeli bölgeye nemli bez ile uygulayın.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
SUYUNU FAZLA KAÇIRDIĞINIZ YEMEKLER İÇİN
Fazla suyu sürdürebiliyorsanız süzdürmeyi deneyin. Suyunu fazla kaçırdığınız pilav gibi yiyeceklerin lapa olmasını engellemek için pişirme aşamasındaysanız, tencereyi karıştırmayı hemen bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın.
- Yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeç. - Yemek pişirirken tuz yerine zencefil, zerdeçal, sirke, sarımsak, karabiber ve biberiyegibi yoğun tatlar kullan. - Etiket okuma alışkanlığı kazan ve porsiyon başına 500 mg'dan fazla tuz içeren gıdalardan uzak dur.
LİMON TUZU KULLANIN
Limon tuzu, su ısıtıcısı içerisindeki kirecin çözümünde oldukça etkilidir. 1. İlk olarak su ısıtıcısının rezistansını da geçecek şekilde içerisine bir miktar su ekleyin. 2. Su ısıtıcısının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyin ve ısıtıcıyı çalıştırın.
Tuzun varlığı vücutta o kadar önemlidir ki, eğer çok fazla su içerseniz idrarla birlikte vücuttaki tuz da dışarı atılır ve bir süre sonra tıpta “hiponatremi” denilen kanda sodyum azlığından kaynaklı hayati tehlike oluşur. Vücuda aşırı miktarda tuz alınması da tuz eksikliği kadar ölümcüldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri