Pastayı misafirleriniz için bir gün önceden hazırlayarak ertesi gün servis edebilirsiniz. Buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız yeterli olacaktır.
Herkese kocaman merhaba, biliyorsunuz ki ıspanak sezonu kapanıyor, sezon kapanmadan denenmesi gereken yemyeşil bir kek tarifiyle karşınızdayım. Kekimizi sütle ıslattığımız için ıslak bir kek oluyor. Tadıda tek kelimeyle muhteşem.
Ispanağın sadece yapraklarını doğrayın ve 2 su bardağı kadar suda haşlayın, süzgeçle sudan alıp rondoda iyice püre haline gelip pürüzsüz bir hal alana kadar çekin.
Yumuşak ve ıslak gibi bir kek yapmak için süt koymalısınız.
İlgili 23 soru bulundu
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Ispanaklı kek yapımında ıspanaklı kek neden kabarmaz bu soru en çok gelen sorulardan bir diğeri. Ispanak püresini hazırlayınca hemen kullanın bekledikçe kıvamı değişiyor ve katılaşıyor rengi kokusu dahi farklılaşıyor. Kekin iyi kabarması için en önemli püf noktası ise malzemeler oda sıcaklığında ve taze olmalı.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin.
Kafama en çok yatan tarifi kendime göre uyarladım,sonuç yemyeşil,pamuk gibi bir kek oldu. Fırında pişerken hafif bir ıspanak kokusu geldi ama fırından çıkıp soğuyunca kokudan eser kalmadı. Eğer hala denemediyseniz ve tereddütleriniz var ise hiç tereddüt etmeden bu tarifi deneyin derim.
Ispanak yaprakları saplarından ayrılır sapları kullanılmayacak yaprakları güzelce yıkanıp 2 dakika kadar suda haşlanır . Haşlanan ıspanaklar soğuk suyun içine atılır . Soğuk sudan alıp yarım çay bardağı kadar su ekleyip rondadan iyice çekin dilerseniz buzluğa kaldırabilirsiniz.
1 gün önceden yaparsak kıvamı daha da güzelleşiyor tam browni gibi ıpıslak oluyor. Borcamı fırının en alt kısmına yerleştirip pişirelim yoksa kekin dibi tam pişmiyor.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Kekinizi pişirip soğuttuktan sonra, kilitli buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Kekin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız koyduğunuz kabın içine bir parça parşömen kağıdı serin ve kekinizi bununla kaplayın.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Yumuşak Ve Kabarık Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta ve şeker macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçine sıvı yağ ve süt konularak karıştırmaya devam edilir un kabartma tozu, vanilya eklenerek güzelce karıştırılır ve kek kalıbına dökülüp fırına atılır. Afiyet olsun.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri