Ispanak demir açısından zengindir. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi hastalığının tedavisine yardımcı olan bir besin kaynağıdır.
Ispanak bitkisi yüksek miktarda demir içerir ve hatta kırmızı etle (sığır bonfilesi) karşılaştırıldığında ıspanağın 100 gramında yaklaşık olarak 2,6 mg demir, kırmızı etin 100 gramında ise yaklaşık olarak 2,5 mg demir bulunur.
Ayrıca, ıspanağın içindeki bu demirin emilimi de çok düşüktür. Çünkü ıspanak aynı zamanda okzalat adının verdiğimiz bir bileşiği de bol miktarda içerir. Ve bu okzalat demirin emilimini engeller. Ispanak, bu nedenle kullanılabilir demir kaynağı olarak zengin değildir.
1-) Ispanak
Ispanağın bir porsiyonunda toplam olarak 6.43 mg olarak demir bulunmaktadır.
Yoğurt ıspanağın demirini alır mı? Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
İlgili 30 soru bulundu
Ispanak demir açısından zengindir. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi hastalığının tedavisine yardımcı olan bir besin kaynağıdır.
Yumurtada bulunan fosfotidin maddesi demir emilimini azaltmaktadır. Yumurtadaki demirin emilim oranı % 15'tir. Hem olmayan demirin emilim oranı hem demire göre daha düşüktür. Ancak hem olmayan demir kaynağı besinler C vitamini ile alındıklarında hem demire dönüşürler ve böylece emilimleri 3 kat artmış olur.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
10.Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır. 11.Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Hindi, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları çok iyi birer demir kaynağıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Eğer lezzetli bir garnitür arıyorsanız, ıspanak, lahana ve karalahana sizin için çok iyi bir demir kaynağı olabilir.
Ispanak bir demir kaynağı değil. İçerisinde az miktarda demir bulunur. Ispanak sadece folik asit, magnezyum, fosfor gibi mineraller açısından zengindir” diye konuştu. Demirin çocukların büyüme ve gelişiminde çok önemli olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.
Kansızlığa ne iyi gelir Canan Karatay ve diğer uzmanlar tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer kansızlığı sağlıklı beslenerek çözmek istiyorsanız; mutlaka beslenme listenize brokoli eklemelisiniz. Brokoli lif içerir, antioksidandır. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
Tahinin üretimi ve içeriği
100 gramlık bir tahinde bulunan yaklaşık besin değerleri ise şöyle sıralanıyor: Enerji 634 kcal, toplam yağ 60.09 g, karbonhidrat 10.52 g, protein 25.51 g, kalsiyum 87.71 mg, demir 6.03 g, vitamin (B1) 1.08 mg, niasin 4.5 mg.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Ergenlik döneminde özellikle genç kızlarda adet döneminin başlamasıyla kan kaybı, hızlı büyüme, vejeteryan beslenme biçimi, yetersiz besin alımı, yanlış zayıflama ve diyetle, yeme bozuklukları (anoreksia nervosa vb.) demir eksikliğinin sık görülmesine neden olabilmektedir.
Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder. Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.
Yoğurt, ıspanakla birlikte tüketildiğinde demir emiliminin daha az olmasına yol açabilir. Bunun nedeni yoğurtta kalsiyum bulunmasıdır (7). Ancak yoğurtta bulunan kalsiyum miktarı ıspanaktaki demirin emilmesine tamamen engel olacak miktarda değildir.
- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir.
Hayvansal gıdalardaki demir formu daha yüksek oranda emilir. Kahve ve kafeinli içecekler bitkisel demirin emilimini çok azaltıyorken hayvansal demirin emilimini çok daha az etkilemektedir. Demir eksikliği riski altındakiler için çay ve kahve tüketimini tamamen bırakmak gerekmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri