İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Kuru fasulyenin önceden suya yatırılıp bekletilmesi gereklidir. Bazı İspir kuru fasulyesi tariflerinde bekletme suyuna süt de ilave edilebilmektedir. Yemekten önce haşlama işlemi için de düdüklü tencere kullanılabilir.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Pişirme işlemi esnasında üzerinde oluşan kefi mutlaka alınmalıdır. İspir fasulyesi pişirirken, normal yağ yerine tereyağı kullanılması, yemeğin lezzetini önemli ölçüde artırır. İspir fasulyesini haşlamak için hem normal tencere, hem de düdüklü tencere kullanılabilir.
İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve nefis pişmesine yardımcı oluyor.
İlgili 16 soru bulundu
Öncelikle en az 12 saat önceden fasulyenizi 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatın. Süre sonunda bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı yapıp içine 1 kaşık şeker koyarak dişe gelecek bir oranda yumuşayana kadar pişirin.
İspir Fasulyesi Tarifi için ilk olarak İspir fasulyesi 12 saat önceden suda bekletilmelidir. Fakat bu su normal su yerine süt ile karıştırılmış, özel bir su olmalıdır. 1 bardak süte 4 bardak su eklemek fasulyeler için oldukça idealdir.
Önceden suda bekletmiş olduğunuz fasulyeleri bol suyla yıkayıp tencereye ekleyin. Üzerini üç parmak geçecek kadar suyu ilave edin. Tuzunu, kimyonu ve iki adet karanfil tanesini de ekleyip birkaç taşım kaynatın. Orta ateşte ara ara karıştırarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Öncelikle, ispir fasulyesini derin bir kaba koyup, üzerine 3 su bardağı su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker ilave ederek 1 gece kadar bekletin. İyice dinlenen ve şişen fasulyelerimiz yemek için hazır hale geldiğinde suyunu güzelce süzdükten bir tencereye alalım.
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.
- Üzerine kaynamış su ekleyerek kapağını kapatın. - Bir gece önceden ıslatılmamış olduğu için yaklaşık 30 ile 45 dakika arasında pişirme süresi değişebilir.
İspir fasulyesi pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Ispir fasulyesi ıslatılır mı? İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. İspir fasulyesinin pişme süresi diğer fasulyelere nazaran daha kısa olması nedeniyle içerisine karbonat ilave edilmemeli.
İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir.
Dut ve dut mamulleri (pestil, kuru dut, pekmez, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve "İspir fasulyesi" yurt genelinde meşhurdur.
7) Fasulyelerin Diriliği Korunmalı
Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kuru fasulyemizi derin bir tencereye alalım ve üzerini geçecek kadar su koyalım. 5 dakika kaynatalım. Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Etli etsiz tencerede, güveçte, fırında ve düdüklü tencerede pişer. İspir fasulyesini pişirmezden önce ıslamak gerekir. 2 su bardağı ispir fasulyesi akşamdan bol su içinde tencereye konur ve sabaha kadar ıslanması beklenir. Sabah suyu değiştirilir ve yarım saat haşlandıktan sonra yemeği yapılır.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor. Böylece fasulyeler daha pişirmeye başlamadan önce iyice şişiyor. Daha süngersi bir yapı kazandıkları için pişirme aşamasında yemeğin suyu ve diğer malzemeleri fasulyelere daha iyi nüfuz ediyor.
Bir gece önceden su içerisinde kuru fasulyeleri bekletiyoruz. Daha sonra bekleme suyunu değiştirip, birkaç defa yıkayıp süzdükten sonra tencereye yeni su ekleyerek kuru fasulyeyi yaklaşık 1 saat kadar haşlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri