Dilerseniz, turp kabuklarını alacalı bir şekilde soyabilirsiniz.
Turp alacalı şekilde soyulur.
Tepeden tırnağa şifa kaynağı olan alabaş turpu çiğ, haşlanmış, kızartılmış ya da kavrulmuş şekilde tüketilebileceği gibi çorbası da yapılabilen bir bitkidir. Kabuğu rendelendikten sonra çiğ olarak elma yer gibi de yenilebilir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
İlgili 18 soru bulundu
Kırmızı turp karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım ediyor. Gaz şikayeti olan kişilere fayda sağlıyor. Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır. Beyaz turpun ağrı kesici bir özelliği vardır.
Fazla miktarda tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırarak ishale sebep olabilir. Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Turpun yapısında bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riskiniz, düşürebilirsiniz. Yüksek tansiyon riskinin azalması doğal olarak felç geçirme ihtimalini de azaltır. Turpta bulunan nitrat ise kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Rendelenmiş turpları ve havucu, doğradığımız maydanozu derince bir kaseye alalım. Üzerine limonun suyunu sıktıktan sonra zeytinyağını gezdirelim. tuzu da ilave ettikten sonra salatamızı güzelce karıştıralım. Servis tabağına aldığımız salatamız servise hazır.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır.
İnce doğranmış kırmızı turplar, iri kıyılmış dereotuyla buluşuyor; bu enfes birlikteliğe sirkeli ve sarımsaklı salata sosu ekleniyor. Hem pratik hem de enfes olan bu salatada geriye sadece lezzete doymak kalıyor!
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Turp, düşük kalorili ve düşük glisemik indeksi olan bir sebzedir. Düşük glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini yavaşça yükseltme yeteneğini ölçer. Bu nedenle, turp gibi düşük glisemik indeksli gıdalar, şeker hastaları için potansiyel olarak faydalı olabilir.
Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir. Yani turp yapraklarını, doğru bir şekilde yemeklere eklemek mümkündür.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Turp mezesini kebap gibi et yemekleri yanında servis edebilirsiniz. Mezenize dilediğiniz baharatları ekleyebilir, damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Kapaklı bir kap içine bir limon sıkılır sirke ve tuz ilave edilir. İnce ince doğranan turp bu kapaklı kap içerisinde yarım saat her tarafı tamamen limonlanmış, olacak şekilde ağzı sıkıca kapalı olarak bekletilir. Servis tabağına dizilir. Afiyet olsun.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri