Bazı İspir kuru fasulyesi tariflerinde bekletme suyuna süt de ilave edilebilmektedir. Yemekten önce haşlama işlemi için de düdüklü tencere kullanılabilir. Soğan, biber, salça ve domates gibi malzemeleri kavururken, dilerseniz et de ekleyebilirsiniz.
Kuru fasulyenin renginin berrak olması için iyi kavrulmuş olması önemlidir. Sosa su katıp 15-20 dakika kaynatın.
İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve nefis pişmesine yardımcı oluyor.
İspir fasulyesini pişirirken sıcak su kullanılmalı, yemeğin suyu azalınca yine sıcak su ilave edilmelidir. Bu fasulyesinin pişirilme aşamasında soğuk su kullanılmaz. Pişirme işlemi esnasında üzerinde oluşan kefi mutlaka alınmalıdır.
Öncelikle, ispir fasulyesini derin bir kaba koyup, üzerine 3 su bardağı su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker ilave ederek 1 gece kadar bekletin. İyice dinlenen ve şişen fasulyelerimiz yemek için hazır hale geldiğinde suyunu güzelce süzdükten bir tencereye alalım.
İlgili 18 soru bulundu
İspir Fasulyesi Tarifi Nasıl yapılır? İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız. Sonrasında bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı hazırlayıp içine 1 kaşık şeker koyarak yumuşayana kadar pişirin.
Ispir fasulyesi ıslatılır mı? İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. İspir fasulyesinin pişme süresi diğer fasulyelere nazaran daha kısa olması nedeniyle içerisine karbonat ilave edilmemeli.
İspir Fasulyesi Tarifi için ilk olarak İspir fasulyesi 12 saat önceden suda bekletilmelidir. Fakat bu su normal su yerine süt ile karıştırılmış, özel bir su olmalıdır. 1 bardak süte 4 bardak su eklemek fasulyeler için oldukça idealdir.
İspir fasulyesi pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir.
Sabah suyu değiştirilir ve yarım saat haşlandıktan sonra yemeği yapılır. Etsiz ispir fasulyesinin tencerede pişirilmesi: 2 su bardağı İspir fasulyesini bir gece boyu ıslattım, sabah suyunu değiştirdim, 30 dakika haşladım ve süzdüm.
Üstüne bol miktarda ılık su dolduralım (kuru fasulye su çekip şişeceği için en az üzerine 6-7 parmak çıkacak kadar olmalı). Ertesi gün kuru fasulyeler hafifçe yumuşayıp şişecektir. Suyunu bir kaç defa yıkayıp değiştirdikten sonra tencereye alıp kuru fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
İspir Fasulyesi - Erzurum
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır.
Daha süngersi bir yapı kazandıkları için pişirme aşamasında yemeğin suyu ve diğer malzemeleri fasulyelere daha iyi nüfuz ediyor. Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir.
Kuru Fasulye (Islatmadan - Haşlamadan) Tarifi Nasıl Yapılır? Fasulyeleri iyice yıkayalım. Vitaminler suda kaldığı için, suyunu dökmeyeceğiz. 2 litre suyu ve fasulyeleri düdüklü tencereye alalım, tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika pişirelim.
Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatmayı unutanlar için hayat kurtaran yöntem! Sadece bir bardak buz...
Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Tencereye donmuş iç fasulye ve 4 su bardağı soğuk su konulacak. Normal ısı ayarında tencere kaynamaya başlayınca, kapağı kapatılacak. Ocak en düşük ısı ayarı konumuna getirilecek ve fasulye 10 dakika haşlanacak. Süre bitiminde soğuk sudan geçirilecek ve süzülecek.
Bir gece önceden su içerisinde kuru fasulyeleri bekletiyoruz. Daha sonra bekleme suyunu değiştirip, birkaç defa yıkayıp süzdükten sonra tencereye yeni su ekleyerek kuru fasulyeyi yaklaşık 1 saat kadar haşlıyoruz. Haşlanan kuru fasulyeler soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyoruz.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri