Hızlı pişmesi, pişirirken kabuk vermemesi ve özellikle lezzetinden dolayı ete ihtiyaç duymadan pişirilmesiyle diğer fasulyelere göre daha fazla talep görmektedir. İspir fasulyesinin bu kadar meşhur olmasından dolayı üzülerek belirtmek isteriz ki, piyasada çok fazla oranda sahte İspir fasulyesi satılmaktadır.
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.
İspir fasulyesi fiyat olarak diğer fasulye çeşitlerine göre pahalıdır. İspir fasulyesinin, makineler ile seri bir biçimde değil de el emeği ile toplanıyor olmasının da bunda payı büyüktür.
Dut ve dut mamulleri (pestil, kuru dut, pekmez, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve "İspir fasulyesi" yurt genelinde meşhurdur.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
ispirli bir adam oğlunu büyük şehre gönderiyo. Git fabrikada çalış o fabrıkayı satın aldıyo. İspirliler çok zeki olduğundan şeytan denilmektedir!
Alıntı: Ispirlilerin yarisi laz ve hemsinli. Rizede de çok ispirli vardır. Ancak İspirin ana kültürü Erzurum kültürüdür.
İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir Fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir.
Önceden suda bekletmiş olduğunuz fasulyeleri bol suyla yıkayıp tencereye ekleyin. Üzerini üç parmak geçecek kadar suyu ilave edin. Tuzunu, kimyonu ve iki adet karanfil tanesini de ekleyip birkaç taşım kaynatın. Orta ateşte ara ara karıştırarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kuru fasulyenin renginin berrak olması için iyi kavrulmuş olması önemlidir. Sosa su katıp 15-20 dakika kaynatın.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen İspir Kuru Fasulyesi'nin hikayesi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yüksek rakımlı ve düşük nem seviyesine sahip, verimli Çoruh Havzası'nı içine alan bölgede geleneksel yollarla üretiliyor. İspir Fasulyesi üretimi, Ekim ayında bir sonraki sezon için tarlanın hazırlanması ile başlıyor.
Yabani bir fasulye olan İspir fasulyesinin verimi çok düşüktür. Ekiminden itibaren zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi kabuğundan ayrıldığı zaman, kırmızı beneklerinin olması lazım. Eğer kırmızı benek yoksa o gerçek İspir fasulyesi değildir. İthaldir.
Atlı göçebe Saka Türklerinin M.Ö. 680 yılında bölgeye gelerek yerleşmeleri sonucu, İspir ve çevresinde Türk hâkimiyeti başlamıştır. Özellikle Sasper Boyu yörenin adını değiştirerek kendi adını verecek derecede hakim rol oynamıştır.
Dr. Ali Nihat Tarlan, babasının Erzurum'da dünyaya geldiğini ifade etmiştir. Daha duygusal bir dil ile ifade etmek gerekirse İspir'den çıkan sesin aks-i sedası, ya Varna'dan ya Yemen'den; ya Güney Afrika'dan ya Batum'dan veya Galiçya'dan ya da Çanakkale'den gelmektedir.
“Yaramaz yoldaştan hayın komşudan; Sadık olanların iti yahşidir.” İspir'in kırsal kesiminde çobanlık yapmayan, gece yaylaya gitmeyen insan hemen hemen yok gibidir. Bu da onları ruhsal ve fiziksel olarak güçlendirmiştir. Çünkü çobanlıkta özellikle de yaylalarda ayı, kurt v.b. hayvanlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.
1- Yüce Allah'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) iman edenler. 2- Kuran-ı Kerim'i bilip içindekileri yaşayanlar. 3- Fakir, yetim ve düşkün olanları koruyanlar.
“Mallarına, evlâtlarına ortak ol” ifadesi, şeytan ile takipçilerinin arasındaki ilişkiyi açıklayan çok anlamlı bir cümledir. Şeytan hiçbir çaba harcamaksızın, kendisine uyanların mal, kazanç ve evlatlarına ortak olurken; günah, isyan ve kötü davranışların cezasını paylaşmada, onlara ortak olmaz.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Yaptığımız araştırmalar ve istişareler sonrasında; Amerika'dan gelen kuru fasulyenin Avrupa'da yaygınlaştıktan sonra Anadolu'ya geldiğini görüyoruz. Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri